În cadrul Proiectului “Şcoli Europene pentru ape curate”, coordonat şi dezvoltat de Echipa Programului Eco-Schools din Slovenia, în cooperare cu WWF Austria, Şcoala Gimnazială „Miron Costin” din Suceava s-a înscris cu proiectul „Zâmbesc apele curate din Bucovina!”, coordonat de prof. Valerica Ignătescu.
Proiectul “Şcoli Europene pentru ape curate” este o iniţiativă care integrează concepte şi metodologia educaţiei pentru o dezvoltare sustenabilă, bazată pe nivelul social, economic şi ecologic, prin formarea competenţelor civice. În România, coordonarea aparţine Centrului Carpato-Danubian de Geoecologie (CCDG).
Proiectul prezintă un mecanism cheie pentru a oferi tinerilor o înţelegere completă a valorii şi impactului zonelor umede (în special râuri/lacuri), dar şi a amprentei apei. Este un pas înainte pentru restabilirea şi redefinirea relaţiei generaţiei tinere cu apa, ca o resursă naturală indispensabilă, la care participă şcoli din opt ţări europene. Fiecare naţiune va selecta cele mai bune cinci proiecte şi va alege câştigătorul dintre acestea. Proiectul câştigător va fi prezentat la finalul evenimentului în oraşul Bled, din Slovenia, cu prilejul BMW Clean Water Business and Diplomatic Regatta, în zilele de 21-22 iunie.
Caracteristicile de „vraci” ale zambilei de apă
Proiectul Şcolii Gimnaziale „Miron Costin” are drept scop realizarea unei investigaţii cu scopul evidenţierii calităţii apelor dulci din zonă, precum şi caracteristicile de „vraci” ale zambilei de apă.
„Prin analizele efectuate am demonstrat că această plantă poate depolua spectaculos apele dulci şi în acelaşi timp poate bucura ochii turiştilor. Am derulat şi activităţi de informare/sensibilizare/educare a elevilor din unitatea noastră/populaţiei din cartier, privind consumul mai responsabil de apă dulce, am aplicat chestionare, s-au prezentat filme, s-au distribuit pliante şi s-au realizat afişe şi postere”, ne-a declarat profesoara Valerica Ignătescu.
Printre activităţi se numără expoziţia şi prezentare de eseuri privind importanţa apei desfăşurată la APM Suceava cu ocazia Zilei Mondiale a Apei, „Scrisoare din 2070”, „Fii activ! Participă! – Apa înseamnă viaţă!” - aplicare de chestionare pentru a se afla dacă sunt cunoscute sursele de poluare, metodele de economisire a apei potabile, căile de conştientizare a populaţiei privind problematica apelor şi asigurarea apei curate, sau „Apa e viaţă! 10 măsuri de economisire a apei!” - concurs de postere. „Vraciul apelor poluate” – documentare, realizare de investigaţii experimentale privind zambile de apă. Pentru acest experiment s-a folosit apă din lacul Mănăstirii Dragomirna, iar după înmulţirea şi înflorirea plantelor în condiţii de laborator, analizele au indicat că apa este mai curată.
„Vom continua experimentul încă cel puţin o lună, apoi vom planta zambilele pe lacul Dragomirna pentru ca turiştii ce îşi vor potoli setea cu apa curată şi limpede din fântâna din curtea bisericii (după cum au evidenţiat analizele) să-şi bucure şi privirea pe lacul din apropierea mănăstirii”, a spus Valerica Ignătescu.
„Doar ape curate în Bucovina!” este o altă acţiune de stradă în cadrul căreia s-au realizat de afişe/bannere pentru protejarea apelor, s-au distribuit pliante în şcoală şi în cartiere, în scopul sensibilizării comunităţii privind protecţia apelor, informarea şi sporirea cunoştinţelor elevilor şi localnicilor despre mediu.
„Am promovat proiectul nostru şi telespectatorilor din judeţul Suceava la unul din posturile locale, ocazie cu care am lansat un îndemn autorităţilor locale de a încerca folosirea zambilei de apă la staţia de epurare din Suceava deoarece, de mai bine de două luni, ne confruntăm cu mirosuri neplăcute, uneori insuportabile”, a mai precizat prof. Valerica Ignătescu.
(24 mai 2013, 20:57:39