Sucevenii din toate localităţile în care furnizarea apei potabile este asigurată de operatorul regional ACET vor plăti mai mult pentru fiecare metru cub de apă utilizat, începând de la 1 iulie.
Noile tarife care vor fi aplicate de ACET nu sunt stabilite încă, valoarea acestora urmând să fie decisă până la jumătatea lunii iunie, în baza calculelor care vor fi făcute, dar şi în urma consultării ANRSC-ului.
Directorul ACET, Ştefan Groza, a precizat că majorarea este impusă de normele Uniunii Europene, după o formulă de calcul stabilită tot de organismele europene. Mai exact, tariful apei potabile şi cel al serviciilor de canalizare este influenţat de mai mulţi factori, principalii fiind preţul energiei electrice, cel al gazului metan, preţul combustibilului pentru autoturisme, cheltuielile de funcţionare a societăţii, dar şi datoriile pe care le are.
„Prin contractul semnat pe POS Mediu, anual trebuie făcute majorări de tarife, în baza unui algoritm care ţine cont de inflaţie şi alte aspecte economice, astfel încât operatorul de apă să nu iasă în pierdere şi să poată achita împrumuturile făcute pentru accesarea fondurilor externe, de modernizare şi extindere a reţelelor de apă şi canalizare. La fel se procedează în toate judeţele în care se fac investiţii în reţelele de apă şi canalizare cu fonduri europene”, a declarat Ştefan Groza.
Ultima majorare de preţ a serviciilor ACET a avut loc anul trecut, tot de la 1 iulie. Atunci, tariful apei potabile a crescut cu 12,45%, în vreme ce serviciile de apă-canalizare s-au scumpit cu 18%.
În prezent, preţul unui metru cub de apă este de 2,98 de lei, fără TVA, în vreme ce pentru fiecare metru cub de apă consumat mai avem de plătit 1,64 de lei, fără TVA, pentru serviciile de canalizare – epurare.
(31 mai 2013, 13:32:02
Directorul general al SC ACET SA Suceava, Stefan Groza, este unul din sefii firmelor cu capital public din judetul Suceava care se poate lauda ca a incasat, anul trecut(2008), una din lefurile cele mai mari. Veniturile nete incasate, anul trecut(2008), de Stefan Groza pentru ca a condus societatea ce vinde apa chioara pe la oras este de 144.338 lei, la care se adauga si cele de 3.738 lei reprezentand venituri realizate ca presedinte al Consiliului de administratie al societatii respective.Cu alte cuvinte, salariile, indemnizatiile si primele incasate in fiecare luna a anului trecut de directorul general al societatii ACET sunt, in medie, de peste 100 de milioane de lei vechi.aca impartim aceasta suma la un curs mediu de 3,7 lei cat a fost moneda europeana anul trecut(2008) putem vedea ca directorul general al ACET incasa, lunar, echivalentul a 3.335 de euro.