Şcoala Gimnazială Nr. 1 Suceava a celebrat, în cursul zilei de ieri, jumătate de veac de când unitatea şi-a deschis porţile.
Deschiderea oficială a manifestărilor jubiliare a avut loc în curtea interioară a şcolii, la ceremonie fiind prezenţi, alături de elevi şi profesori ai şcolii, foşti dascăli ce au educat zeci de generaţii, foşti elevi şi angajaţi, dar şi oficialităţi venite la acest moment sărbătoresc să aducă un gând, un omagiu şi un îndemn oamenilor şcolii.
La manifestare au mai participat: Cristian Şologon – directorul cancelariei Prefectului, viceprimarul municipiului Suceava Gavril Vîrvara, preotul paroh al Bisericii „Sfânta Înviere” - Ionel Irimia şi consilierul local Doiniţa Cocriş.
La debutul festivităţii, prof. Gabriela Mihai, directorul unităţii, a afirmat: „Dacă ne-am gândi la vârsta umană de 50 de ani, gândul ne-ar duce la o persoană care a trecut de prima tinereţe, însă dacă aruncăm o privire în curtea acestei şcoli, această unitate nu e deloc bătrână. Unitatea noastră e din ce în ce mai tânără, copiii întinerind în fiecare an şcoala, iar la rândul nostru, noi, profesorii, împrumutăm din tinereţea lor”.
„Mai era o zi până la începerea cursurilor şi şcoala încă nu aveam nume. Nu ştiam ce să le zic copiilor ”
La manifestare a luat parte şi primul director al unităţii, cel care s-a aflat la cârma şcolii vreme de 17 ani, Mihai Filip.
„Cu 50 de ani în urmă, aici s-au adunat, prin transfer, copiii din clasele I-VIII care învăţaseră la Liceul Pedagogic, aşa înfiinţându-se Şcoala Generală Nr. 1. Mi s-a încredinţat sarcina de a fi director al acestei şcoli cu două zile înainte de debutul anului şcolar. Cu o zi înainte de începerea cursurilor, şcoala nu avea nume. Nu ştiam ce să le spun copiilor, la ce şcoală vor învăţa, cum se numeşte aceasta. Cei responsabili de acest lucru pierduseră numărul şcolilor, moment în care i-am întrebat: <Dar Numărul 1 este?> Nu era şi astfel şcoala a primit acest nume şi am avut ce le zice copiilor. Am fost naşul acestei şcoli”, a povestit Mihai Filip, în prezent cetăţean de onoare al Sucevei.
Acesta a mai povestit că în urmă cu 50 de ani şcoala era frecventată de câteva sute de copii, în opt ani de zile numărul acestora ajungând aproape de 2.000. „A fost o evoluţie rapidă, şcoala s-a dezvoltat frumos. De menţionat că, indiferent de vremuri, în această unitate a existat o preocupare permanentă în pregătirea şi asigurarea condiţiilor necesare desfăşurării unui act didactic de calitate şi o preocupare pentru obţinerea unor rezultate şcolare valoroase”, a mai completat Mihai Filip.
La manifestarea de ieri au mai luat cuvântul prof. Tamara Brutaru, fostă directoare a şcolii, Cristian Şologon - directorul cancelariei Prefectului, Gavril Vîrvara - viceprimarul municipiului Suceava şi consilierul local Doiniţa Cocriş, aceasta din urmă asigurând conducerea instituţiei de sprijin în vederea îndeplinirii obiectivelor pe care şcoala le are.
La final, câţiva elevi ai şcolii au expus în faţa invitaţilor o serie de gânduri şi impresii despre unitate în cadrul căreia învaţă, discursul acestora fiind urmat de intonarea imnului Şcolii Gimnaziale Nr. 1 Suceava.
În prezent, şcoala cuprinde aproape 700 de elevi
Lucrările de construcţie a clădirii ce adăposteşte în prezent Şcoala Gimnazială Nr. 1 au început în 1961, fiind încheiate în vara anului 1962. Un an mai târziu, la 15 septembrie 1963, printr-o decizie a Ministerului Învăţământului, este înfiinţată Şcoala Generală de 8 ani Nr. 1. În cadrul unităţii au fost transferaţi 17 învăţători şi profesori care predau la cele 12 clase nou înfiinţate.
Directorul de atunci, prof. Mihai Filip, rămâne până în prezent cel mai longeviv director, conducând destinele şcolii până la pensionarea sa în anul 1980. Au mai urmat la cârma şcolii următorii: prof. Silvia Sfârghie, prof. Antonica Trofim, prof. Olga Vrabie, prof. Leocadia Buzilă, prof. Tamara Brutaru şi, în prezent, prof. Gabriela Mihai. Începând cu anul şcolar 2012-2013, unitatea poartă denumirea de Şcoala Gimnazială Nr. 1, asumându-şi misiunea de a „asigura copiilor accesul la o educaţie de calitate, creşterea ratei de succes şcolar, dezvoltarea competenţelor cheie, prin raportare la nevoile de dezvoltare personală”. În prezent, şcoala cuprinde 25 de clase cu 680 de elevi.
(16 mai 2013, 12:51:51