Nu mai puţin de 25 de persoane sunt cercetate într-un dosar penal aflat la Poliţia municipiului Suceava, sub acuzaţia că practică ilegal profesia de avocat şi de ani de zile intră cu dosare în sălile de judecată din instanţele sucevene.
Surse judiciare ne-au mărturisit că, recent, procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava au început urmărirea penală faţă de cinci dintre aceste 25 de persoane.
Culmea: timp de opt ani, „falşii avocaţi” au trecut neobservaţi
Toţi învinuiţii au legitimaţii de avocaţi şi robe în cadrul contestatului Barou Bota (după numele fondatorului, Pompiliu Bota), barou inaugurat şi la Suceava în 2005, care a clonat practic Uniunea Naţională a Barourilor din România (UNBR).
Legitimaţii trase parcă la xerox, formulare identice, chitanţiere şi chiar delegaţiere în oglindă.
Există practic de peste opt ani de zile două entităţi UNBR, cea tradiţională şi varianta Bota, care funcţionează paralel.
În 2005, jurnalistul Florin Dochiţa de la Monitorul de Suceava a fost prezent la constituirea la Suceava a structurii care şi-a luat denumirea de Baroul Suceava, exact titulatura baroului existent deja.
La eveniment a fost prezent preşedintele UNBR-clonă, Pompiliu Bota, anunţând că la vremea respectivă erau 11 avocaţi înscrişi şi criticând dur baroul tradiţional. Încă de atunci, conducerea baroului înfiinţat cu aproape zece ani mai devreme a anunţat că varianta Bota este ilegală şi că va face plângere împotriva acelei asocieri.
Au trecut opt ani de atunci şi contestaţii avocaţi ai lui Pompiliu Bota au intrat în sălile de judecată din judeţ, având sute de clienţi cărora le-au apărat, contra cost evident, interesele în instanţă.
Zilele trecute, însă, procurorii au decis că membrii Baroului Suceava, varianta clonată, sunt în afara legii şi au confirmat începerea urmăririi penale.
La Suceava sunt 23 de avocaţi înscrişi în Baroul Suceava varianta Bota, potrivit site-ului www.baroulsuceava.ro, care e aproape identic cu cel al baroului tradiţional (www.baroul-suceava.ro), singura diferenţă fiind cratima din cea de-a doua adresă de pagină web.
Decanul Baroului Suceava (Bota), pe lista învinuiților
Primul lot de învinuiţi în acest dosar este format din cinci persoane. Din informaţiile noastre, printre cei cercetaţi sunt Daniela Brânduşa Maxim (45 de ani) - decan al Baroului Suceava, şi Liliana Caisîn (33 de ani), ambele din municipiul Suceava, Dumitru Roland Mândrilă (32 de ani), din Gura Humorului, şi Ionel Marian Jurgiu (40 de ani), din Botoşani, acesta din urmă decan al Baroului Botoşani.
Acuzaţiile aduse împotriva celor cinci sunt: exercitarea fără drept a profesiei de avocat şi folosirea fără drept a denumirilor „Barou”, „Uniunea Naţională a Barourilor din România”, a denumirilor specifice formelor de exercitare a profesiei de avocat, precum şi folosirea însemnelor specifice profesiei şi purtarea robei de avocat.
În opinia anchetatorilor, cei cinci „au acordat în mod repetat asistenţă juridică specifică profesiei de avocat (contracte de asistenţă judiciară, reprezentare în faţa instanţelor şi a organelor de urmărire penală, consultanţă şi cereri cu caracter juridic), fără a avea calitatea de avocat dobândită în condiţiile legii şi folosind fără drept denumirile şi însemnele specifice profesiei de avocat”.
În urma serviciilor de avocatură oferite, toţi aceştia au încasat sume considerabile de bani, deşi, susţin investigatorii acestui dosar, erau în afara legii.
Săptămâna trecută, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Suceava, susţin sursele noastre, a fost audiat chiar fondatorul acestui barou contestat, Pompiliu Bota, care, din informaţiile noastre, va fi pus şi el sub acuzare pentru complicitate la infracţiunile enumerate anterior.
„Ei nu sunt avocaţi... profesează în mod ilegal”
Decanul Baroului Suceava, de data aceasta cel tradiţional, Sorin Dumitru Rusu, consideră justificată decizia procurorilor de începere a urmăririi penale: „Aceste persoane profesează în mod ilegal. În privinţa a trei dintre aceste persoane vizate de ancheta în curs, plângerile au fost făcute de baroul al cărui decan sunt. Ei nu sunt avocaţi, pentru că nu au susţinut un examen de intrare în profesie. E o situaţie generalizată la nivelul întregii ţări, în toate judeţele s-au înfiinţat astfel de barouri”.
