În perioada 17-19 mai 2013, la Colegiul Naţional ”Petru Rareş” Suceava s-a desfășurat, sub egida Ministerului Educaţiei Naţionale (MEN) şi a Inspectoratului Şcolar al Judeţului Suceava, etapa naţională a Concursului de Interpretare Critică ”Mihail Iordache”, pentru clasele IX-XII.
La această competiţie au participat, din 20 de judeţe ale ţării, 50 de elevi calificaţi la etapa finală a concursului, cu profesorii lor însoţitori şi cu membrii Comisiei Centrale nominalizaţi de Ministerul Educaţiei Naţionale.
Preşedintele de onoare al Comisiei Centrale a fost prorectorul Universităţii „Ştefan cel Mare” Suceava (USV), prof. univ. dr. Mircea A. Diaconu, iar preşedinte al Comisiei Centrale a fost conf. univ. dr. Aurel Buzincu, de la aceeaşi instituţie universitară, ambii fiind discipoli ai profesorului Mihail Iordache.
Aflat în categoria concursurilor naţionale, din domeniul disciplinei Limba şi literatura română, cu finanţare MEN, Concursul ”Mihail Iordache” s-a desfăşurat în parteneriat cu Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava, instituţia în care a slujit profesorul universitar Mihail Iordache, patronul spiritual al evenimentului.
Iniţiatorul competiției, care se află la a opta ediţie, este Colegiul Naţional ”Petru Rareş” Suceava, prin persoana profesorului de limba şi literatura română Gheorghe Cîrstian.
Elevii au redactat câte o recenzie
La etapa naţională, care cuprinde o singură secţiune, Recenzie literară, concurenţii au redactat recenzia literară a unui fragment dintr-o operă beletristică din literatura română recentă, pe baza unui text, de 4-6 pagini, la prima vedere. Concurenţilor li s-au evaluat abilităţile de susţinere a unei argumentări personale, prin raportarea, cu spirit critic şi imaginaţie creatoare, la multitudinea de opţiuni literare cu care sunt confruntaţi.
Potrivit organizatorilor, “în spiritul formării la elevi a competenţelor-cheie, prin abordarea inter şi transdisciplinară a conţinuturilor disciplinei de studiu, concursul îşi propune să stimuleze elevii capabili de performanţă din clasele a IX-a – a XII-a, în vederea accesului la cunoaşterea complexă şi familiarizarea acestora cu sistemul instituţional care secondează practica literară (edituri, biblioteci, librării etc.)”.
Concursul s-a bucurat de sprijinul mai multor parteneri, printre care Primăria şi Consiliul Judeţean Suceava, USV, editurile Sigma și Nomina, Asociaţia Alecart, Centrul Cultural “Bucovina”, Direcţia pentru Cultură Suceava, Biblioteca Bucovinei “I.G. Sbiera” Suceava, Societatea Scriitorilor Bucovineni, Complexul Muzeal “Bucovina”, Bucovina Literară.