Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 28 mai 2013 - Anul XVIII, nr. 120 (5327)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7742 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Prea puţini

Doar şase mediatori şcolari au în grijă elevii din comunităţile dezavantajate din judeţ

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

 

Doar şase mediatori şcolari au în grijă elevii din mediile dezavantajate din judeţ,  principala lor responsabilitate fiind sprijinirea participării tuturor copiilor la învăţământul obligatoriu.

Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ), „la nivelul judeţului, mediatorii sunt repartizaţi în următoarele zone: Voitinel, Dorneşti, Berchişeşti, Ciprian Porumbescu, Vereşti şi Iţcani”.

Mediatorii au o importanţă deosebită în comunităţile în care activează. Mai exact, în respectivele zone s-a înregistrat o scădere a abandonului şcolar şi a absenteismului în rândul elevilor şi s-a instalat o stare de disciplină mult mai accentuată. Totodată, aceştia colaborează permanent cu personalul şcolii, cu părinţii, cu autorităţile locale, în vederea creşterii gradului de participare a copiilor la educaţie.

 

Concediaţi în urmă cu şase luni, trei mediatori din judeţ aşteaptă reangajarea

La finele lunii noiembrie a anului trecut, trei mediatori din Gulia, Vicovu de Sus şi Valea Moldovei au fost daţi afară printr-o decizie a Inspectoratului Şcolar Judeţean. Printre ei se numără şi Ioan Sorin Fierar, acesta fiind angajat timp de patru ani şi şase luni la Şcoala Gimnazială Vicovu de Sus, ca mediator.

Decizia IŞJ de destituire l-a surprins pe tânărul care mai aşteaptă, şi în prezent, un semn din partea instituţiei pentru a fi reîncadrat pe post.

„La şase luni de la înştiinţare, eu şi ceilalţi doi mediatori şcolari încă mai aşteptăm o veste bună de la Inspectoratul Şcolar. În perioada în care am lucrat la şcoala din Vicovu de Sus, abandonul şcolar a scăzut simţitor, precum şi absenteismul. Nu am fost sancţionat niciodată şi nu am avut un comportament neconform cu statutul de cadru didactic auxiliar. Împreună cu ceilalţi doi mediatori concediaţi, am urmat şi o serie de cursuri de specialitate, în speranţa că vom fi chemaţi pentru reangajare. Şomajul e la final, altă sursă de venit nu avem, şi dorim un răspuns concret”, declară Ioan Sorin Fierar.

Mai mult de atât, reprezentanţii şcolii din Vicovu de Sus au numai cuvinte de laudă la adresa lui Fierar, despre care spun că „era persoana cea mai potrivită pentru a păstra legătura cu elevii şi părinţii de etnie romă. În perioada în care a fost angajat, a crescut prezenţa copiilor romi la grădiniţă. De când acesta nu mai lucrează în şcoală la noi, s-a observat o schimbare privind prezenţa la şcoală, înregistrându-se mai multe absenţe, întârzieri şi cazuri de fugă de la ore”.

 

„Respectivele comunităţi nu mai au nevoie de mediatori”

Răspunsul din partea Inspectoratului Şcolar nu îi mulţumeşte pe cei trei mediatori destituiţi, aceştia văzându-se în situaţia de a-şi căuta un alt loc de muncă.

Potrivit prof. Laura Hacman, purtător de cuvânt în cadrul IŞJ, „mediatorii şcolari au apărut odată cu programul <A doua şansă>, în cele din urmă aceştia fiind absorbiţi de sistem. În urmă cu jumătate de an s-au făcut reduceri de personal, iar la unităţile respective nu puteau fi reduse alte norme. Prezenţa mediatorilor şcolari nu se mai justifică în respectivele şcoli”.

Totodată, în adresa trimisă de inspectorat tânărului din Vicovu de Sus se menţionează că „măsura a fost luată pentru că au fost solicitate de Ministerul Educaţiei noi reduceri de norme şi nu a fost altă posibilitate de realizare a acestei cerinţe. Postul va reapărea în momentul deblocării de norme, astfel încât să fie respectată politica ministerului adresată minorităţii rome şi Legea Educaţiei”. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Doar şase mediatori şcolari au în grijă elevii din comunităţile dezavantajate din judeţ.
 Vizualizări articol: 1388 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Doar şase mediatori şcolari au în grijă elevii din comunităţile dezavantajate din judeţ5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei