Numeroasele incendii de vegetaţie uscată scăpate de sub control, care de multe ori s-au extins în fondul forestier şi au creat probleme foarte mari, au dus la emiterea de către Guvernul României a unei ordonanţe de urgenţă, în data de 23 aprilie 2013, privind organizarea, administrarea şi exploatarea pajiştilor permanente. Cel mai important aspect este legat de reglementarea contravenţiilor, a sancţiunilor şi a modului de aplicare a acestora.
Astfel, conform noilor prevederi legale, constituie contravenţie orice tip de ardere a pajiştilor permanente. Amenzile sunt mari, de la 3.000 la 6.000 de lei în cazul persoanelor fizice şi de la 25.000 la 50.000 de lei pentru persoanele juridice.
O altă noutate prevede că abaterile pot fi constatate şi sancţionate şi de personalul din cadrul Jandarmeriei şi de ofiţeri şi subofiţeri din cadrul serviciilor de situaţii de urgenţă profesioniste.
Noţiunea de pajişte permanentă se referă la terenurile acoperite permanent cu vegetaţie ierboasă, care s-au instalat în locul fostelor păduri defrişate în decursul timpului.
Apariţia noii ordonanţe de urgenţă, se speră, va limita numărul incendiilor de vegetaţie şi automat va exista un risc mai scăzut ca mari suprafeţe de pajişti şi de pădure să fie cuprinse de flăcări.
În judeţul Suceava, numai de la începutul lui aprilie, pompierii au intervenit la 25 de incendii de vegetaţie uscată şi 18 incendii care s-au extins la fondul forestier.
De pe 4 mai şi până acum trei zile, pompierii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Suceava au avut o perioadă extrem de grea, din cauza extinderii unor astfel de incendii la pădure. Incendii de mari proporţii, extinse pe zeci de hectare, au fost stinse după zile întregi de muncă, cu implicarea a sute de oameni, pompieri, silvicultori sau voluntari. De multe ori incendiile au fost la un pas de a fi scăpate de sub control. În judeţ au fost mobilizaţi la un moment dat şi pompieri din alte judeţe, iar la ISU Suceava s-a instaurat „cod galben” de mobilizare 24 de ore din 24.
(16 mai 2013, 15:25:46