Întrebat de ce tocmai acum, în 2013, s-a început urmărirea penală împotriva presupuşilor falşi avocaţi, în condiţiile în care aceştia intră în sălile de judecată încă de acum opt ani, avocatul Sorin Dumitru Rusu răspunde că nu ştie raţiunea pentru care parchetele şi instanţele „au fost îngăduitoare cu astfel de persoane”, concluzionând că „potrivit legislaţiei, în fiecare judeţ nu poate funcţiona decât un singur barou”.
Scandalul Bota, extins la nivelul întregii ţări
Scandalul dintre avocaţii lui Bota şi cei din tradiţionalul barou este extins la nivelul întregii ţări, fiind înregistrate în alte judeţe sute de plângeri şi dosare penale, multe dintre ele soluţionate cu neînceperea urmăririi penale sau achitarea avocaţilor din acest barou paralel înfiinţat în 2002.
Potrivit site-ului luju.ro (Lumea Justiţiei), în vara anului trecut, Pompiliu Bota a fost condamnat definitiv de Curtea de Apel Alba la şase luni de închisoare cu suspendare pentru exercitarea ilegală a profesiei de avocat.
Lumea Justiţiei arată că din anul 2002 Pompiliu Bota a făcut demersuri pentru înfiinţarea asociaţiilor ,,Bonis Potra" Deva şi ,,Figaro Potra" Alba Iulia, precum şi a unei filiale cu personalitate juridică, în judeţul Gorj, a celei din urmă asociaţii. Ulterior, prin hotărâri ale celor trei entităţi s-au înfiinţat barouri, iar Pompiliu Bota a început să exercite profesia de avocat, deşi nu era înscris în nici un barou sau tablou al avocaţilor.
În baza hotărârilor asociaţiilor non-profit menţionate au fost înfiinţate structuri asociative care au conferit membrilor lor calitatea de avocat. Ulterior, la nivelul ţării s-au înfiinţat noi structuri autodenumite barouri.
Anchetatorii, scriu cei de la luju.ro, au stabilit că Bota a exercitat ilegal profesia de avocat în perioada 26 iunie 2004 - decembrie 2006, perioadă în care a asigurat consultanţă juridică, asistenţă şi reprezentare pentru opt persoane.
Potrivit Legii 255/2004, în ţară există o singură structură în cadrul căreia se poate exercita profesia de avocat în mod legal şi organizat, denumită Uniunea Naţională a Barourilor din România, precum şi câte un singur barou în fiecare judeţ.
„Având în vedere fenomenul creat în urma apariţiei barourilor paralele Bota, fapta de exercitare a oricăror activităţi de asistenţă juridică specifică profesiei de avocat de o persoană fizică sau juridică ce nu are calitatea de avocat înscris într-un barou şi pe tabloul avocaţilor acelui barou a fost incriminată”, mai arată sursa citată.
Arestat, pentru că a îmbrăcat fără drept roba de avocat
În urmă cu aproximativ două săptămâni, a fost arestat preventiv la Bacău fostul decan al Baroului Bota din localitate, Vasile Botomei, doctor în Drept. Respectivul a plecat pe uşa din dos din UNBR Bota, după ce s-a certat cu Pompiliu Bota, şi şi-a creat la Bacău propriul barou, dând chiar anunţuri în ziarele locale privind organizarea de concursuri de admitere pentru avocaţi stagiari şi definitivi şi realizând un site propriu - www.unbr.info.
Botomei a fost încarcerat pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, exercitarea fără drept a unei profesii, folosirea fără drept a denumirilor „Barou”, „Uniunea Naţională a Barourilor din România”, „UNBR”, folosirea însemnelor specifice profesiei în alte condiţii decât cele prevăzute de lege şi înşelăciune.
“Inculpatul Botomei Vasile a introdus în circuitul civil înscrisuri cu conţinut neadevărat prin folosirea de denumiri şi însemne, a exercitat activităţi şi acte specifice profesiei de avocat fără a îndeplini condiţiile prevăzute de lege şi neavând dobândită calitatea de avocat, activitate prin care a reuşit să inducă în eroare mai multe părţi vătămate, cărora le-a creat un prejudiciu în cuantum total de 9.500 de lei”, se arată într-un comunicat al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bacău.
(20 mai 2013, 16:47:02