Acuzaţi că practică ilegal profesia de avocat de către procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava, care au început recent urmărirea penală împotriva a cinci persoane, o parte din membrii Baroului Suceava (Bota), barou paralel celui tradiţional, au venit ieri la sediul redacţiei „Monitorului” cu un drept la replică.
Decanul baroului paralel celui tradiţional,Daniela Brânduşa Maxim, care se afla pe lista celor cinci învinuiţi în dosarul mai sus amintit, a arătat că „este o acţiune de denigrare” şi că toţi colegii ei îşi desfăşoară activitatea de ani de zile în mod legal.
„Precizăm că actele pe care le deţinem în dobândirea calităţii de avocat au fost verificate de mii de magistraţi, acte pe care le-au constatat să sunt în deplină legalitate şi nu false, ci din contra în conformitate cu Legea 51/1995. Forul Suprem al Magistraţilor -CSM ne consideră o formă legală de exercitare a profesiei de avocat, judecătorii de la Curtea de Apel Suceava statuează prin hotărâri definitive că noi am dobândit calitatea de avocat în baza Legii 51/1995”, a explicat decanul Baroului Suceava (Bota), precizând că „articolul din presă (n.r.-făcând referire la articolul de ieri cu acuzaţiile aduse de procurori „falşilor avocaţi”) este o acţiune se înscrie printre mişcările de presiune la adresa judecătorilor.
Daniela Brânduşa Maxim a adus cu ea şi copii ale mai multe soluţii ale unităţilor de Parchet sau instanţelor care au avut pe rol astfel de plângeri similare.
Avocatul Dumitru Roland Mândrilă, cercetat penal în dosarul Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava, a fost învinuit şi într-un dosar al Parchetului de la Gura Humorului. Deşi sunt practic aceleaşi acuzaţii, procurorul de la Gura Humorului a decis că nu se impune începerea urmăririi penale împotriva avocatului pus la zid pentru că ar îmbrăca fără drept roba de avocat.
„Îşi desfăşoară activitatea într-un cadru legal, entitatea juridică din care face parte nefiind declarată în afara legii, figurează în tabloul constituit al avocaţilor, îndeplinind totodată cerinţele minimale prevăzute de articolul 12, 17 din Legea 51/1995, pentru a desfăşura activitatea de avocat, fiind licenţiat în drept, fără antecedente penale, având exerciţiul deplin al drepturilor sociale, fiind primit în profesie pe bază de examen şi depunând jurământ, situaţie în care nu se poate reţine că acesta a desfăşurat activităţi specifice profesiei de avocat fără drept, el având reprezentarea că a acţionat într-un cadrul legal”, se arată în motivarea rezoluţiei de neîncepere a urmăririi penale.
Practic, explică decanul Baroului Suceava (Buta), aceeaşi situaţie e valabilă în cazul tuturor colegilor avocaţi care nu fac parte din aşa-zisul barou tradiţional şi nu înţelege de ce alt procuror, de data aceasta de la Parchetul Suceava, a ajuns la o altă concluzie.
Războiul avocaţilor
La nivelul judeţului Suceava funcţionează două structuri paralele, cu acelaşi nume -Baroul Suceava, ce defăşoară activităţi de asistenţă juridică.
O structură este cea a baroului aşa-zis tradiţional, iar cealaltă a baroului înfiinţat de Pompiliu Bota care, pe fondul unor lacune legislative, a clonat practic Uniunea Naţională a Barourilor din România şi şi-a creat, la nivelul fiecărui judeţ, structuri paralele celor existente deja.
Anul acesta, Pompiliu Bota a fost condamnat definitiv la şase luni de închisoare cu suspendare de către Curtea de Apel Alba pentru exercitarea ilegală a profesiei de avocat.
În urmă cu aproximativ două săptămâni, procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava au început urmărirea penală împotriva a cinci persoane, avocaţi în cadrul Baroului Constituţional Suceava ( Bota), acuzaţi că „au acordat în mod repetat asistenţă juridică specifică profesiei de avocat (contracte de asistenţă judiciară, reprezentare în faţa instanţelor şi a organelor de urmărire penală, consultanţă şi cereri cu caracter juridic), fără a avea calitatea de avocat dobândită în condiţiile legii şi folosind fără drept denumirile şi însemnele specifice profesiei de avocat”.
La nivelul întregii ţări, există sute de plângeri împotriva avocaţilor lui Bota, însă foarte multe dintre acestea s-au soluţionat favborabil pentru aceştia din urmă.
(21 mai 2013, 11:11:59
Cel mai bun exemplu este chiar d-na decan Maxim Daniela Brindusa, care la aproape 20 de ani de la terminarea liceului, cand a inteles ca se castiga usor si bine in domeniu (avocatii neavand nici o clauza de raspundere contractula - in contractele pe care le incheie), dupa ce a reusit sa isi cumpare o diploma de jurist, pana la 40 de ani neavand experienta profesionala nici macar intr-un domeniu conex, dupa un an de consilier juridic in firma ei (SC TROCADERO SRL Suceava - care nu avea nici un angajat si nici un proces pe rol in 2009-20010) a devenit consilier juridic definitiv in martie 2010, avocat definitiv in iunie 2010 (dupa 3 luni), si decan de barou dupa 2 ani de vechime ca avocat definitiv.
CUM RESPECTA BOTA LEGEA CAND FACE NUMIRILE?