Municipalitatea suceveană se confruntă cu cea mai grea situaţie financiară din ultimii ani, execuţia bugetară la finele lunii mai fiind mai slabă decât în anii anteriori, care au fost de asemenea de criză.
„Din păcate, execuţiabugetarăla 31 mai, de 32,64%, este mai mică decât anul trecut, când a fost de 37,7%. În cifre, anul acesta, rulajul a fost de 88.911,816 lei, faţă de 98.379.345 lei, în 2012”, a anunţat ieri primarul Sucevei.
Practic, execuţia bugetară pe primele cinci luni ale anului în curs este cu 2,2 milioane de euro mai mică decât aceeaşi perioadă a anului trecut.
Unul din principalii factori negativi îl reprezintă puternica scădere a gradului de încasare a taxelor şi impozitelor.
„Noi am făcut eforturi să creştem încasările la primărie, dar procentele sunt diferite, pentru că anul trecut era un grad de încasare la taxe şi impozite de 44%, iar anul acesta este de numai 28%. Avem foarte mulţi bani de încasat, datoriile populaţiei şi ale agenţilor economici depăşind 500 de miliarde de lei vechi”, a precizat Lungu.
Edilul sucevean s-a arătat nemulţumit de faptul că municipalitatea nu are posibilitatea să facă o strategie coerentă şi să o pună în practică la serviciul de executări silite, fiind împiedicată de numărul de personal.
„Ar fi corect să ni se dea un număr cadru de personal la primărie, anvelopa salarială, să putem muta personalul în funcţie de necesităţi şi fondurile de care avem nevoie la anumite servicii. În anumite domenii, precum Poliţia Locală sau Executarea silită, suntem legaţi de mâini şi de picioare. Azi, la Executarea silită avem zece oameni, când ne-ar trebui măcar 30, la miile de restanţe pe care le avem de încasat, fără a mai lua în calcul şi amenzile”, a mai spus şeful municipalităţii sucevene.