Constantin Mandici, din Vicovul de Sus, a câştigat premiul al III-lea la concursul pentru pictori iconari în frescă şi mozaic din întreaga ţară “Icoana ortodoxă – lumina credinţei”, secţiunea Tehnică frescă. Câştigătorii competiţiei au fost premiaţi marţi, 21 mai, de Patriarhul României, la sala Europa Christiana a Palatului Patriarhiei, în cadrul vernisării expoziţiei “Icoana ortodoxă - lumina credinţei”. Expoziţia cuprinde lucrările realizate de participanţii la concursul organizat de Patriarhia Română.
Suceveanul a obţinut 87 de puncte, la doar trei puncte distanţă de ocupantul locului al II-lea (Bogdan Verdeş, Galaţi) şi la patru puncte distanţă de câştigătorul locului I (Robert Oprea, Argeş).
Constantin Mandici locuieşte, în prezent, în Iaşi. El a absolvit Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza”.
După concursul de anul acesta, lucrările vor fi prezentate în cadrul unui catalog expoziţional cu datele de contact ale pictorilor iconari şi scurte prezentări ale câştigătorilor.
Concursul s-a adresat tuturor pictorilor bisericeşti
Concursul Naţional „Icoana ortodoxă - lumina credinţei“ s-a adresat tuturor pictorilor bisericeşti din cadrul Patriarhiei Române. Cei care au dorit să participe la concurs au realizat o icoană în frescă sau o icoană în mozaic, având ca temă „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena“. Evaluarea lucrărilor a fost făcută de o comisie formată din cinci specialişti în domeniul picturii bisericeşti. Concursul „Icoana ortodoxă - lumina credinţei“ a fost organizat şi în anul 2012, dar a cuprins secţiunile Icoane pictate pe lemn şi Icoane pictate pe sticlă.
Potrivit site-ului basilica.ro, în cuvântul de învățătură Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a arătat importanța icoanei în viața credincioșilor.
„Icoana ortodoxă este, în primul rând, o mărturisire de credinţă. Cel ce nu cinsteşte icoanele nu mărturiseşte deplin întruparea lui Hristos. În al doilea rând, icoana este o chemare la rugăciune, nu doar la admiraţie, şi arătăm că de fapt ne întâlnim cu Hristos. Icoana ne cheamă la rugăciune, la comuniune cu Hristos şi apoi, în al treilea rând, icoana prin frumuseţea ei ne cheamă la frumuseţea spirituală, să ne curăţim simţirile, să înfrumuseţăm sufletul nostru cu fapte bune, după cum sunt frumoase icoanele din biserică. În al patrulea rând, icoana este o realitate artistică”, a spus Părintele Patriarh.