Combinatul sucevean care zeci de ani la rând s-a situat pe primul loc în ţară la producţia de hârtie, AMBRO, a intrat pe drumul fără întoarcere al vechilor întreprinderi industriale demolate pentru a face loc centrelor comerciale ori zonelor imobiliare.
Demolarea clădirilor care fac parte nu doar din istoricul industriei Sucevei, ci al întregii ţări, a început deja.
Colţii excavatoarelor au şi „muşcat” din clădirea fostei fabrici de hârtie, situată vizavi de Carrefour, dar o mulţime de alte clădiri şi dependinţe sunt programate să dispară, pentru a face loc liber altor investitori.
Conform autorizaţiei de desfiinţare recent eliberate de Primăria Suceava, vor fi demolate construcţii şi instalaţii uzinale cu o suprafaţă de peste 30.000 mp.
Clădirile şi instalaţiile respective nu mai sunt folosite de ani buni, majoritatea din 2007, de când combinatul şi-a restrâns activitatea, iar multe dintre utilajele existente au fost demontate şi vândute.
Valoarea lucrărilor de demolare este de peste 11 milioane de lei, o sumă imensă, care ar putea fi recuperată parţial din punerea în valoare a materialelor recuperate din demolări, pornind de la sute de tone de fier vechi care vor fi scoase de acolo, cărămizi, până la diverse piese de instalaţii.
Terenurile, miza unei noi tranzacţii imobiliare
Demersul celor de la AMBRO, care fac parte din grupul francez Rossmann, de a demola clădirile pe care nu le folosesc în procesul de producţie, este motivat nu doar de cheltuielile foarte mari pe care le au cu taxele şi impozitele anuale, ci şi de oportunitatea vânzării terenurilor care vor deveni libere de sarcină.
Fosta zonă industrială a Sucevei, devenită între timp una comercială, a fost vânată de mulţi investitori privaţi, în special înainte de criza economică, dar şi acum s-ar găsi destule oportunităţi de transformare a zonei.
Suprafaţa pe care AMBRO o va putea scoate la vânzare, după finalizarea demolărilor, depăşeşte 40 de hectare.
Demolări şi modernizări
Demolările începute la AMBRO nu echivalează cu închiderea întreprinderii care asigură încă peste 400 de locuri de muncă.
Conducerea societăţii spune că nu va renunţa la activitate, care a fost restrânsă, în principal din cauza constrângerilor de mediu, fiind celebru mirosul greu care venea de acolo pe vremea când încă era cel de-al doilea producător de celuloză din ţară.
De altfel, există şi planuri concrete de modernizare a activităţii, care vor fi puse în practică chiar de anul acesta. Unul vizează modernizarea staţiei de epurare a societăţii, veche din 1962, astfel încât AMBRO să nu mai depindă de staţia de epurare a oraşului.
Un alt proiect, în valoare de 55 de milioane de lei, finanţat parţial din fonduri europene, parţial de la stat şi restul din contribuţie proprie, vizează „Creşterea competitivităţii şi producţiei SC AMBRO SA, prin modernizarea utilajelor de fabricaţie şi diversificarea gamei de produse”. Termenul de finalizare a proiectului este iulie 2014.
Rămâne totuşi un mare semn de întrebare cum va putea supravieţui AMBRO în mijlocul unei zone comerciale care ar putea deveni şi una atractivă pentru construirea de blocuri, hoteluri şi clădiri de birouri, în condiţiile în care normele de mediu sunt tot mai dure, iar combinatul care acum produce în principal celuloză le va sta ca un ghimpe în coastă celor care au alte planuri cu terenurile de acolo.
(28 mai 2013, 11:33:20
Suceava renunta de buna voie si nesilita de nimeni la bruma de industrie ce am avut-o!
Se va trece spre o noua orientare: >Dezvoltarea agriculturii şi independenţa energetică care vor reprezenta două dintre priorităţile conducerii judeţului Suceava!