Poliţiştii structurilor de prevenire din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Suceava au lansat la sfârşitul săptămânii trecute campania de prevenire a violenţei în mediul şcolar ,,Să exmatriculăm violenţa şcolară!”, campanie care se va desfăşura în perioada 1 iunie - 20 decembrie 2013.
Purtătorul de cuvânt al IPJ Suceava, inspectorul principal Ionuţ Epureanu, a arătat că în primele patru luni ale acestui an s-au înregistrat la nivelul judeţului 16 infracţiuni săvârşite în şcoli (10) sau în zona unităţilor de învăţământ (6), în care au fost implicaţi şi elevi.
Cele mai multe dintre infracţiuni sunt de lovire şi alte violenţe (10) și furturi (5), alături de o faptă de distrugere.
14 elevi sunt autori, iar 14 victime, în categoria victimelor intrând şi un cadru didactic.
„Chiar dacă se remarcă un trend descendent al violenţei în mediul şcolar, fiecare din partenerii cu atribuţii în menţinerea siguranţei în şcoală trebuie să se implice activ şi constant pentru prevenirea unor situaţii de risc şi a unor evenimente negative”, a declarat inspectorul principal Ionuţ Epureanu.
Campania, împărţită în patru etape, inclusiv pe perioada vacanţei de vară
Purtătorul de cuvânt al IPJ Suceava a precizat că, în cadrul campaniei, începând cu data de 3 iunie şi până la sfârşitul anului şcolar 2012/2013, vor fi desfăşurate activităţi de informare în unităţile de învăţământ preuniversitar, urmând a fi desfăşurate activităţi de responsabilizare şi conştientizare a elevilor cu privire la consecinţele în plan juridic şi personal generate de adoptarea unui comportament violent.
Pe perioada de desfăşurare a examenului de bacalaureat şi a activităţilor conexe, poliţiştii de proximitate vor desfăşura activităţi specifice de prevenire a actelor de violenţă în zona unităţilor de învăţământ.
În cea de-a treia etapă, pe perioada vacanţei de vară, în cadrul campaniei vor fi organizate trei şcoli de vară în municipiul Suceava, dar şi în localitatea Ciocăneşti, unde vor fi desfăşurate de poliţiştii de prevenire workshop-uri pe tema prevenirii delincvenţei juvenile şi a violenţei în mediul şcolar.
Cea de-a patra etapă va cuprinde perioada octombrie-decembrie 2013, când vor fi reluate activităţile preventive în mediul şcolar.
Activităţile de campanie sunt susţinute cu 5.000 de afişe şi 15.000 de flyere cu recomandări preventive, care vor fi afişate şi înmânate elevilor.
De asemenea, în cadrul campaniei a fost realizat în format PowerPoint un material sintetic de transpunere a Codului Penal pe înţelesul minorilor cu vârste cuprinse între 14 şi 18 ani.
Lansarea campaniei a avut loc vineri, 31 mai, la sediul IPJ Suceava, unde împreună cu ING Bank a fost organizat un concurs de pictură pentru copiii cu vârste cuprinse între 5 şi 12 ani.
Peste 80 de copii au participat la această activitate, cu toţii primind diplome, rechizite şi dulciuri pentru desenele realizate.