Câteva zeci de salariaţi ai SC Drumuri şi Poduri SA Suceava au protestat, ieri, în faţa Palatului Administrativ Suceava, solicitând salvarea societăţii de la faliment. Protestul a avut loc în timpul şedinţei Consiliului Judeţean Suceava în care s-a dezbătut un proiect de hotărâre pentru operarea, în parte, de către SC Drumuri şi Poduri, a serviciului de administrare, reparaţii şi întreţinere a unor drumuri judeţene, în regim de gestiune delegată. Pe parcursul şedinţei, salariaţii SC Drumuri şi Poduri SA, firma Consiliului Judeţean, au afişat pancarte pe care se puteau citi mesaje precum „Vrem să muncim, nu vrem să cerşim”, „Nu vă lăsaţi manipulaţi”, „Nu ne luaţi locurile de muncă”, „Salvaţi societatea de drumuri” sau „Nu votaţi falimentul SC Drumuri şi Poduri SA”.
În timp ce salariaţii acestei societăţi protestau în faţa Palatului Administrativ, consilierii judeţeni au dezbătut timp de aproape două ore proiectul de hotărâre prin care SC Drumuri şi Poduri SA ar fi putut să obţină, prin negociere directă, dreptul de a întreţine o parte din drumurile judeţene din Suceava. În cele din urmă, proiectul de hotărâre a fost retras de către iniţiatori, aceasta după ce secretarul judeţului, Constantin Paşcu, i-a informat pe consilieri că pentru o astfel de decizie este nevoie şi de avizul Consiliului Concurenţei. Deşi au fost informaţi despre necesitatea acestui aviz, o parte dintre iniţiatorii proiectului, Mihai Grozavu, Brânduşel Nichitean, Constantin Proboteanu şi Niculai Bosancu, au ţinut să-şi susţină această iniţiativă.
Unii dintre consilierii actualei puteri au adus o serie de acuzaţii la adresa fostei conduceri PDL a Consiliului Judeţean, precizând că aceasta ar fi vinovată de situaţia de insolvenţă în care se află în momentul de faţă SC Drumuri şi Poduri SA Suceava. Cu toate acestea, consilierii PDL, prin vocea lui Ioan Bădeliţă, au anunţat că susţin salvarea SC Drumuri şi Poduri SA, însă în situaţia în care se poate iniţia un proiect care să respecte în totalitate legea.
Proiectul de hotărâre privind operarea în parte, prin negociere directă, către SC Drumuri şi Poduri SA Suceava a serviciului de administrare, reparaţii şi întreţinere a drumurilor judeţene nu a primit aviz de legalitate din partea secretarului judeţului, Constantin Paşcu.
În ceea ce-l priveşte pe administratorul special al firmei sucevene, Eugen Girigan, acesta le-a transmis consilierilor judeţeni că SC Drumuri şi Poduri SA Suceava ar putea să iasă din starea de insolvenţă în cel mult un an, însă doar în situaţia în care ar primi întreţinerea drumurilor judeţene din Suceava. Girigan a arătat că această firmă are utilajele, personalul şi toate certificatele necesare pentru a realiza lucrări de calitate.
Nechifor: Ne dorim salvarea societăţii şi păstrarea locurilor de muncă
La rândul său, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, a precizat că preocuparea lui este de a salva de la faliment această societate şi de a păstra locurile de muncă.
„Vreau să iau în calcul toate posibilităţile, inclusiv cel mai prost scenariu posibil, şi anume că va falimenta. Însă pentru noi obiectivul principal nu este să obţinem profit. Obiectivul principal este ca aceşti oameni care lucrează acolo să aibă un loc de muncă, să-şi facă meseria, şi găsim soluţii alternative. Dar sper să găsim soluţii să nu ajungem în situaţia de faliment”, a spus Nechifor. El l-a criticat pe liderul consilierilor PDL, Vasile Ilie, care a spus că SC Drumuri şi Poduri SA are utilaje uzate şi şi-a vândut jumătate din active. Cătălin Nechifor a arătat că Vasile Ilie „este foarte curajos” în presă, însă a lipsit de la şedinţa de ieri a Consiliului Judeţean în care s-a dezbătut acest proiect.
Preşedintele CJ Suceava a arătat că SC Drumuri şi Poduri SA Suceava a început să aibă pierderi financiare încă din primul an de guvernare judeţeană PDL. Nechifor a mai arătat că atunci când la conducerea CJ Suceava era Gheorghe Flutur, societatea de drumuri a achiziţionat de la firme din „clientela PDL” bitum şi combustibil lichid uşor la preţuri mult mai mari decât cele normale de pe piaţă, achiziţii menţionate şi într-un raport al Curţii de Conturi.
(18 mai 2013, 21:17:48