La doar 9 luni, un băieţel din Suceava suferă de o boală cumplită care-i pune viaţa în pericol. Yannis Rareş Răileanu a fost diagnosticat, în urmă cu cinci luni, cu o boală cruntă, rabdomiosarcom embrionar de tip botrioid stadiu II fără metastaze, pe înţelesul tuturor, cancer la vezica urinară.
Din acel moment, viaţa micuţului Yannis, dar şi a părinţilor, Robert şi Alina Răileanu, a fost dată peste cap, a devenit o luptă pentru supravieţuire.
De la 4 luni, prin spitale
Cuprinsă de disperare, pentru că nu poate să facă mai mult pentru fiul ei, dar în acelaşi timp cu credinţa că Yannis a înfruntat moartea de mai multe ori în această perioadă şi că este pregătit pentru orice luptă, Alina Răileanu a dat frâu liber poveştii: „Pe 18 decembrie, noaptea, după ce i-am făcut vaccinul la 4 luni, a sângerat prima dată. Am plecat de urgenţă la Spitalul Judeţean <Sf. Ioan cel Nou> din Suceava, acolo unde ne-au spus, iniţial, că sângerarea ar putea proveni dintr-o fimoză. După mai multe investigaţii, decalotat, analize şi ecografie abdominală, ne-au explicat că trebuie să mergem la Iaşi, deoarece în vezica urinară se vede o formaţiune pe care ei nu o pot distinge şi ne-au trimis la Spitalul <Sf. Maria> din Iaşi, la secţia de Chirurgie”.
Pregătiţi să facă orice pentru a afla de la medici cu ce probleme de sănătate se confruntă „îngerul” lor, Yannis, părinţii au plecat cu copilul la Iaşi.
Ajunşi acolo, ne-a povestit mama copilului, „am făcut o altă ecografie abdominală şi, după primele investigaţii, ni s-a spus că 99,9% este infecţie urinară şi 0,01% cancer. La două zile după internare, am fost programaţi la cistoscopie, să aflăm, în cele din urmă, ce este acea formaţiune de care ne era frică. Pe 27 decembrie a venit răspunsul de la anatomo-patologie, răspuns care a fost... cuvintele sunt de prisos...”
Verdictul medicilor: „Oricum nu va trăi, indiferent dacă facem sau nu intervenţia chirurgicală”
După ce i s-a pus cumplitul diagnostic, copilul a fost transferat pe secţia de Oncopediatrie, nefiind la momentul respectiv operabil. Au urmat sărbătorile de iarnă şi, până pe 3 ianuarie, copilul nu a început tratamentul, timp care a trecut în defavoarea lui, iar tumoarea s-a mărit vizibil.
„Datorită condiţiilor şi iresponsabilităţii unor cadre medicale, am hotărât pe proprie răspundere să mergem la Institutul Oncologic <Prof. Dr. Ion Chiricuţă> din Cluj. Aici a ajuns cu o septicemie de toată frumuseţea şi am rămas plăcut surprinşi de profesionalismul celor de aici. A continuat tratamentul de chimioterapie, incomplet, deoarece unul dintre citostatice, ciclofosfamida, provoacă cistite hemoragice. După a treia cură de chimioterapie, din cauza hemoragiilor dese şi abundente, ni s-a propus extirparea vezicii urinare. Am refuzat, nevrând să ne traumatizăm într-atât copilul, primind explicaţia că oricum nu va trăi, indiferent dacă facem sau nu intervenţia chirurgicală”, şi-a amintit şi ne-a spus, total afectat de cele petrecute, tatăl băiatului, Robert Răileanu.
Părinţii au motivat refuzul operaţiei şi prin faptul că în acea zi Yannis era programat la RMN, pentru a putea vedea cât a evoluat tumoarea şi dacă sunt metastaze.
„Copilaşul nostru a păcălit moartea de nenumărate ori”
În timp ce părinţii copilului se încurajau că va fi bine, că Yannis are şansa lui şi este un copil puternic, medicii i-au dat două luni de supravieţuire sau două cure de chimioterapie. Din fericire, copilul a terminat, cu greu, este adevărat, cu multă suferinţă, cea de-a VI-a cură de chimioterapie, iar părinţii se gândesc acum să-l ducă urgent în străinătate, pentru intervenţia chirurgicală de reconstrucţie a vezicii urinare.
„Vrem să îi oferim o şansă îngeraşului nostru, adică intervenţia chirurgicală în străinătate, în scopul extirpării tumorii sau a unei părţi din ea. Putere ne dă Yannis. În tot acest timp, copilaşul nostru a păcălit moartea de nenumărate ori, ajungând chiar la hemoglobină 2, cu şapte transfuzii de sânge în prealabil. Tratamentul preoperator prevedea şase cure chimioterapeutice, acestea încheindu-se pe 17 aprilie”, ne-a mai povestit mama lui Yannis.
Nu au bani pentru a-l duce pe Yannis la operaţie în străinătate
Pe 14 mai, copilul a fost programat pentru al doilea RMN. Pentru a nu lăsa tumoarea în afara tratamentului, părinţii, împreună cu medicii, au hotărât să-i mai facă o cură suplimentară de chimioterapie, pe 9 mai, în speranţa că vor reuşi să plece la operaţie în următoarele 21 de zile.
„Lucrurile s-au tergiversat. Mai avem zece zile la dispoziţie şi noi suntem cam în acelaşi punct, pentru că nu am reuşit să strângem banii pentru intervenţia chirurgicală, circa 30-40 de mii de euro, nici cu formularul 112 sau ordinul 50. Reconstrucţie de vezică urinară la copii aşa mici se face în clinica oncologică pediatrică din Koln – Germania. Aşteptăm o ofertă oficială cu acceptul, programarea internării şi preţul estimativ al operaţiei, cu tot cu tratamentul postoperator”, a completat Alina Răileanu.
Ajutaţi-l pe Yannis! Cancerul nu ţine cont de vârstă!
„Pe voi toţi, oameni cu suflet şi cu posibilităţi, vă implor să mă ajutaţi!”, este strigătul de disperare al unui copil care nu a împlinit încă un anişor. Număr de cont în lei, Răileanu Alina Cătălina, deschis la sucursala BRD: RO93BRDE340SV39103793400 RON şi un număr de cont în euro, pe acelaşi nume, la BRD: RO15BRDE130SV78441661300 EURO, swift BRDEROBUXXX. Numere de contact (tatăl copilului) 0741 556 194 sau 0742 800 197. Povestea lui Yannis puteţi să o găsiţi şi pe http://raileanuyannisrares.blogspot.ro: „Cancerul nu ţine cont de vârstă!”