Festivalul național Video Art pentru liceeni, desfăşurat, la Suceava, în perioada 24-26 mai, şi-a desemnat câştigătorii. La secțiunea Spot publicitar și cu impact social, elevele Bianca Petronela Băițan şi Melina Irina Haureș, de la Colegiul Național „Petru Rareș” Suceava, au obţinut Premiul I, fapt demn de remarcat, pentru că, pentru prima dată, după derularea a cinci ediții, o echipă a Colegiului „Petru Rareș” a reușit să obțină Premiul I la una dintre secțiuni. Reușita echipei sucevene reprezintă un argument în plus pentru calitatea ireproșabilă și obiectivă a jurizării naționale, colegiul sucevean implicându-se doar organizatoric în derularea festivalului.
Premiere, pe secţiuni
La ediția din acest an, rezultatele au fost următoarele: la secțiunea Film de scurtmetraj: Locul I: Andrei Sorescu, Robert Bitay - Colegiul Național „Nicolae Grigorescu” Câmpina, Locul II: Dan Iliuță, Larisa Amza, Colegiul Național „Gheorghe Lazăr” București, Locul III: Iulian Cozmin Lulciuc, Claudiu Buhăianu, Colegiul Național de Informatică „Spiru Haret” Suceava; Mențiune: Isabela Lorincz, Vlad Ioan Dragoș, de la Colegiul Național „Nicolae Bălcescu” Cluj-Napoca și Șerban Damian, Șerban Axenie, de la Colegiul Național „Nicu Gane” Fălticeni.
La secțiunea Spot publicitar și cu impact social, Premiu I a fost obţinut de echipa formată din Bianca Petronela Băițan, Melina Irina Haureș, Colegiul Național „Petru Rareș” Suceava; Premiul II: Andrei Alexandru Siran, Andreea Siran, Colegiul Național „Ștefan cel Mare” Suceava, Premiul III: Sergiu Iatan, Stelian Sorescu, Colegiul Național „Nicolae Grigorescu” Câmpina; Mențiune: Emanuel Matei Roman, Elena Rîșca, Colegiul Național „Petru Rareș” Suceava, și Isabela Lorincz, Ioan Dragoș Vlad, Colegiul Național „Nicolae Bălcescu” Cluj-Napoca.
Manifestare internaţională
Coordonatorul festivalului, profesorul Viorel Ieremie, de la Colegiul Național„Petru Rareș” Suceava, ne-a spus că în acest an, ca element de noutate absolută pentru festivalul de film de la Suceava, „a fost dorința de a participa și a unor tineri din Serbia, Portugalia sau tineri din Chișinău și Cernăuți, ultimii participând şi la o ediție anterioară. Este foarte probabil ca într-un timp foarte scurt să asistăm la o modificare a formatului de organizare, în sensul internaționalizării acestui festival”.
Derulată într-un context cultural concurențial aproape imposibil de învins la sfârșitul săptămânii trecute, ediția din acest an a festivalului, după cum a completat profesorul Viorel Ieremie, a reprezentat o nouă reușită pentru Colegiul Național „Petru Rareș” din Suceava, în contextul în care implementarea unui astfel de eveniment reprezintă, uneori, o adevărată provocare în zilele noastre.
Provocare pentru liceeni
În etapa finală de la Suceava, în urma nominalizării, „s-au bătut” 12 echipe de liceeni din Brașov, Câmpina, Rădăuți, Fălticeni, Cluj și Suceava. Acestea au primit o nouă provocare din partea juriului național, concretizată în titlul filmului de concurs „Civilizația lemnului în Bucovina”. Având menirea de a certifica autenticitatea și paternitatea filmelor nominalizate, filmul a fost realizat pe un traseu atrăgător, cuprinzând muntele Rarău, celebrul muzeu de artă a lemnului de la Câmpulung Moldovenesc, arhitectura bisericii de lemn de la Vama sau gospodăria țărănească din zona Humorului.
„De la lemnul pe picior, din imediata vecinătate a Pietrelor Doamnei, pe care liceenii cineaști au fost invitați să le urce, mergând către aspectele estetice și simbolice, care vizează casele din Bucovina și continuând cu imensa bogăție de obiecte de uz casnic din lemn, făurite cu atâta migală de meșterii populari, toate acestea au fost <ingredientele> filmului de concurs”, a completat coordonatorul festivalului.
Organizatori
Festivalul național Video Art pentru liceeni, manifestare devenită din ce în ce mai cunoscută la nivel național, a fost organizată de Colegiul Național „Petru Rareș” Suceava, cu sprijinul Consiliului Județean Suceava, al Centrului Cultural „Bucovina” și al Inspectoratul Școlar al Județului Suceava. Parteneri deveniți tradiționali precum Inspectoratul Județean de Poliție, filiala locală a Agenției Naționale Antidrog și Biblioteca Bucovinei „I.G. Sbiera” și-au adus aportul în organizarea evenimentului. Asociația „Excelsior” a părinților elevilor de la Colegiul Național „Petru Rareș” din Suceava a sprijinit financiar o parte importantă a evenimentului, alături de alţi sponsori, care au înțeles necesitatea implicării într-o astfel de manifestare culturală.