Curtea Domnească a Sucevei, monumentul istoric aflat în centrul oraşului, a fost acoperită aproape complet de vegetaţia abundentă care s-a dezvoltat după încălzirea vremii, peisajul vizibil din strada principală fiind unul dezolant, în total contrast cu planurile măreţe de reabilitare, planuri aflate încă la un stadiu incipient.
Sucevenii se întreabă pe bună dreptate de ce a mai fost ridicată împrejmuirea din piatră, care permite o vizibilitate bună dinspre stradă, în condiţiile în care în interior zidurile sunt acoperite de bălării. Chiar şi în condiţiile în care monumentul nu poate fi vizitat, aspectul dezolant reprezintă fără îndoială o carte de vizită negativă pentru oraş.
O serie de lucrări de igienizare au fost realizate ultima oară anul trecut.
Terenul se află în administrarea Primăriei municipiului Suceava, cea care a promovat un program de reabilitare cu fonduri europene.
Contactat telefonic, Marian Andronache, şeful Direcţiei Domeniului Public din cadrul Primăriei municipiului Suceava, a precizat că lucrările de igienizare trebuie realizate fie de angajaţii din subordinea sa, fie de cei de la Rosal. Marea problemă este legată de personalul redus şi volumul mare de muncă, a mai precizat acesta.
Un proiect de 17 milioane de euro, aflat în faza de promovare
Proiectul de reabilitare a ruinelor Curţii Domneşti din Suceava, realizat de municipalitatea suceveană în colaborare cu firma spaniolă Arena, a ajuns, în februarie 2013, la faza avizării de Ministerul Culturii.
Tot pentru acest an se mai doreşte realizarea documentaţiei şi promovarea spre finanţare a proiectului de reabilitare a Curţii Domneşti cu fonduri ale Uniunii Europene, prin acelaşi program prin care se reabilitează Cetatea de Scaun. Cum pentru 2013 nu există fonduri europene, prima parte a finanţării ar putea fi obţinută în cel mai optimist caz în 2014.
Printre soluţiile tehnice propuse de specialiştii spanioli pentru punerea în valoare a ruinelor se numără o serie de rampe circulare de vizitare a complexului arheologic, refacerea parţială a zidurilor Curţii Domneşti, până la ultimele detalii cunoscute din datele istorice existente şi reconstituirea întregului ansamblu arhitectonic în mod virtual. Pentru întregul proiect ar fi necesară suma de 17 milioane de euro.
Un proiect care sună foarte bine, dar care este destul de departe de a fi realizat. Până când Curtea Domnească va fi un mare punct de atracţie turistică în Suceava o igienizare bine realizată, cu păstrarea unor zone verzi cu vegetaţie scurtă, ar da un aspect de normalitate pentru un obiectiv de asemenea rang, cu atât mai mult cu cât se află în centrul oraşului.
Prima construcţie descoperită arheologic pe amplasamentul actual al Curţii Domneşti datează de la sfârşitul secolului al XIV-lea, din timpul domniei lui Petru I Muşat, la vremea respectivă fiind vorba de o construcţie exclusiv din lemn. Primele incinte din piatră au apărut în timpul domniei lui Alexandru cel Bun (1400-1431), Curtea Domnească fiind refăcută în timpul domniei lui Ştefan cel Mare.
(23 mai 2013, 15:18:29