Confruntată cu o adevărată invazie a căpuşelor, cea mai bună dovadă fiind numărul foarte mare de persoane care s-au prezentat la Urgenţele Spitalului Judeţean după ce au fost muşcate de aceste insecte, municipalitatea suceveană se pregăteşte să ia măsuri pe mai multe planuri.
Astfel, în paralel cu pregătirea unei campanii de dezinsecţie în parcuri, conducerea Primăriei Suceava vrea să intensifice campania de strângere a câinilor vagabonzi de pe străzi, aceştia fiind consideraţi principala cauză a invaziei de căpuşe.
„Mulţi dintre câinii prinşi până acum provin din zone limitrofe şi sunt purtători de căpuşe. Faptul că sunt oameni care au fost muşcaţi de căpuşe în timpul unor ieşiri prin zone centrale ale Sucevei, unde nu poate fi vorba de turme de oi, indică destul de clar faptul că insectele au ajuns acolo prin intermediul câinilor vagabonzi”, consideră viceprimarul Ovidiu Doroftei, care vrea să sporească măsurile de prindere a acestora.
Acesta a precizat că de la demararea acestei campanii, la finele lunii aprilie, cei trei angajaţi ai Direcţiei Domeniului Public au prins peste 150 de câini fără stăpân, fără a fi luaţi în calcul numeroşii pui de câini ridicaţi dintre blocuri.
„Acţiunea s-a desfăşurat bine, avem rezultate concrete, chiar de în unele zone angajaţii noştri au fost împiedicaţi să-şi facă treaba de persoane care cred că astfel le fac bine animalelor. Totuşi, mulţi suceveni sunt nemulţumiţi că încă nu s-a ajuns cu prinderea câinilor şi în zona lor sau că nu au fost încă strânşi toţi câinii din zonele unde s-a acţionat. De aceea este necesar să creştem numărul personalului care se ocupă de prinderea câinilor, dar să sporim şi numărul accesoriilor necesare unor astfel de acţiuni, pentru o eficienţă cât mai bună”, a declarat viceprimarul municipiului Suceava.
De aceea, începând de luni, pe străzile oraşului vor acţiona trei echipe de prindere a câinilor vagabonzi, care vor fi duşi apoi în cele două adăposturi amenajate în lunca Sucevei şi administrate de municipalitate cu sprijinul Asociaţiei ProAnima.
„Cei care au reţineri în a ne lăsa să prindem câinii de pe stradă pot să se convingă că nu le facem nimic rău mergând să-i vadă la adăpost, unde pot să-i şi hrănească şi să-i îngrijească”, a adăugat viceprimarul Ovidiu Doroftei, care vrea să cureţe oraşul de haitele de câini vagabonzi şi de cuştile amenajate la parterul unor blocuri.
Măsura este motivată în special de numărul extrem de mare de reclamaţii care se primesc săptămânal la primărie din partea sucevenilor atacaţi de câini pe stradă sau chiar în faţa blocului în care locuiesc, nu puţini fiind cei care au ajuns la spital cu muşcături.
(17 mai 2013, 14:31:22