Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Suceava a realizat un montaj video de aproximativ jumătate de oră cu cele mai importante momente ale celei mai complexe intervenţii pe care pompierii au avut-o în ultimii ani, în cazul incendiului de pădure de la limita judeţului Suceava cu Bistriţa-Năsăud, pe raza satului Dornişoara, comuna Poiana Stampei. Sute de pompieri, silvicultori şi militari mobilizaţi zilnic, un incendiu care a izbucnit de trei ori şi nopţi petrecute în pădure, în adăposturi improvizate, aşa se poate rezuma în câteva cuvinte incendiul de pădure care a făcut ravagii la începutul lunii mai la Dornişoara şi care a distrus în jur de 50 de hectare de pădure.
După un prim incendiu de proporţii mai mici, pe 3 mai pădurea a luat foc a doua oară la Dornişoara. A fost vorba practic de o reaprindere în urma evoluţiei subterane a incendiului. În perioada 3-7 mai, peste 500 de pompieri s-au chinuit să stingă un incendiu care s-a extins pe 40 de hectare de fond forestier. Trei zile mai târziu, pe 10 mai, incendiul de pădure a reizbucnit. Au urmat încă patru zile de mobilizare maximă pentru ca focul să nu fie complet scăpat de sub control. Pentru că în acele zile pe raza judeţului au mai fost şi alte incendii de pădure, conducerea ISU Suceava a apelat inclusiv la colegi din alte judeţe.
Numai într-o singură zi, pe 12 mai de exemplu, la incendiul de pădure de la Dornişoara au intervenit 217 pompieri de la ISU Suceava, 30 de la ISU Bistriţa-Năsăud şi câte 20 de la ISU Neamţ şi Iaşi. Acestora li s-au alăturat silvicultori şi militari de la UM 01037 Vatra Dornei.
După cum a precizat colonelul Ion Burlui, şeful ISU Suceava, mulţi pompieri au lucrat şi câte 48 de ore fără pauză, iar pentru că accesul spre zona afectată de incendiu era foarte dificil, s-au organizat puncte de odihnă, cu adăposturi improvizate. În aceste adăposturi pompierii s-au odihnit câteva ore, iar apoi şi-au reluat intervenţia.
În total, incendiile de la Dornişoara au cuprins în jur de 50 de hectare de fond forestier, 43 de hectare pe raza judeţului Suceava şi şapte hectare pe raza judeţului Bistriţa-Năsăud.
Filmul poate fi vizionat pe site-ul www.monitorultv.ro.
(25 mai 2013, 11:58:52