Acuzată că ar fi falsificat aproximativ 2.000 de reţete medicale şi a înşelat cu aproape 6 miliarde de lei vechi Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Suceava, instituţie pe care a condus-o timp de mai mulţi ani, Cristina Iordăchel, actualmente Ionescu, a fost găsită vinovată doar pentru falsificarea a 55 de reţete, iar prejudiciul a scăzut cu aproape 97%, ajungând la circa 17.650 de lei.
De altfel, fostul directorul general al CAS Suceava a achitat integral prejudiciul produs instituţiei, motiv pentru care, conform prevederilor Codului Penal, anchetatorii au dispus încetarea urmăririi penale pentru infracţiunea de înşelăciune şi aplicarea unei amenzi cu caracter administrativ, în valoare de 1.000 de lei, maximul prevăzut.
Dosarul a ajuns pe rolul Judecătoriei Suceava, iar din datele obţinute de la instanţă, Cristina Ionescu este judecată pentru fals intelectual şi uz de fals.
Rechizitoriul a fost întocmit la 14 mai a.c. de Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava, iar potrivit actului de sesizare a instanţei, falsurile s-au confirmat doar în 55 din cele aproape 2.000 de reţete medicale presupus măsluite.
Povestea fraudei de la CAS
Cristina Ionescu (fostă Iordăchel) a avut calitatea de preşedinte/director general al CAS Suceava în perioadele 1.8.2005-20.11.2006, 3.01.2007-22.02.2008, 6.04.2009-14.12.2009 şi 12.01.2010-4.11.2010.
Deşi deţine un cabinet medical (Dermaclinic), se arată în actul de sesizare a instanţei, la data de 3 martie 2008, Iordăchel a încheiat un contract individual de muncă cu Cabinetul Medical Individual Dermato-Venerologie „Dr. Hreceniuc Elvira”, contract pe baza căruia a fost angajată ca medic primar cu un program de două ore pe zi, minim zece ore pe săptămână.
Ulterior, între cabinetul doctoriţei Elvira Hreceniuc şi CAS Suceava s-a încheiat un contract de furnizare a serviciilor medicale în asistenţă medicală de specialitate din ambulatoriu pentru specialităţile clinice, în care la articolul 3 se menţionează că „furnizarea serviciilor medicale se face către următorii medici: Elvira Hreceniuc şi Cristina Iordăchel”.
La sfârşitul lui aprilie 2009, între CAS şi două farmacii din Suceava (Galenica Farm SRL şi Oficinalis SRL), reprezentate de Domnica Niculescu, respectiv Doiniţa Otilia Dulucheanu, s-au încheiat contracte de furnizare de medicamente cu şi fără contribuţie personală în tratament ambulatoriu în cadrul sistemului de asigurări de sănătate.
Cele două farmacii, arată anchetatorii, aveau să facă parte din circuitul de deturnare de fonduri de la CAS, pus la cale chiar de cea care a condus instituţia, cu pauze de câteva luni, între 2005 şi 2010.
Contractul medicului Iordăchel cu cabinetul doctoriţei Hreceniuc s-a încheiat la data de 17 martie 2009.
„În perioada cât şi-a desfăşurat activitatea în cadrul Cabinetului Medical Hreceniuc Elvira, învinuita a întocmit, în fals, un număr de 55 de reţete medicale fără contribuţie personală folosind datele unor persoane care în realitate nu au beneficiat de consultaţie medicală şi nici de medicamentele prescrise de Ionescu Cristina (fostă Iordăchel)”, se arată în actul de sesizare a instanţei aflat la dosarul cauzei.
Cum erau falsificate reţetele
Anchetatorii fraudei de la CAS Suceava susţin că Cristina Iordăchel a completat şi eliberat 55 de reţete medicale, pe numele unor persoane care nu au trecut niciodată pe la cabinetul doctoriţei şi nici au fost consultate de aceasta.
Medicamentele erau ridicate, chipurile, de titularii lor, de la cele două farmacii amintite.
Semnătura de la rubrica „semnătură primitor”, precum şi scrisul „am primit medicamentele” erau de asemenea falsificate.
În dosarul aflat pe rolul Judecătoriei Suceava sunt date şi mai multe exemple, printre care cazul lui Vasile Ţ., pe numele căruia a fost eliberată o reţetă în valoare de 298,5 lei, din care reiese că pe data de 31 martie 2009 a primit acele medicamente de la farmacia Oficinalis SRL, semnând în acest sens la rubrica „semnătură primitor”.
Audiată în cauză, mama titularului reţetei a declarat că fiul ei este bolnav şi deţine certificat de handicap grad II. Maria Ţ. le-a spus anchetatorilor că ea este cea care se ocupă de procurarea medicamentelor pentru fiul ei şi că acesta nu a fost consultat niciodată de doctoriţa Iordăchel şi nici nu a ridicat medicamentele menţionate în reţeta respectivă.
Numele lui Ionuţ B. apare pe o altă reţetă, în valoare de 347,06 lei, din conţitul căreia reiese că medicamentele prescrise au fost eliberate de aceeaşi farmacie Oficinalis la 16 martie 2009 şi că au fost primite de o anume Alina C., în calitate de împuternicit, reţeta fiind semnată la rubrica „semnătură primitor”. Atât titularul, cât şi împuternicitul au fost audiaţi la Parchet, amândoi declarând că nu se cunosc şi nici nu au mai auzit până atunci de doctoriţa Iordăchel.
Silvia O. este titulara unei alte reţete măsluite de fosta preşedintă a CAS Suceava, însă femeia e bolnavă de Alzheimer din 2005 şi o are ca însoţitor pe fiica ei, care a declarat că reţeta a fost una falsificată.
„Probatoriul administrat în cauză a evidenţiat faptul că învinuita, prin întocmirea în fals a celor 55 de reţete medicale, a urmărit obţinerea medicamentelor cu o valoare mare fără achitarea contravalorii acestora, plata fiind efectuată de CAS Suceava, în baza prescripţiilor medicale”, e concluzia procurorului care a instrumentat acest dosar.
Ce le-a spus procurorilor fosta președintă a CAS
În tot acest circuit de fraudare a CAS Suceava, au stabilit anchetatorii, doar fosta preşedintă a instituţiei a fost pusă sub acuzare, farmacistele de la cele două farmacii implicate scăpând basma curată, întrucât procurorii nu au putut dovedi o eventuală complicitate a lor.
În cursul zilei de ieri, am contactat-o telefonic pe Cristina Ionescu (fostă Iordăchel), pentru a-i lua un punct de vedere referitor la acest dosar ajuns în instanţă şi la reducerea semnificativă a numărului de reţete falsificate despre care se vorbea iniţial, cât şi a prejudiciului estimat acum trei ani, când a apărut în mass-media acest caz. „Aşa au scris ziarele atunci, instituţiile statului au stabilit altceva”, a fost singura declaraţie a Cristinei Ionescu.
Pe parcursul cercetărilor, Cristina Ionescu a negat toate aceste acuzaţii, susţinând că nu se consideră vinovată de săvârşirea faptelor pentru care este cercetată şi că nu a obţinut nici un folos material de pe urma reţetelor pe care le-a prescris.
La sfârşitul lunii trecute, însă, când i s-a prezentat materialul de urmărire penală, ultimul pas înaintea trimiterii dosarului în instanţă, fosta preşedintă a CAS Suceava „a recunoscut şi regretat comiterea faptelor”, depunând un ordin de plată pentru a face dovada achitării prejudiciului produs instituţiei pe care a condus-o timp de aproape cinci ani.
(31 mai 2013, 13:22:22
Asta inseamna, ca sa traducem in clar, pentru orice sf: F_U-RA CAT POTI CA DACA TE PRINDE, RECUNOSTI 5%, PLATESTI DOAR ACEL PREJUDICIU SI SCAPI.
Evident ca nu doresc nimanui parnaie, dar astfel de fapte trebuiesc descurajate prin masuri ferme. In familia Ionescu, faptele penale sunt la ordinea zilei. Fostul si actualul (un fel de telenovela Prigoana de Suceava) a fost gasit vinovat pentru foloase necuvenite, abuz în serviciu, delapidare, dar şi fals. (Citeşte mai mult pe Monitorul de Suceava: ☭ ϑ
Sa vedem ce v-a urma.