În perioada 25-29 mai, la Oradea s-a desfăşurat faza internaţională a Olimpiadei de Limbă, Literatură şi Spiritualitate Românească, Iasmina Răceanu, de la Colegiul Naţional „Petru Rareş”, fiind singura reprezentantă a judeţului nostru în cadrul acestei competiţii.
90 de elevi din România, Republica Moldova, Serbia şi Ucraina au participat la cele două probe ale olimpiadei, în final comisia centrală a olimpiadei desemnând-o pe Iasmina Răceanu printre laureaţii concursului, eleva obţinând premiul al III-lea. Mai mult de atât, eleva a fost distinsă şi cu două premii speciale din partea Inspectoratului Şcolar Bihor şi din partea Fundaţiei „Academica” Bihor. La disciplina Limba şi Literatura Română, eleva este pregătită de prof. Mihaela Gabriela Ilisei.
Iasmina este elevă în clasa a VIII-a, clasă cu predare intensivă a limbii germane, iar în prezent se pregăteşte pentru a susţine evaluarea naţională de la finalul ciclului gimnazial. Vrea să urmeze cursurile liceale tot la Colegiul „Petru Rareş”, profilul matematică-informatică, bilingv română-germană.
Despre olimpiada de la Oradea, Iasmina povesteşte: „A fost o experienţă deosebită, o ocazie unică de a interacţiona cu elevi din Serbia, Ucraina sau Republica Moldova, de a vizita obiectivele zonei, locuri noi şi frumoase. Sunt foarte mulţumită de rezultatul obţinut. Concursul a fost structurat în două probe, scris şi oral. La proba orală a trebuit să prezint portul popular specific zonei Beiuşului, subiect ce mi-a plăcut în mod deosebit şi la care consider că m-am descurcat foarte bine. Proba scrisă a avut un nivel de dificultate mai ridicat, concurenţii având de redactat patru compuneri ce vizau motivul transhumanţei, rolul tradiţiilor, importanţa cunoaşterii trecutului etc.”
Amintim că un desen realizat de Iasmina a fost desemnat, în 2012, câştigător al concursului „Doodle 4 Google”, acesta fiind publicat pe pagina de start a Google România, pe 1 Decembrie, de Ziua Naţională a României. Desenul Iasminei a fost desemnat câştigător dintre cele peste 10.000 de lucrări participante, logoul Google imaginat de elevă putând fi admirat de milioane de români.
Totodată, eleva a participat la mai multe competiţii naţionale de specialitate, concursuri în cadrul cărora a fost, de cele mai multe ori, pe podium - Concursul Naţional „Cultură şi spiritualitate românească” (2013) - premiul al III-lea, Concursul Naţional „Cangurul lingvist” - locul I, Concursul Naţional „Dream car contest” (2013) - locul I, Concursul Naţional „Mihail Iordache” (2012) – locul al II-lea, Concursul Naţional „Lecturiada” Cluj - locul al II-lea.
(30 mai 2013, 12:28:52
“Nu au fost multe ţări participante, vreo patru”, a declarat Decebal Popescu, inspector şcolar, “dar să obţii medalia de bronz la o olimpiadă internaţională e o dovadă clară că sistemul nostru educaţional pune mare accent pe valoare şi performanţă. Gândiţi-vă şi voi: o ţară atât de mică şi obscură ca România, locul trei în lume la limba şi literatura română! Aceşti tineri reprezintă viitorul nostru şi suntem foarte mândri de ei.”
“Anul viitor vom încerca să-i depăşim pe unguri, cum i-am depăşit anul ăsta pe uruguayeni”, spune Răzvan Fediuc, unul dintre elevii medaliaţi cu bronz. “Coreenii, în schimb, sunt imbatabili. Nu ştiu cum pot ţine minte toate cratimele, când se scrie cu un i şi când cu doi şi, pe deasupra, unde se pune î din a. Sincer, cred că îi dopează.”