Problemele cu legea în familia controversatului Dumitru Morhan, liderul nevalidat al Uniunii Ucrainenilor din România, băgat la închisoare pentru falsificarea unor contracte de împrumut, au fost preluate, se pare, de soţia acestuia, Domnica Morhan (55 de ani).
Potrivit unui comunicat al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Suceava, la sfârşitul săptămânii trecute, la propunerea poliţiei, Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava a confirmat propunerea de începere a urmăririi penale faţă de Domnica Morhan, din municipiul Suceava, pentru săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală.
Conform anchetatorilor, suspecta, în calitate de administrator al firmei de procesare a laptelui Ecolact, a efectuat la data de 3 octombrie 2007 o vânzare de 110 animale (junici) către o societate din comuna Arbore, valoarea tranzacţiei, conform facturilor emise, fiind de 920.882 de lei, din care 147.032 de lei reprezentau TVA-ul.
Ulterior, susţin ofiţerii de la Investigarea Fraudelor, la data de 31 octombrie 2007, Domnica Morhan a dispus printr-o factură stornarea operaţiunii de vânzare dintre cele două societăţi, cu toate că animalele nu au fost returnate.
„Prin înregistrarea în evidenţele contabile a acestei operaţiuni fictive şi stabilirea cu rea-credinţă a impozitelor şi taxelor, s-a creat un prejudiciu bugetului de stat de 147.032 de lei, reprezentând TVA ce nu a fost recuperat”, se precizează în comunicatul IPJ Suceava.
Pentru ce a ajuns la puşcărie Dumitru Morhan
Dumitru Morhan, soţul Domnicăi Morhan, a fost condamnat spre finele anului trecut la trei ani de închisoare, în prezent executându-şi pedeapsa într-unul din penitenciarele din ţară.
Dumitru Morhan a fost trimis în judecată la sfârşitul lunii octombrie 2009 de Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava, sub acuzaţia că fostul prim-vicepreşedinte al Uniunii Ucrainenilor din România (UUR), devenit apoi preşedinte al Uniunii Democrate a Ucrainenilor din România (UDUR), iar mai nou preşedinte al Uniunii Ucrainenilor din România în urma unui congres încă nevalidat de instanţele de judecată, s-a folosit de falsuri în acte şi de martori mincinoşi pentru a obţine de la familia defunctului preşedinte al UUR, Ştefan Tcaciuc, importante sume de bani care în realitate nu au fost împrumute de Morhan lui Tcaciuc.
La mijloc sunt două împrumuturi, de 80.000 de dolari, respectiv 2,2 miliarde de lei vechi, pe care Dumitru Morhan i-ar fi dat în 2001, respectiv 2003, fostului deputat Ştefan Tcaciuc, în baza a două contracte despre care procurorii afirmă că sunt măsluite.
Având semnătura originală a lui Tcaciuc, de pe nişte formulare tipizate, făcute pentru alegerile din 2000, Morhan – susţin anchetatorii – nu a făcut altceva decât să completeze la un calculator aşa-zisele contracte de împrumut.