Desemnarea asocierii de firme Diasil Service, Florconstruct şi Brantner Cluj drept câştigător al licitaţiei de salubrizare a Sucevei a stârnit nemulţumirea companiei Rosal, care a prestat acest serviciu în Suceava din 2004 şi până în prezent.
Oferta firmei Rosal, care era cea mai avantajoasă ca tarife la serviciile prestate, nu a fost luată în calcul la desemnarea unui câștigător, fiind descalificată deoarece, în certificatul de atestare fiscală, figura cu datorii la bugetul de stat.
Directorul Rosal Suceava, Adrian Niculescu, a spus că a aflat cu surprindere de descalificarea ofertei lor, în condiţiile în care certificatul lor fiscal întrunea condiţiile să fie perfect valabil:
“În 2011, prin Ordonanţa de Guvern nr. 29, s-a emis un nou certificat fiscal, în care se trec atât datoriile firmei către stat, cât şi datoriile pe care firma le are de încasat de la stat. Într-adevăr, pe certificatul nostru fiscal apare o datorie de 33 de miliarde de lei vechi, dar şi faptul că noi avem de încasat 40 de miliarde lei vechi de la Primăria Suceava. Ori, dacă suma pe care o avem de primit e mai mare decât cea pe care o datorăm, certificatul fiscal este considerat valabil”.
În aceste condiţii, Rosal Grup va contesta luni rezultatul licitaţiei de salubrizare a Sucevei la Comisia Naţională de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC).
Directorul Rosal Suceava s-a arătat contrariat de faptul că, deşi înainte de evaluarea ofertelor depuse li s-au solicitat oficial mai multe lămuriri, nici una din întrebările la care s-a răspuns nu era legată de certificatul fiscal în baza căruia au fost descalificaţi.
Dosar penal pe numele celor din comisia de licitaţie
Mai mult, Rosal Grup intenţionează să deschidă dosare penale pe numele membrilor comisiei de licitaţie, considerând că atribuirea contractului de salubrizare către asocierea de firme s-a făcut în mod abuziv.
„E ceva inimaginabil să pui pe locul 1 la licitaţie o firmă care s-a prezentat cu două oferte, fapt consemnat şi în actele de desfăşurare a licitaţiei, iar pe noi să ne descalifice în baza unui certificat financiar valabil. Juriştii nostri formulează deja o plângere penală, care va fi depusă tot săptămâna viitoare”, a adăugat Adrian Niculescu.
Contestarea rezultatului licitaţiei ar putea duce chiar la reluarea sa, în funcţie de decizia CNSC.
(25 mai 2013, 12:51:27