La finele lunii mai, Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN) a deblocat 50 de milioane de lei pentru decontarea transportului elevilor. O primă tranşă de 30 de milioane de lei pentru acoperirea cheltuielilor de transport se află deja în conturile inspectoratelor şcolare generale, urmând ca suma de 20 de milioane să fie virată în cel mai scurt timp.
Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Suceava, „IŞJ a primit suma de 1.481.000 de lei, sumă ce se va împărţi şcolilor din judeţ. Fiecare unitate şcolară va primi 20% din datoria pe care o are către elevii navetişti. Următoarea tranşă de bani, din cei 20 de milioane de lei, va intra în contul IŞJ această lună”. La nivelul judeţului, valoarea restanţelor înregistrate la decontarea transportului elevilor se ridică la 7.370.047 de lei, astfel că şcolile vor putea acoperi, cu sumele primite, doar o mică parte din datorii.
8.821 de elevi din judeţ sunt lăsaţi fără bani de navetă încă din luna septembrie a anului trecut.
Legea e de partea elevilor
Dat fiind faptul că deocamdată nu există microbuze şcolare pentru toate şcolile şi liceele la care învaţă copiii din alte localităţi, elevii sunt nevoiţi să apeleze la transportul în comun.
Contravaloarea abonamentelor lunare ale elevilor trebuie decontată de Ministerul Educaţiei prin intermediul Inspectoratului Şcolar Judeţean, pe baza documentaţiilor transmise de şcoli. Conform precizărilor Ministerului Educaţiei, „elevilor din învăţământul de stat şi particular acreditat, cursuri de zi, care nu pot fi şcolarizaţi în localitatea de domiciliu li se decontează cheltuielile de transport, pe perioada cursurilor şcolare, din bugetul Ministerului Educaţiei, prin unităţile de învăţământ la care sunt şcolarizaţi, pe bază de abonament, în limita a 50 km. Pentru distanţe mai mari de 50 km se asigură decontarea sumei reprezentând contravaloarea a opt călătorii dus-întors pe semestru”.
„Mă văd obligată de a nu-mi mai da copiii la şcoală”
Pentru mulţi dintre elevii suceveni, să înveţe la oraş a devenit un privilegiu. Pentru elevii din mediul rural, învăţământul nu mai este de multă vreme gratuit, părinţii acestora trebuind să suporte cheltuieli care sunt, de multe ori, împovărătoare.
„Nu reuşesc să mai fac faţă să plătesc abonamentul la cei trei copii care îi am la liceu la Fălticeni şi pentru care plătesc lunar câte 750 de lei. Am rămas datoare şi cred că voi fi obligată să nu-i mai las la şcoală, îmi este greu să iau o asemenea decizie, dar ce să fac? La navetă se adună şi alte cheltuieli, proiecte la şcoală, fotografii pentru diplomă şi multe altele, iar mie nu-mi ajung banii să mă descurc de la lună la lună”, ne-a scris o mamă din comuna Dolheştii Mari.
Grevă japoneză în mai multe judeţe ale ţării
În cursul săptămânii trecute, elevii din Constanţa au intrat în grevă japoneză, aceştia alegând această formă de protest pentru a trage un semnal de alarmă faţă de situaţia actuală a decontării transportului elevilor.
Potrivit Mediafax, „elevii constănţeni care fac naveta nu şi-au mai primit banii pe transport din luna octombrie a anului trecut şi solicită autorităţilor să rezolve cât mai repede această problemă”.
Proteste au mai făcut elevi din Covasna şi Mureş.