Lucrările la groapa de gunoi de la Pojorâta, investiţie realizată cu fonduri europene, au fost sistate după ce constructorul, consorţiul compus din firmele Bilfinger din Austria şi Concret Construct din Gura Humorului, a dat de o importantă cantitate de muniţie şi puşti din al Doilea Război Mondial. Preşedintele Consiliului Judeţean, Cătălin Nechifor, a declarat că oamenii săpau la organizarea de şantier când au descoperit arsenalul militar, proiectile explozibile calibrul 7.62, focoase de artilerie, cartuşe de infanterie calibrul 7.92, puşti şi alte materiale militare. Nechifor a precizat că prin zonă a trecut linia frontului în timpul celui de-a Doilea Război Mondial. El a spus că la faţa locului au venit cei de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, care au asigurat asistenţa tehnică, iar constructorul urmează să asaneze zona cu o firmă de specialitate.
Zona va fi asanată cu ajutorul unei firme de specialitate
„Astăzi intră în vigoare un contract încheiat de constructor pentru o situaţie de forţă majoră şi clauza e prevăzută clar în contractul de finanţare. Avem un termen de 35 de zile la dispoziţie pe care încercăm să-l fructificăm cu o firmă de specialitate care să asaneze din punct de vedere militar acest sit foarte important şi să dea foarte repede drumul la treabă pentru că ne interesează ca acest proiect să meargă mai departe fără întârzieri majore. Va fi o întârziere de 35 de zile, dar suntem acoperiţi de graficul de lucrări. Am vorbit cu constructorul şi sper să nu fie întârzieri majore, iar cei de la ISU ne-au asigurat că nu ar trebui să mai găsim foarte multe elemente militare, dar vrem să lucrăm cu o firmă autorizată pentru a nu pune în pericol viaţa nimănui”, a spus Nechifor.
Proiectul de la Pojorâta are o valoare de 27,65 de milioane de lei, fără TVA, şi trebuie finalizat în termen de 18 luni. Banii sunt alocaţi din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operaţional Sectorial-Mediu. Platforma ecologică de la Pojorâta se va întinde pe o suprafaţă de 4,4 hectare şi va avea o capacitate de 0,35 de milioane de tone. Acolo vor fi depozitate deşeurile colectate din zona de munte a judeţului. În baza aceluiaşi proiect, la Vatra Dornei şi la Câmpulung Moldovenesc vor fi amenajate două staţii de transfer şi selectare a deşeurilor.
(14 iul 2013, 19:19:34