Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 4 iun 2013 - Anul XVIII, nr. 126 (5333)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7742 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Scrisoare deschisă

Referitor la articolul “Terapie gratuită pentru copiii cu autism şi familiile acestora”, publicat în Monitorul de Suceava, mă simt obligat să fac următoarele precizări: singurul argument care justifică o intervenție atât de complexă și costisitoare (mă refer la terapia cognitiv comportamentală ABA) este recuperarea copilului afectat de Tulburări din Spectrul Autismului (TSA). Este evident că nimeni nu poate garanta recuperarea unui copil care a beneficiat de această terapie, dar pentru a nu anula șansele acelui copil, trebuie respectate câteva reguli, și anume:

1.  Debutul terapiei trebuie să aibă loc la vârsta de 3 ani sau mai devreme.

2.  Terapia se desfășoară unu la unu (un terapeut și un copil), cu excepția perioadei de început, când este necesar un al doilea terapeut (prompter).

3.  Fiecărui copil să-i fie alocate un minim de şase ore de terapie zilnic, în funcție de vârstă și după perioada de acomodare. Manualul ABA recomandă opt ore/zi.

4.  Terapia să se desfășoare zilnic, pe parcursul a trei-patru ani, cu o echipă de terapeuți și cu participarea familiei.

5.  Pe parcursul desfășurării terapiei, copilul trebuie integrat într-un colectiv de copii cu care să socializeze, să comunice și de la care să copie.

În afară de aceste condiții, factori determinanți sunt gradul de afectare intelectuală a copilului, priceperea și seriozitatea terapeutului, gradul de implicare a familiei.

Nerespectarea acestor reguli anulează șansele unui copil de a se recupera și reduce încrederea părinților în această metodă de recuperare. Calculați câți terapeuți ar fi necesari pentru a efectua terapie ABA cu 17 copii. Inventarea unui program terapeutic cu patru-şase ore de terapie/săptămână trebuie mai întâi brevetat și apoi aplicat.

Cineva trebuie să-și asume responsabilitatea faptului că în loc să salvăm trei-patru copii am încercat cu 17 și nu am reușit cu nici unul. Evident eșecul unei astfel de terapii poate fi pus pe seama nepriceperii părinților cărora le-a fost transferată competența.

Pe lângă terapia necesară copilului afectat, s-a constatat că membrii familiilor acestor copii au nevoie de consiliere și sprijin psihologic. Climatul creat de copilul autist

în familia sa conduce deseori la depresii ale părinților și divorțuri. În condițiile în care un absolvent de studii psihologice are nevoie de patru-cinci ani de muncă efectivă sub supervizare, cu mai multe tipuri de copii, pentru a dobândi calitatea de terapeut, ce șansă are transferul competențelor către părinți? Cum poate mama unui copil cu autism, părăsită de soț, să facă serviciu, să întrețină locuința și să facă terapie şase-opt ore/zi pentru a-și recupera copilul? Dacă ar fi atât de simplu, de ce ne-ar mai trebui

terapeuți? Unui părinte i se poate cere cel mult să aibă un comportament care să fie în concordanță cu principiile terapeutice și să aibă o atitudine unitară cu terapeuții.

Dar de departe cel mai înşelător mesaj transmis de articolul sus menționat este: Stimați reprezentanți ai autorităților locale, în Suceava se face “Terapie gratuită pentru copiii cu autism și familiile acestora”. Persoane ocupate, cum sunt primarul municipiului Suceava, președintele Consiliului Județean Suceava, nu au întotdeauna timpul necesar să citească un articol cap-coadă, dar prind ideea din titlu și, pe bună dreptate, se întreabă: Ce mai vor familiile copiilor cu autism? Au terapie gratuităpentru copii, consiliere pentru familii, alocație mărită, însoțitor plătit și tot nu sunt mulțumiți?

În decurs de câteva ore de la apariția articolului, trei persoane care cunosc efortul făcut de familia mea pentru susținerea programului de terapie al băiețelului nostru m-au anunțat că nu mai trebuie să ne facem griji, problema este rezolvată, avem asigurată terapie gratuită. Citiseră articolul și au crezut că e adevărat.

Ca o concluzie a celor enunțate mai sus, vreau să remarc faptul că acolo unde se folosesc bani publici, în continuare încercăm să reinventăm roata modificând proceduri pe care alții le-au cercetat, dezvoltat și le aplică cu succes. Ne mulțumim cu jumătăți de măsură, convingându-ne pe noi înșine că merge și așa.

În spiritul obiectivității, trebuie să recunosc că este primul centru din Suceava în care s-a început efectuarea terapiei cognitiv comportamentale unu la unu.

Doresc personalului implicat în această activitate să aibă puterea să treacă peste greutățile inerente oricărui început și să guste satisfacția primului copil recuperat.

 

Cu stimă,
Sorin Lazarovici,
Asociația ASPA

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Scrisoare deschisă.
 Vizualizări articol: 1955 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Scrisoare deschisă5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Prea multă indulgență trimis de
( 4 iun 2013, 13:35:27
Poate și din cauza faptului că nu sunt direct afectați, domnii care au postat înaintea mea, dau dovadă de prea multă indulgență. Din informațiile pe care eu le dețin, acest program a consumat 4 milioane de euro. Rezultatul - părinții sunt învățați să facă terapie cu copii lor, de niște persoane a căror competență nu a fost încă dovedită. Informația că se lucrează 4-6 ore cu copiii este greșită. Eu am fost acolo și m-am interesat. Maxim 3 ore pe săptămână și asta doar la început. Programul este de la 8 la 12. După această oră, domnișoarele fac programe (explicația e bună pentru domnul director Adomniței, nu pentru un părinte avizat). S-a profitat de agitația creată în jurul fenomenului și s-au mai creat câteva posturi călduțe.
Domnule director Adomniței, un terapeut poate face 6 ore de terapie zilnic, cu pauze între ele. Unui copil de 3 ani îi sunt suficiente 3 ore de terapie zilnic. Deci cu personalul pe care-l aveți puteți începe terapie adevărată cu 8 copii diagnosticați precoce, care au șanse reale de recuperare, urmând ca până anul viitor, să găsiți resurse materiale și umane pentru a face 5-6 ore de terapie cu aceiași copii.
Așa cum este organizat serviciul în acest moment, nu aduce nici un serviciu real comunității. Poate doar personalului, care are un program de invidiat.
2.   Dezamagire totala trimis de
( 4 iun 2013, 16:20:37
De mult asteapta parintii copiilor cu autism înfiintarea unui astfel de serviciu si in Suceava. In toate judetele invecinate el exista deja. Si atunci cand s-a infiintat, ne-am amintit imediat ca traim in Romania.
Daca centrul se numeste de recuperare, atunci recuperare trebuie sa se faca. Cand primesti tratament pentru o infectie, inseamna ca primesti doza necesara de antibiotic pentru a te vindeca, nu o pastila pe saptamana.
Cum se poate delega competenta efectuarii terapiei catre parinte, daca el e sofer sau bucatar nu psiholog? De ce nu se incearca transferarea competentei si in cazul operatiilor pe cord?
Acest centru de recuperare cu ce se ocupa de fapt, ce criteriu de calitate are? Cum stabilesc ei reusita programelor pe care le aplica? Sunt acreditati sa desfasoare aceasta activitate in acest fel? Consiliul Judetean Suceava, care suporta cheltuielile acestui centru este la curent cu acest mod inedit de interventie in sprijinul persoanelor cu autism?

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei