Senatorul PSD de Suceava Ovidiu Dontu susţine eliminarea restricţiilor, din 2014, pentru românii care vor să muncească în Marea Britanie. Ovidiu Donţu a participat la întâlnirea comună a preşedintelui Comisiei pentru afaceri interne a Camerei Comunelor a Regatului Unit al Marii Britanii, Keith Vaz, şi a şase membri ai acestei comisii, cu membrii comisiilor juridice, de muncă şi pentru afaceri europene din Parlamentului României.
Donţu a explicat că vizita parlamentarilor britanici a fost făcută în contextul apropierii datei de i ianuarie 2014, când primul ministru al Marii Britanii, David Cameron, a anunţat eliminarea restricţiilor pe piaţa muncii pentru România şi Bulgaria. „Deşi problema este extrem de vizibilă în Marea Britanie prin implicarea foarte serioasă a mass-mediei britanice, miza reală a dezbaterilor privind imigraţia este identificarea unor modalitati de filtrare a acestora, astfel încât această ţară să atragă numai anumite categorii de cetăţeni străini, persoane calificate, investitori, studenti, etc, şi să poată refuza accesul persoanelor indezirabile”, spus senatorul PSD.
În intervenţia pe care a avut-o în cadrul acestei întâlniri comune, Ovidiu Donţu a salutat declaraţia primului-ministru al Marii Britanii, David Cameron, cu privire la eliminarea restrictiilor de pe piaţa muncii britanice începând cu data de 1 ianuarie 2014. Donţu a subliniat că această decizie aduce o stare de normalitate şi respectă libertatea de circulaţie a forţei de muncă, românii având aceleaşi drepturi ca şi ceilalţi cetăţeni europeni. „Sper să existe susţinere şi la nivelul Camerei Comunelor a acestor poziţii ale oficialilor britanici”, a arătat Donţu.
În calitate de reprezentant al Comisiei Juridice din Senat, Ovidiu Donţu le-a propus parlamentarilor britanici să existe un dialog comun permanent la nivel parlamentar cu privire la posibila infracţionalitate a unor cetăţeni români, la cazurile de muncă ilegală, precum şi la incluziunea romilor.
„Consider că cetăţenii români sunt migranţi economici care caută un loc de muncă, iar preocupările britanicilor legate de faptul că românii ar putea să vizeze sistemul de protecţie socială al Marii Britanii nu se susţin. Asta deoarece 70% din românii care lucrează acolo sunt tineri între18 şi 35 de ani, iar solicitările sociale sunt foarte limitate, şi alocaţiile, în număr de 324, au vizat copii din România, ceea ce reprezintă 0,8% din totalul plătit de statul britanic migranţilor”, a încheiat Donţu.
(22 mai 2013, 11:36:05