Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 17 mai 2013 - Anul XVIII, nr. 111 (5318)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   4 imagini |   ø fişiere video

File din istoria şcolii

„Arc peste timp”, cu foşti elevi şi dascăli ai Şcolii Gimnaziale Nr. 1 Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

 

Sala mică a Casei de Cultură Suceava a reunit, în seara zilei de miercuri, zeci de dascălii, elevi, absolvenţi şi oameni ai şcolii veniţi să sărbătorească împlinirea a 50 de ani de existenţă, cu eforturi şi realizări, a Şcolii Gimnaziale Nr. 1 Suceava.

Împlinirea a cinci decenii de existenţă a fost un bun prilej pentru ca cei aflaţi astăzi la cârma şcolii să-şi exprime recunoştinţa faţă de înaintaşi, un prilej de a se bucura de realizările prezentului şi de a întinde un „arc peste timp” către generaţiile viitoare.
„Cuvântul generaţiilor”, acţiune care se circumscrie celei de-a doua ediţii a „Festivalului Cuvântului”, a constituit un cadru perfectîn care organizatorii şi-au exprimat recunoştinţa faţă de cei care, făcând parte din viaţa acestei şcoli, au pus suflet în „clădirea” ei, au sărbătorit dorinţele concretizate şi au creat o traiectorie favorabilă pentru viitoarele generaţii. La eveniment au fost prezente şi oficialităţi venite la acest moment sărbătoresc să aducă un gând, un omagiu şi un îndemn oamenilor şcolii.
După ce, la debutul evenimentului, grupul folcloric al şcolii, „Muguraşul”, (coordonat de Liliana Timofte şi Daniel Aneculăesei) a evidenţiat frumuseţea şi originalitatea dansului, a cântului şi a portului popular, a venit rândul reprezentanţilor conducerii şcolii să le vorbească celor prezenţi despre semnificaţia evenimentului.

 

„Şcoala lui badea Filip”, de acum 63 de ani

Directorul unităţii, prof. Gabriela Mihai, cea care a moderat întreaga manifestare, a expus câteva dintre evenimentele ce au marcat istoria şcolii care a luat fiinţă în anul 1963.

„Asociaţia <Timp pentru Unu>, formată din dascăli ai şcolii, a avut iniţiativa desfăşurării <Festivalului Cuvântului>, iar în cadrul întâlnirii de astăzi vom cuvânta despre şcoală. Şi despre ce şcoală ştim să cuvântăm noi mai bine decât despre Şcoala Nr. 1? Această unitate este mereu tânără, pe culoare şi în clase e mereu freamăt de copii, iar noi împrumutăm din tinereţea lor”.

La ceas aniversar a răspuns pozitiv invitaţiei şi primul şi cel mai longeviv director al unităţii – Mihai Filip - cel care s-a aflat la cârma şcolii vreme de 17 ani, fapt pentru care instituţia de învăţământ mai era cunoscută după titulatura de „şcoala lui badea Filip”.

Cetăţean de onoare al municipiului Suceava, preşedinte al Asociaţiei Veteranilor de Război, filiala Suceava, la aproape 90 de ani Mihai Filip a vorbit auditoriului despre anii de pionierat ai şcolii, când „se făcea carte cu un braţ de materiale didactice”, despre elevii acelor vremuri şi despre sacrificiile pe care profesorii le-au făcut pentru ca discipolii lor să primească o educaţie de calitate.

„Am fost azi marcat de o emoţie deosebită. Cu 63 de ani în urmă am dat numele Şcolii Nr. 1 şi l-am transformat în renume. Este o mare bucurie să constat că şcoala noastră a avut un parcurs valoros în instruirea şi educarea copiilor, şi spun toate astea din sinceră convingere”, a afirmat Mihai Filip.

În semn de recunoştinţă, conducerea şcolii i-a înmânat acestuia o plachetă, un „omagiu pentru o carieră de excepţie”.

 

Gânduri din partea foştilor dascăli

În faţa sălii pline au mai luat cuvântul foştii directori adjuncţi ai şcolii Antoneta Gabor şi Elisabeta Ciobanu, iar Dumitriţa Cojocaru a trimis un mesaj scris, aceasta neputând ajunge la eveniment. Dumitriţa Cojocaru a făcut parte din delegaţia de cadre didactice care a făcut lobby la Bucureşti pentru înfiinţarea Institutului de la Suceava, temelia Universităţii de astăzi. Toţi au recunoscut, în unanimitate, că semicentenarul şcolii a constituit un izvor de emoţii bogate, dat fiind faptul că „avem şcoala în suflet, un cadru didactic nu se desparte niciodată de şcoală”. Totodată, prof. Silvia Sfârghie, cea care a preluat frâiele şcolii în anul 1980, a trimis un mesaj, de la Târgu Mureş.

Adjuncta acesteia era, în acele vremuri, Antonica Trofim, profesoară care a ocupat şi funcţia de director al şcolii după mandatul Silviei Sfârghie. Cu sincere emoţii, Antonica Trofim a punctat câteva evenimente din viaţa şcolii, mare parte dintre colegii din sală amintindu-şi de cele relatate de aceasta, prilej de zâmbete nostalgice, dar şi de bucurie pentru invitaţi.

În cadrul manifestării au mai luat cuvântul foşti absolvenţi ai şcolii, foşti dascăli, cu toţii exprimându-şi recunoştinţa faţă de această instituţie şi faţă de oamenii ce s-au dedicat dezvoltării ei.

Evenimentul a fost completat de Tiberiu Avram – redactor-şef al cotidianului Monitorul de Suceava, Tiberius Brădăţan – medic în cadrul Unităţii de Primire a Urgenţelor din cadrul Spitalului Judeţean, prof. Roman Istrati, insp. Loredana Ceică, artistul Ion Drăguşanul, aceştia aducând câte un gând şcolii aniversate, punctând totodată menirea „cuvântului” în diferite momente de activitate.

La finalul manifestării, actorul Stelian Nistor, absolvent al Şcolii Gimnaziale Nr. 1, a acordat o notă şcolii şi colectivului de dascăli.

„Profesorii de aici au pus sute, mii, poate milioane de note. A venit momentul nostru, al elevilor, al absolvenţilor, să-i notăm pe ei. Nota 10, desigur, este cea mai cuvenită pentru Şcoala Nr. 1 şi pentru tot ce înseamnă ea”, a conchis Nistor. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului „Arc peste timp”, cu foşti elevi şi dascăli ai Şcolii Gimnaziale Nr. 1 Suceava.
 Vizualizări articol: 1969 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.33/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.3 din 3 voturi
„Arc peste timp”, cu foşti elevi şi dascăli ai Şcolii Gimnaziale Nr. 1 Suceava4.353

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei