Vinerea albă, aşa ar putea fi numită ziua de ieri pentru patru dintre indivizii judecaţi pentru agresarea lui Cristian Căjvănean. Curtea de Apel Suceava a admis apelurile declarate în cauză şi a decis reducerea pedepselor dictate de instanţa inferioară, Tribunalul Suceava.
Pedepsele au fost micşorate considerabil, mai ales în cazul a trei dintre inculpaţi. Astfel, Iulian Ioan Spatariu, de 30 de ani, din Adâncata, cel care primise iniţial o condamnare de 25 de ani şi un spor de trei ani, a rămas cu 22 de ani de închisoare de executat.
Şi Constantin Lungu, de 32 de ani, din Suceava, a beneficiat de clemenţa judecătorilor, pedeapsa sa fiind redusă cu şase ani. Tribunalul Suceava l-a condamnat la 21 de ani pentru complicitate la tâlhărie, pedeapsă la care s-au adăugat încă patru ani ca spor, deci un total de 25 de ani. În apel, pedeapsa i-a fost redusă de la 21 de ani la 19 ani şi a dispărut şi sporul, astfel încât Lungu are de executat 19 ani de închisoare.
Mai puţin va sta după gratii şi Daniel Florin Platoc, zis „Caşuba”, de 35 de ani, din Suceava. Condamnarea pentru complicitate la tâlhărie, de 16 ani şi opt luni, a fost redusă la 13 ani, iar sporul de pedeapsă de trei ani şi patru luni a fost eliminată. În aceste condiţii „Caşuba” va sta la puşcărie 13 ani. De o reducere a pedepsei a beneficiat şi Vasile Ion Crasi, zis „Lică”, de 29 de ani, din Ipoteşti, finul lui „Caşuba”, care va sta la închisoare zece ani, faţă de 12 ani, cât stabilise Tribunalul Suceava.
Singurul inculpat care nu a primit o reducere de pedeapsă în acest dosar este Alin Novac, de 28 de ani, din Dumbrăveni, condamnarea de 15 ani pronunţată împotriva acestuia la Tribunal fiind menţinută la Curtea de Apel Suceava.
Soluţia pronunţată ieri nu este definitivă şi poate fi atacată cu recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Anton „Legionarul”, condamnat la 12 ani de închisoare
Tot în acelaşi dosar mai există şi un al şaselea inculpat, care şi-a recunoscut faptele. Este vorba de Gheorghe Viorel Anton, zis „Legionarul”, din Adâncata, care a fost condamnat iniţial de Tribunalul Suceava la 12 ani de închisoare, pedeapsă redusă la Curtea de Apel Suceava la zece ani de închisoare. În urma recursului de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie s-a stabilit definitiv ca Anton să stea după gratii 12 ani.
Măsurile asiguratorii luate de procurori în noiembrie 2009 au fost menţinute în continuare. Au rămas sub sechestru un BMW şi un Seat Ibiza ridicate de la Daniel Platoc „Caşuba” şi un Rover model 75, aparţinând lui Alin Novac. Rămân sechestrate şi sume de bani ridicate de la inculpaţi. Astfel, de la Gheorghe Viorel Anton „Legionarul” s-au ridicat 2.000 de dolari americani, 1.400 de euro şi 18.339 de lei, de la Daniel Florin Platoc „Caşuba” sumele de 2.100 de euro şi 503 lei, de la Constantin Lungu sunt puşi sub sechestru 1.000 de lire sterline, 300 dolari SUA şi 150 de lei, în timp ce de la Vasile Ion Crasi s-au ridicat 3.020 de euro, 800 de lire sterline, 29.602 lei şi 400 de dolari SUA.
Ce despăgubiri trebuie să primească familia lui Cristian Căjvănean
Cei şase indivizi care l-au atacat pe Cristian Căjvănean trebuie să plătească şi o serie de bani reprezentând daune morale sau materiale. Aceştia au de plătit 15.000 de lei cu titlul de despăgubiri civile, 30.000 de lei daune morale, 5.085 de lei cu titlu de despăgubiri globale pentru copilul minor al familiei Căjvănean, la care se adaugă câte 175 de lei pe lună până la majorat. „Caşuba”, „Legionarul”, „Lică”, Spatariu, Lungu şi Novac au mai fost obligaţi la plata sumei de 417.682 de lei către societatea deţinută de Cristian Căjvănean, reprezentând suma furată de la acesta, precum şi aproape 9.500 de lei pentru spitalizare. Cu titlu de cheltuieli judiciare, inculpaţii au fost obligaţi la plata a câte 37.000 de lei fiecare.
Faptele s-au petrecut în iulie 2009
Faptele pentru care se derulează acest proces s-au produs pe 20 iulie 2009. În acea zi, Cristian Constantin Cajvănean a strâns banii de la mai multe case de schimb valutar şi se îndrepta spre casă. Era una dintre puţinele seri în care mergea singur spre domiciliul său.
Avea asupra sa echivalentul în lei şi valută a peste 400.000 de lei.
Şi-a parcat maşina şi mai avea câteva zeci de metri până acasă.
Pe o alee ce trece exact prin faţa blocului său, doi indivizi necunoscuţi l-au atacat, unul dintre agresori lovindu-l de două ori cu un par în cap.
I-au luat geanta cu bani şi au fugit printre blocuri.
Ulterior, unul dintre cei doi agresori, Gheorghe Anton, zis „Legionarul”, din Adâncata, a mărturisit că proprietarul casei de schimb valutar era filat de aproape două săptămâni, povestind cu lux de amănunte cum au pus la cale întregul jaf şi cum se aşteptau să scoată nu 400.000 de lei, ci 300.000 de euro. Deşi, iniţial, se ştia că proprietarul casei de schimb valutar a fost găsit, inconştient şi plin de sânge, la locul faptei, lucrurile nu au stat deloc aşa.
Cristi a reuşit să se ridice de la pământ şi s-a deplasat până la apartamentul său, unde i-a povestit soţiei ce s-a întâmplat. În momentul în care ambulanţa şi cadrele medicale au ajuns în zonă, Cristian Cajvănean se afla la domiciliul său şi a coborât pe picioarele lui în stradă. La Spitalul Suceava, Cristi Cajvănean a fost operat de urgenţă, în aceeaşi noapte, după ce, în urma investigaţiilor, medicii au depistat prezenţa unui cheag de sânge pe creier, produs în urma agresiunii.
Intervenţia chirurgicală nu a avut darul să-i salveze viaţa, deoarece, la scurt timp după înlăturarea hematomului identificat iniţial, s-au constatat şi alte leziuni pe creier, care continuau să producă hemoragii şi care nu puteau fi îndepărtate prin nici o metodă.
Banii au fost împărţiţi de cei şase indivizi pe un câmp dintre Ipoteşti şi Bosanci, iar borseta în care se aflau banii a fost arsă.
( 9 iun 2013, 11:06:47