În cadrul festivităţii de premiere a câştigătorilor Competiţiei Naţionale “Şcoala Europeană”, care a avut loc luni, 20 mai, la Palatul Parlamentului din Bucureşti, Colegiul Tehnic “Mihai Băcescu” din Fălticeni a primit, pentru a treia oară, Certificatul de Şcoală Europeană, clasându-se pe locul III la nivel naţional în această competiţie.
Directoarea instituţiei, prof. Claudia Suseanu, ne-a declarat: “Creativitate, inovaţie, cooperare – acestea sunt câteva dintre principiile care stau la baza întregii activităţi a Colegiului Tehnic <Mihai Băcescu> Fălticeni. Un aspect important al muncii noastre este implicarea în implementarea proiectelor de cooperare europeană între şcoală şi diverse instituţii implicate în educaţie din ţări aparţinând Uniunii Europene, pentru a dezvolta competenţe, a forma abilităţi şi a forma valori ale cetăţeniei europene, atât elevilor, cât şi profesorilor. Şcoala noastră este singura din judeţul Suceava care obţine pentru a treia oară certificatul de <Şcoală Europeană>, iar acordarea acestei distincţii se bazează pe rezultatele obţinute în acest domeniu de activitate începând cu anul 2002, cât şi pe calitatea implementării proiectelor în cadrul programelor finanţate din fonduri europene”.
Activităţile în care este implicat Colegiul Tehnic “Mihai Băcescu”
Printre activităţile care au adus Colegiului Tehnic “Mihai Băcescu” Certificatul de Şcoală Europeană se numără patru proiecte Comenius (bilaterale şi multilaterale), 35 de mobilităţi individuale de formare continuă pentru profesori, 15 proiecte Leonardo Da Vinci având ca grup ţintă elevi şi profesori, două proiecte Phare, având ca parteneri 65 de organizaţii din 14 ţări europene, în cadrul cărora 150 de elevi şi 65 de profesori au participat la mobilităţi.
Şcoala este implicată în şase proiecte POSDRU şi aici s-au derulat două proiecte finanţate de Guvernul Germaniei prin Programului de asistenţă nerambursabilă.
Singura şcoală din judeţ cu finanţare prin Programul Transversal “Acţiunea cheie 3”
Directoarea Claudia Suseanu a mai precizat: “Un alt element de noutate îl reprezintă derularea de către şcoala noastră a unui proiect multilateral din cadrul Programului Transversal <Acţiunea cheie 3>, singurul proiect din judeţ finanţat prin acest program, cu tema Dezvoltare profesională a managerilor, formatorilor şi cadrelor didactice prin învăţarea bazată pe problemă, experienţa practică utilizând TIC - platforma e-learning, în colaborare cu opt instituţii europene: Facultatea Catolică de Filosofie, Braga, Portugalia, Universitatea din Leicester, Marea Britanie, ONG OCEAN Atena, Grecia, ONG Endofap Liguria, Italia, Liceul Trikalon, Grecia, Colegiul Norwich, Marea Britanie, Centrul de coordonare a proiectelor europene Kocaeli, Turcia, Universitatea Missouri Columbia, SUA”.
Oportunităţi pentru viitor
Prin participarea la aceste proiecte, Colegiul “Mihai Băcescu” are oportunitatea de a colabora într-o reţea europeană de furnizori de educaţie care cuprinde elevi, profesori, formatori, factori implicaţi în educaţie care promovează un proces de învăţare creativ prin cooperare şi inovare în educaţie şi conturarea unei noi generaţii de elevi şi profesori care să facă faţă provocărilor prezentului, dar mai ales viitorului.