Aproape în fiecare săptămână, cel puţin un sucevean cade în plasa escrocilor care îl păcălesc că fiul lui a avut un accident grav şi are nevoie urgentă de bani fie pentru medic, fie pentru a se împăca cu familia victimei peste care a dat cu maşina.
Toată înşelăciunea este comisă prin telefon, după un scenariu deja bine cunoscut. „Fiul” sună chipurile acasă şi, cu o voce de om suferind, susţine că se află în spital, îi spune părintelui că nu poate vorbi şi îl pasează la telefon pe aşa-zisul avocat care îşi începe „pledoaria” cu accidentul şi necesitatea trimiterii urgente a unei sume semnificative de bani.
În ciuda numeroaselor ştiri despre această metodă apărute în mass-media, escrocii continuă să găsească naivi pe care să îi păcălească.
Ultimul exemplu este cel al unei femei de 64 de ani, din comuna Putna.
Calina C. a fost sunată vineri, în jurul prânzului, pe telefonul fix, de un individ care i-a spus că este fiul ei, a fost implicat într-un accident rutier şi, pentru că a suferit leziuni grave, a fost transportat de urgenţă cu un elicopter la un spital din Bucureşti.
Adevăratul fiu al femeii, un bărbat în vârstă de 40 de ani, se află în judeţul Timiş, însă Calina C. nu s-a gândit să îi dea un telefon, ci a crezut întru totul povestea escrocilor.
Aşa-zisul fiu i-a spus că nu poate vorbi prea mult şi i l-a dat la telefon pe „avocatul” său, în realitate un alt escroc. Acesta din urmă i-a spus că îl va ajuta pe fiul ei, însă trebuie să i se achite onorariul, în sumă de 2.600 de lei.
„Victima s-a deplasat în municipiul Rădăuți, la o bancă la care avea un cont de economii, a retras suma de 1.000 de euro, din care a schimbat 700 de euro, iar ulterior s-a prezentat la un ghișeu pentru a depune banii. Deși oficianta a atenționat-o pe victimă cu privire la faptul că depunerea banilor poate constitui o înșelăciune, femeia de 64 de ani a declarat că dorește să trimită acei bani fiului ei”, a povestit purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Suceava, inspectorul principal Ionuţ Epureanu.
După efectuarea transferului de bani, victima a discutat telefonic cu fiul său, care i-a spus că nu a fost implicat în vreun accident rutier și astfel femeia și-a dat seama că a fost înșelată.
„Deşi poliţiştii au atras atenţia asupra măsurilor de prevenire a acestui gen de infracţionalitate, numai în luna precedentă s-au înregistrat cinci cazuri de înşelăciune, prejudiciul depăşind 15.000 de lei. Poliţiştii vă recomandă să nu daţi curs acestor solicitări, deoarece nu constituie decât mijloace de îmbogăţire facilă pentru infractori, prejudiciul fiind greu de recuperat ulterior”, a precizat inspectorul principal Ionuţ Epureanu.
( 3 iun 2013, 13:13:31