În cadrul Liceului Tehnologic „Mihai Eminescu” din Dumbrăveni a avut loc, în perioada 16-17 mai, o activitate educaţională intitulată „Inimi ce bat româneşte”, la care au participat elevi şi profesori de la Școala de Cultură Generală de gradul I-III Petrașivka, raion Herța, regiunea Cernăuți, Ucraina. Activitatea derulată la liceul din Dumbrăveni face parte din proiectul educaţional internaţional „Casa de la şcoală”. În cadrul acestei activităţi, zece copii coordonaţi de patru cadre didactice, de la şcoala din ţara vecină, au desfăşurat diverse activităţi didactice şi culturale alături de elevii din Dumbrăveni, printre care s-a numărat şi un program artistic intercultural. Prezența românilor din regiunea Cernăuți la Dumbrăveni a fost posibilă cu spijinul acordat de Iuri Levcek, director al Centrului Bucovinean de Promovare a Culturii din Cernăuţi, susținător și promotor al culturii românești în Ucraina.
Activitățile desfășurate în aceste zile în cadrul Proiectului Educațional Internațional „Casa de la şcoală” au beneficiat și de un real sprijin din partea primarului comunei Dumbrăveni, Ioan Pavăl. La eveniment au luat parte şi alţi reprezentanți ai primăriei locale, dar şi consilierul judeţean Gheorghe Hreniuc.
Scopul proiectului educaţional internaţional, îmbunătățirea relațiilor școală-comunitate
Scopul proiectului educaţional internaţional „Casa de la şcoală” este îmbunătățirea relațiilor școală-comunitate, precum și promovarea bilaterală a valorilor culturale românești între școlile din cele două țări.
La proiect, care se desfăşoară pe parcursul a patru ani, participă 88 de elevi de la clasele I, a II-a şi a IV-a de la Grupul Şcolar Dumbrăveni, şi 45 de elevi ai şcolii partenere din ţara vecină.
Coordonatorii proiectului sunt profesoarele de la învăţământul primar Laura Elena Dascălu, Mihaela Maria Rusu şi Mirela Adina Avasiloaei, din partea liceului din Dumbrăveni, şi profesorii Vasile Luncaşu şi Mihaela Lupu, din partea şcolii din Ucraina.
Din echipa de proiect fac parte inspectorul principal de poliţie Ionuţ Epureanu, psihologul Maria Pavelescu şi profesorii Mihaela Alina Niga şi Ovidiu Neculai Spiridon. Rezultatele aşteptate sunt: cooperarea elevilor în situaţii concrete de învăţare, părinţi mai implicaţi în viaţa şcolii, o legătură mai strânsă între familie şi şcoală, între părinţi şi copii, confecţionarea unor obiecte-simbol de către elevi şi părinţi, realizarea unor expoziţii cu materiale din timpul desfăşurării proiectului şi, nu în ultimul rând, un real schimb intercultural.
Proiectul va fi finalizat în 2016, când se va desfăşura întâlnirea colaboratorilor de proiect pentru evaluarea finală. Aceasta se va materializa prin analiza portofoliului proiectului, acordarea de diplome de merit pentru elevii, cadrele didactice şi părinţii care s-au remarcat în cadrul proiectului, prezentarea unui miniprogram artistic de către elevii claselor I B, a II-a C, a IV-a B.
Proiectul „Casa de la şcoală” este continuarea proiectului „Şcoala mea - viaţa mea”, desfăşurat în anul şcolar 2009-2010, cu scopul prevenirii delincvenţei juvenile, şi a avut ca partener instituţional IPJ Suceava - Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii.