Uniforma de licean militar se dovedește extrem de râvnită nu numai de tinerii aspiranți la cariera în armată, ci și de domnișoare. La prima etapă a admiterii în Colegiul Militar Liceal ”Ștefan cel Mare” Câmpulung Moldovenesc, singura unitate liceală de învăţământ cu profil militar din zona Moldovei, cu specializarea matematică-informatică, concurența pentru un loc a fost de 6,3la fete şi 2,68 la băieţi. Pentru etapa a II-a situația a rămas aproape neschimbată, concurența pe loc fiind de 5,75 la fete şi 2,38 la băieţi, potrivit precizărilor reprezentanților instituției de învățământ. Cei mai mulţi candidați provin din judeţul Suceava, urmând, ca număr de aspiranți la un loc în colegiul militar, judeţele Iaşi, Neamţ, Bacău.
La admiterea din 2013 sunt disponibile la acest colegiu militar 120 de locuri, din care 20 pentru fete și 100 pentru băieți.
Admitereala colegiul militar are două etape. Prima dintre acestea, etapă eliminatorie de verificare a cunoştinţelor printr-un test grilă, s-a derulat pe 30 și 31 mai. Această testare s-a desfăşurat înaintea organizării admiterii în liceele civile, pentru a da posibilitatea celor care au fost respinşi să se orienteze spre o altă instituţie de învăţământ. Proba a fost un test grilă, comun pentru disciplinele Limba şi literatura română şi Matematică, cu durata de trei ore, test la care au fost declaraţi admişi elevii care au obţinut cel puţin nota 6,00. Nota de la test va avea o pondere de 50% în media finală.
A doua etapă a admiterii la colegiul militar este una de ierarhizare a candidaţilor care au fost declaraţi „admis” la testul de evaluare. Această ierarhizare se face prin calcularea mediei finale de admitere. Se iau în calul nota de la testul grilă eliminatoriu și media de admitere (media aritmetică dintre media generală de absolvire a claselor V-VIII și media obținută la evaluarea națională). Fiecare dintre aceste două note au o pondere de 50 la sută în media finală de admitere în funcție de care vor fi ierarhizați candidații.
Procedura de înscriere pentru admiterea la Colegiul Militar
Colegiile militare se înscriu în filiera vocaţională, iar până să ajungă la admiterea în sine, candidații trebuie să parcurgă un proces mai laborios, destinat alegerii celor ce au aptitudinile necesare, nu doar cunoștințe școlare temeinice. Acest proces include recrutarea doritorilor, elevi din clasele a VIII-a sau absolvenţii de gimnaziu care nu împlinesc 16 ani până la 15 septembrie, care trebuie să se prezinte la Biroul (Oficiul) de Informare Recrutare din oraşul reşedinţă al judeţului de domiciliu, pentru întocmirea dosarului de candidat (de regulă în perioada februarie-aprilie). Următoarea etapă este selecția, conform unei programări prealabile, care se desfăşoară la Centrul Zonal de Selecţie şi Orientare Câmpulung Moldovenesc.
Probele de la procedura de selecție constau în testare psihologică (teste de inteligenţă şi chestionare de personalitate), testarea aptitudinilor fizice (parcurgerea unui traseu utilitar-aplicativ şi alergarea de rezistenţă) şi interviul final de orientare şi evaluare.
Admiterea în două etape este abia ultimul ”hop” pentru tinerii candidați, înainte de a se putea considera timp de patru ani parte dintr-o instituție educativă de elită, cum sunt apreciate toate cele trei colegii militare din țară.