Zeci de mămici s-au întâlnit marţi seară, la Librăria Cărtureşti, în Iulius Mall Suceava, cu „Supernanny”, în cadrul conferinţei „Cum poţi fi un părinte mai bun”. Irina Petrea, cunoscută pentru emisiunile sale de televiziune “Supernanny”, “Copii contra părinți” și “Cei 7 ani de acasă”, precum și pentru cărțile şi articolele sale pe teme de parenting, şi-a propus să-i ghideze şi pe suceveni în călătoria numită “părinte”, care are de multe ori are suişuri şi coborâşuri.
Până să înceapă conferinţa, Irina Petrea le-a spus mămicilor că vine destul de des şi cu mare drag la Suceava, unde are multe rude. „M-am născut în Suceava, dar am plecat de aici la Piatra Neamţ când eram foarte mică, din cauza serviciului părinţilor. Părinţii, unul este din Vaslui, celălalt din Botoşani, m-am născut în Suceava şi am crescut în Piatra Neamţ. Sunt un produs sută la sută moldovenesc”, a glumit „Supernanny”.
„Supernanny”: „Motivaţia pentru a învăţa se dezvoltă treptat, de la vârste fragede”
Tema principală abordată de Irina Petrea la Suceava a fost „Educaţia începe din fragedă copilărie”. Ea a explicat că sunt nişte principii universale, care se aplică relaţiei dintre părinţi şi copii. Părinţii o întreabă adesea pe Irina Petrea „Cum e mai bine, să dormim cu copilul sau să nu dormim cu copilul?”. „Întotdeauna am spus că este mai bine să nu doarmă copilul cu părinţii, să fie învăţat să doarmă singur. Trebuie să ne adaptăm şi nevoilor copilului şi, uneori, nevoile părinţilor nu sunt deloc de neglijat. Uneori părinţii sunt cei care au mai multă nevoie să doarmă cu copilul decât copilul”, a explicat „Supernanny”.
O altă întrebare frecventă adresată psihologului de părinţi este „Cum să le spunem copiilor cum se fac copii? Cum să le facem şi când să le facem educaţia sexuală?”. Irina Petrea a explicat că „educaţia sexuală este de fapt educaţia despre sexe şi despre relaţia dintre sexe. Dacă este vorba de relaţia dintre sexe, atunci trebuie să începem cu diferenţele anatomice şi copiii sunt foarte interesaţi de diferenţele anatomice de la vârste foarte fragede, încă de la 3 ani sau poate chiar mai înainte. Evident că facem acest lucru adaptat la nivelul lor de cunoaştere, dar mai bine să le spunem noi, decât să-şi ia informaţii din alte surse”.
Mulţi părinţi se întreabă: „Cum să-l motivez pe copil să-şi facă temele singur?”. „Supernanny” a explicat că motivaţia pentru şcoală nu apare peste noapte. „Motivaţia pentru a învăţa se dezvoltă treptat, de la vârste fragede, şi originea ei este curiozitatea naturală a copilului. Un copil îşi doreşte în mod natural să afle, să ştie, să exploreze”, a adăugat Irina Petrea.
„Calitatea parentajului e dată de calitatea vieţii fiecărui om”
La conferinţă, unde multe mămici au venit pregătite cu agende, în care şi-au luat notiţe, au fost discutate aspecte importante din viaţa şi educaţia copiilor, de la primii lor paşi, până în adolescenţă.
Psihoterapeutul Irina Petrea a explicat că „a fi un părinte mai bun începe cu a te cunoaşte pe tine ca individ, unde eşti tu în acest moment al existenţei tale, ce nevoi ai, ce dorinţe ai, dacă ai făcut sau nu pace cu propriul tău trecut, cu părinţii tăi, dacă eşti sau nu eşti într-o relaţie satisfăcătoare de cuplu. Calitatea parentajului e dată de calitatea vieţii fiecărui om şi un părinte eficient este un părinte fericit. Fericirea are multe feţe. Este foarte important să-mi dau seama ce înseamnă fericirea pentru mine, ca individ”.
„Cred cu toată convingerea că fiecare dintre noi este rezultatul propriei copilării”
Mămicile care au dorit să afle mai multe lucruri despre cum să-ţi creşti copilul armonios au putut să-şi cumpere de la Librăria Cărtureşti cartea semnată de Irina Petrea, „Şi tu poţi fi Supernanny - cum să-ţi creşti bine copilul”.
„Fie că vrei să îţi înţelegi mai bine propria copilărie, fie că te pregăteşti să ai un copil, fie că eşti deja părinte, această carte îţi oferă strategii simple pentru probleme ce-ţi par dificile. Plin de sfaturi, soluţii şi exemple, acest volum este rezultatul unei bogate experienţe de lucru cu copiii şi părinţii şi a fost scris din dorinţa de a aduce mai multă armonie în viaţa tuturor. Nu e o carte pentru minte, ci una pentru suflet. Cred cu toată convingerea că fiecare dintre noi este rezultatul propriei copilării”, susţine autoarea cărţii.
“Îmi doresc foarte mult să devin un părinte mai bun”
Monica Marghetici, mamă a doi copilaşi, ne-a spus că a mai fost la o conferinţă susţinută de „Supernanny” la Suceava, în anul 2010, şi a revenit cu plăcere pentru că i-a plăcut. „Are nişte idei practice pentru noi, exprimate foarte clar. Am încercat să pun în aplicare ce ne-a spus, dar întotdeauna este loc de mai bine”, a completat suceveanca.
O altă mămică aflată la seminar, Corina Nechifor, ne-a spus: „Îmi doresc foarte mult să devin un părinte mai bun. Am un băieţel de 2 ani şi 8 luni şi este greu. Cine spune că este uşor să fi părinte, probabil a avut noroc de un copil foarte cuminte, dar este greu. De aceea, este binevenit un seminar de acest gen, care să îi înveţe pe tinerii părinţi cum să se comporte şi ce să facă, astfel încât să aibă un copil minunat, cuminte, cum ne dorim toţi”. În opinia ei, să fii un părinte mai bun înseamnă „să ai foarte multă răbdare, să ştii să-ţi asculţi copilul, dar, în acelaş timp, să ştii să pui şi nişte limite. Este important să participi la astfel de seminarii, care să îţi deschidă ochii şi mintea, ca să fi un părinte liniştit şi cu un copil bun”.