Asfaltările de pe strada principală a municipiului Suceava, de la Galleria Mall până în Burdujeni, care au avut loc în 2011 şi 2012, sunt pe cale să explodeze. Şi asta nu din cauza lucrărilor de proastă calitate, ci ca urmare a neregulilor constatate cu ocazia verificărilor efectuate de reprezentanţii Departamentului de Luptă Antifraudă (DLAF) de pe lângă Guvernul României.
Competenţa pentru verificarea acestui proiect a revenit DLAF deoarece pentru asfaltarea tronsonului de drum amintit s-au cheltuit bani europeni, mai exact 35 de milioane de euro, aici fiind incluse şi lucrări la trotuare, dar şi schimbarea instalaţiei de iluminat. Raportul trimis la Suceava este unul consistent, de câteva zeci de pagini, iar inadvertenţele între contractul iniţial şi ce s-a întâmplat ulterior sunt destul de mari.
Cea mai gravă neregulă este aceea că o parte din lucrare a fost subcontractată de către firma câştigătoare, deşi acest lucru era interzis.
Kamer Build Company, asfaltatorul din mânecă
Iniţial, contractul de asfaltare a fost atribuit asocierii dintre firmele Conbucovina, Symmetrica, Cominco şi Florconstruct. Ulterior, s-a încheiat un act prin care asocierea celor patru firme subcontracta lucrarea către SC Kamer Build Company SRL Suceava, firmă înfiinţată pe 17 martie 2011 şi care o avea ca asociat unic şi administrator Eugenia Baltag, în vârstă de 21 de ani la acea vreme.
Cea care urma să asfalteze Suceava este o fostă participantă la concursurile de miss, dar în spatele ei se afla Vasilică Puşcaşu, trimis pachet, între timp, în Austria, pentru două jafuri cu mână armată.
Ori, tocmai această încălcare flagrantă a condiţiilor contractului de bază i-au determinat pe reprezentanţii DLAF să încheie raportul pe care l-au trimis către Direcţia Naţională Anticorupţie, Serviciul Teritorial Suceava. Ancheta care va urma va stabili şi cine sunt persoanele vinovate, dar mai ales cine va avea de plătit banii europeni cheltuiţi pentru asfaltările din municipiul Suceava.
Vasile Florea, din lac în puţ
Unul dintre principalii vizaţi este Vasile Florea, nimeni altul decât patronul Florconsctruct, una dintre firmele care au făcut parte din asocierea câştigătoare. Se pare că Florea este cel care şi-a pus semnătura pe actul de subcontractare, deşi cunoştea că încalcă regulile jocului.
Belele se ţin lanţ de patronul Florconstruct. Recent, acesta a fost reţinut pentru o perioadă de 24 de ore de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Crimă Organizată şi Terorism (DIICOT) Suceava sub acuzaţiile de evaziune fiscală şi aderare la un grup infracţional organizat. Mai exact, lui Florea i se impută că a cumpărat fier de la firmele unor romi din Salcea, facturile totale fiind în valoare de 4,6 miliarde de lei vechi, dar că în realitatea tranzacţiile au fost fictive, ceea ce a dus la prejudicierea bugetului de stat cu o sumă însemnată.
Vasilică Puşcaşu, cel care a asfaltat Suceava, condamnat zece ani în Austria pentru jafuri armate
Vasilică Puşcaşu, directorul şi omul care a coordonat de fapt activitatea firmei Kamer Build Company, este un personaj controversat. Chiar dacă nu avea nici o experienţă în domeniu, el a primit cadou asfaltarea unui drum principal din municipiul Suceava, o afacere de multe milioane de euro. Vasilică Puşcaşu a fost arestat în ianuarie 2012 în baza unui mandat european emis de Parchetul din Wiener Neustadt. Potrivit datelor din mandatul european de arestare, omul de afaceri sucevean este acuzat că a comis două jafuri cu mână armată, fapte în urma cărora a furat aproape 335.000 de euro.
„În noaptea de 1 aprilie 2005, în Klagenfurt, acţionând în complicitate cu o altă persoană, în mod conştient şi intenţionat, prin constrângerea unor persoane şi punerea în pericol real a integrităţii corporale sau a vieţii acestora, cu intenţia ca prin însuşirea acestora să se îmbogăţească pe cale nejustă, a pătruns prin efracţie în filiala locală a instituţiei Sparkasse şi a aşteptat până la sosirea angajaţilor, obligându-i sub ameninţarea unui pistol la deschiderea seifului şi predarea unei sume în valoare de aproximativ 70.000 de euro”, este descrierea primei fapte.
Al doilea eveniment s-a petrecut câteva zile mai târziu, iar autorităţile austriece l-au prezentat succint: „Este suspect de a fi obţinut în noaptea de 7 aprilie 2005, în Leobersdorf, acţionând în comun cu o altă persoană, în mod conştient şi intenţionat, bunuri mobile străine prin constrângerea unor persoane şi punerea în pericol real a integrităţii corporale sau a vieţii, cu intenţia ca prin însuşirea acestora să se îmbogăţească pe cale nejustă pe sine sau pe o terţă persoană, prin faptul că a pătruns forţat în filiala instituţiei Sparkasse Leobersdorf, că a aşteptat acolo sosirea angajaţilor şi i-a constrâns apoi pe aceştia, sub ameninţarea cu un pistol, să deschidă seiful şi să-i predea suma de 262.105 de euro în numerar”.
Pentru cele două jafuri cu mână armată, Vasilică Puşcaşu a fost condamnat la zece ani de închisoare, dar soluţia nu este încă definitivă.
( 5 iun 2013, 11:17:23
Vad ca si instalatia de iluminat si lucrarile la trotuare sunt mentionate.Noi cei de pe forum am scris mereu de pavelele Symetrica.Cum pavele noi montate de un an de zile erau scoase si erau puse pavele noi.Era o sarabanda a opavelelor.Aveam senzatia ca Symetrica punea azi pavele si a doua zi le scotea si le inlocuia cu altele.