Papionul, un accesoriu vestimentar apărut în urmă cu mai bine de 150 de ani, fiind purtat ca un element de distincţie, întâi de cei cu rang nobil, apoi de politicieni şi celebrităţi, a revenit acum la modă, fiind purtat nu doar la evenimente deosebite, ci şi pe stradă, ca element vestimentar menit să scoată în evidenţă anumite persoane.
Unul dintre cei care au făcut ca această modă să fie tot mai răspândită, nu doar în Suceava, ci chiar în întreaga ţară, este un tânăr sucevean, elev la Colegiul Economic, care a găsit o modalitate practică şi eficientă de a se folosi de energia sa creativă.
Lucian Cozma, elev în clasa a XIII-a, care se pregăteşte să dea bacalaureatul anul acesta, are deja la activ mii de creaţii vestimentare, care sunt purtate în multe oraşe din ţară, după ce realizările sale au devenit foarte cunoscute şi apreciate pe Facebook.
„Am descoperit pasiunea pentru articole vestimentare anul trecut, când mi s-a dat în grijă o pereche de boboci, pentru Balul Bobocilor, şi le-am creat întreaga garderobă de spectacol”, mărturiseşte Lucian, care, până atunci, îşi canalizase imaginaţia şi eforturile pe un alt domeniu creativ: măştile veneţiene.
La început şi-a creat singur tiparul pentru turnarea măştilor veneţiene, turnând ipsos pe faţa unei păpuşi, apoi a găsit o matriţă pe internet, cu care a realizat modele atent lucrate, impresionante.
Rochii din materiale reciclabile, crengi şi cânepă
Plăcerea de a crea haine, combinată cu o imaginaţie bogată, a dus la realizarea unei adevărate parade de modă cu creaţii vestimentare eco, făcute din materiale reciclabile. Rochii din hârtie de ziar, din hârtie mărunţită la tocătorul de hârtie, ori fuste din pahare de plastic, toate arată minunat, deşi sunt realizate din materiale pe care oricare dintre noi le aruncă la gunoi.
Cea mai nouă creaţie a sa, inspirată din natură, este o fascinantă rochie din crengi de salcâm, împletite cu aţă de cânepă.
Papionul şi personalitatea purtătorului său
Deşi s-a apucat abia recent de ele, papioanele s-au dovedit a fi cele mai apreciate creaţii ale lui Lucian Cozma. Micuţele accesorii vestimentare, realizate în fel şi chip, cu diverse materiale, modele, iar mai nou şi cu imprimeuri, s-au dovedit extrem de apreciate de toţi cei care le-au văzut pe pagina de Facebook deschisă pentru a-şi prezenta creaţiile - Cozma Lucian Art.
„Papionul dă culoare şi personalitate”, consideră Lucian, ale cărui creaţii au început să fie căutate de tot mai multe persoane. Cea mai mare comandă primită a fost înainte de 1 Martie, din partea fetelor unei şcoli care au decis să renunţe la a oferi băieţilor mărţişoare – chinezării, disponibile pe toate tarabele, preferând un cadou mai deosebit – papioanele mărţişor, în două culori: alb-roşu.
„Una e să ieşi pe stradă cu o cămaşă oarecare şi alta e să porţi la gât un papion cu imprimeu cu dolari ori steagul unei ţări. Deja transmiţi un mesaj despre tine, despre cine eşti tu”, consideră Lucian.
De altfel, printre cele mai căutate modele sunt cele cu steagul României, urmat de cele ale Americii şi Marii Britanii. Cele cu note muzicale, oraşe celebre (New York, Londra), imprimeu cu scris ca de hârtie de ziar, modelul tip cameră foto ori cele decorate cu ţinte sunt de asemeni foarte apreciate.
De câteva zile, papioanele sale au devenit celebre şi la Kiss FM, care zilnic oferă unul gratis ascultătorilor săi.
Munceşte pentru a studia
Sutele de modele create de Lucian Cozma par să spună fiecare o poveste, sunt adaptate unor anumite evenimente sau sunt clasice, potrivite în orice ocazie, iar preţurile sunt modice, abia acoperind costul materialelor şi munca depusă, 10-25 de lei, în funcţie de materialele folosite şi complexitatea modelului. Până şi ambalajul în care oferă papioanele cumpărătorilor este făcut tot de el, din coli de hârtie de o anumită grosime, pe care le imprimă şi apoi le dă un design, în funcţie de ce trebuie ele să „îmbrace”.
Cu banii obţinuţi din vânzarea papioanelor, Lucian se aprovizionează cu noi materiale şi se întreţine singur – chirie, hrană, cheltuieli comune şi haine. Provenit dintr-un sat aflat la zeci de kilometri de Suceava, Probota, Lucian a trebuit să înveţe să se descurce singur, pentru că mama sa, pensionată pe caz de boală, nu are mijloacele materiale să-l ţină la şcoală, să-i plătească cursurile speciale sau să-i permită să îşi îndeplinească visul, de a se specializa în acest domeniu al creaţiei vestimentare, urmând facultatea de design vestimentar, în Bucureşti.
Numai taxa de intrare la facultate este de aproape 1.500 de euro, fără a mai lua în calcul costurile de trai în Capitală, atunci când nu ai o locuinţă proprie, iar tot ce ai nevoie trebuie să îţi cumperi.
Papioanele cu desene animate
În ultima vreme, tot mai căutate sunt papioanele pentru copii, care nu se găsesc prin magazine, pentru că, în funcţie de vârsta copiilor, trebuie făcute pe dimensiuni speciale.
Modelul lor este de asemenea adaptat celor cărora le sunt destinate – culori vii şi imprimeuri cu Tom şi Jerry, Bugs Bunny, Taz – diavolul tazmanian şi multe alte personaje de desene animate, sau flori, pentru tinerele domnişoare.
Nu au fost uitaţi nici fanii adulţi ai benzilor desenate şi ai filmelor de acţiune, Batman şi Superman fiind câţiva dintre supereroii prezenţi pe papioanele destinate fanilor.
Nu lipsesc nici papioanele de sezon – primăvară, vară, toamnă, iarnă, realizate cu imprimeuri după poze făcute de el, în natură. Panglica este reglabilă, în funcţie de circumferinţa gâtului fiecăruia.
(20 mai 2013, 11:53:14
Mult succes Luciane, totul sună promiţător la tine.