Opt fraţi minori, cu vârste cuprinse între 1 şi 12 ani, au fost la un pas de a fi luaţi de stat, după ce reprezentanţii Protecţiei Copilului Suceava – Serviciul Urgenţe i-au găsit în mizerie, cu hainele murdare, neglijaţi de cei care le-au dat viaţă. De creşterea minorilor se ocupă bunica, în casa căreia, insalubră şi fără condiţii normale de trai pentru cei mici, mai locuieşte, într-o cameră, fiica bătrânei, cu alţi trei copii minori. Din cum ne-au explicat reprezentanţii Serviciului Urgenţe, aceştia s-au deplasat la domiciliul familiei cu opt copii minori, „în vederea evaluării situaţiei iniţiale a acestora”.
În casa în care au fost găsiţi minorii se afla, într-o cameră, şi mama copiilor, care este nora bătrânei, iar într-o altă cameră, cu intrare separată, se afla bunica ce se străduieşte să-şi crească nepoţii, împreună cu fiica ei şi alţi trei copii minori.
Părinţii nu au fost de acord cu instituirea unei măsuri de protecţie
Purtătoarea de cuvânt a Protecţiei Copilului Suceava, Nicoleta Daneliuc, ne-a spus că „la momentul vizitei colegilor de la Serviciul Urgenţe, în casă era mizerie, vase nespălate, iar hainele copiilor erau murdare. Nu s-a constatat existenţa unui pericol iminent care să impună plasamentul în regim de urgenţă, cu atât mai mult cu cât nici părinţii şi nici copiii nu au fost de acord cu instituirea unei măsuri de protecţie”.
Cele două mame, cea cu opt copii minori şi cea cu trei copii minori, au declarat, în scris, că doresc să se ocupe în continuare de creşterea, supravegherea şi educarea minorilor, că vor face curăţenie generală în casă, îi vor duce pe copii la medic şi nu-i vor lăsa nesupravegheaţi.
De frică să nu-şi piardă copiii, părinţii s-au pus pe treabă
„La finalul vizitei, reprezentanţii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Suceava, împreună cu asistenta socială a primăriei unde au domiciliul copiii, au discutat despre măsurile care se impun spre binele minorilor şi s-a hotărât convocarea Consiliului Comunitar Consultativ”, ne-a mai explicat Nicoleta Daneliuc.
În cadrul Consiliului Comunitar Consultativ au fost invitate şi au participat şi cele două familii, în vederea consilierii şi responsabilizării acestora. De frică să nu-şi piardă copiii, să fie luaţi de stat, la următoarea vizită efectuată de reprezentanţii DGASPC la domiciliul bunicii s-au observat schimbări pozitive la ambele familii. Condiţiile igienico-sanitare erau îmbunătăţite, camerele aerisite, copiii erau curat îmbrăcaţi, hrăniţi, găsiţi sub supravegherea părinţilor. Copiii de vârstă şcolară sunt trimişi regulat la cursuri.
În atenţia serviciilor sociale
Directorul executiv al DGASPC Suceava, Dan Ionuţ Adomniţei, a declarat că acest caz a rămas în atenţia instituţiei pe care o conduce şi a Serviciului de Asistenţă Socială din cadrul primăriei unde locuiesc minorii, „care va monitoriza în continuare situaţia celor 11 minori, din cele doua familii, şi ne va informa periodic cu privire la evoluţia acestora. Dacă se va impune, DGASPC va fi informată în timp util de eventualele probleme apărute, pentru a se putea interveni în cel mai scurt timp posibil”.