Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 15 mai 2013 - Anul XVIII, nr. 109 (5316)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

În contul subvenţiilor

Sute de crescători de vaci au de restituit sume imense pentru datorii din 2008

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

 

Peste 850 de crescători de vaci din judeţul Suceava care au beneficiat în ultimii ani de subvenţiile pe cap de animal au primit în ultimele săptămâni somaţii privind restituirea banilor încasaţi. De la mici crescători şi până la proprietari de ferme cu sute de animale, aceştia au de returnat sume mari, care reprezintă subvenţiile cumulate pe trei ani, 2008, 2009 şi 2010. Aşa se face că mici crescători, care au în grajd câteva vaci, ar trebui să returneze chiar şi câte 7-8.000 de lei, în timp ce un mare fermier are de dat înapoi 666.700 de lei.

 

Au de restituit sume mari, cumulate, pentru datorii infime pe care le-au achitat ulterior

În această situaţie deloc plăcută s-a ajuns după un control al Camerei de Conturi Suceava cu privire la declaraţiile pentru subvenţii depuse de fermieri în iunie 2008. Atunci, conform prevederilor legale, oamenii au depus declaraţii pe propria răspundere că nu au datorii la bugetul local sau la cel de stat. Ulterior, din 2009, legea a fost schimbată, iar fermierii au depus cereri pentru subvenţii în baza unor certificate fiscale care atestau că nu nici un fel de debit. Paradoxal este că cei mai mulţi dintre crescătorii de animale ar trebui să restituie sume foarte mari pentru datorii infime. Datorii pe care şi le-au achitat ulterior şi de care, susţin oamenii, nici nu ştiau. Este vorba de debite vechi, pentru amenzi neplătite, de exemplu. Legea face referire însă strict la iunie 2008. Chiar dacă oamenii şi-au achitat ulterior datoriile, ei trebuie să dea banii înapoi pentru fals în declaraţii. Mai mult, falsul în declaraţii le poate aduce beneficiarilor de subvenţii pe cap de animale şi răspundere penală.

 

Cum încearcă fermierii să obţină anularea datoriilor

Îngroziţi de cât de mari sunt sumele pe care ar trebui să le dea înapoi, sutele de crescători de animale încearcă să obţină anularea datoriilor. Reprezentanţii fermierilor se bazează pe mai multe argumente.

Alexandru Crăiuţ, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Animale „Runc” Moldoviţa, a înaintat un memoriu către Prefectura Suceava şi Agenţia de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură (APIA), inclusiv structura centrală, în numele a 19 crescători de animale din comună care au de restituit fiecare câteva mii de lei.

„Cei mai mulţi crescători au semnat acea declaraţie, în 2008, pe propria răspundere, dar în necunoştinţă de cauză. Salariaţii de la APIA Suceava nu au explicat conţinutul acelui act şi eventual consecinţele lui.  Dacă la depunerea cererilor se solicita certificat fiscal de la primării şi Administraţia Finanţelor Publice, nu se ajungea în această situaţie grea în care suntem puşi, atât din punct de vedere legal, cât şi al traumatismului psihic”, a explicat Alexandru Crăiuţ.

El a mai precizat că subvenţia pe cap de animal a fost dată prin Hotărâre de Guvern şi nu se poate cere restituirea acesteia printr-un ordin al Ministerului Agriculturii.

 

Dus spre faliment pentru 80 de lei

Marcel Chiruţă este un tânăr fermier din Moldoviţa. Deţine acum opt bovine şi acum câteva zile a primit o înştiinţare prin care a fost anunţat că trebuie să restituie, în contul subvenţiilor, suma de 7.375 de lei.

„Nu a fost vorba de rea intenţie şi nici nu avea cum să fie aşa. Eu de exemplu ar trebui să dau această sumă imensă pentru o datorie de 80 de lei, la impozitul local, pe care de altfel am achitat-o tot în 2008. Atunci era la început cu subvenţiile şi nu prea ştiam nici noi ce aveam de făcut”, şi-a spus nemulţumirea Marcel Chiruţă.

 

„În ultima vreme, cei mai mulţi dintre noi am reuşit să ne ridicăm, să avem mai multe animale, iar acum a venit această lovitură”

El a spus că dacă datoria va rămâne în vigoare şi va trebuie să plătească această sumă îşi va vinde animalele şi va pleca să muncească în străinătate, în agricultură.

„Poate asta se vrea, ca noi, crescătorii de animale, să ne ducem la muncă prin alte părţi. În ultima vreme, cei mai mulţi dintre noi am reuşit să ne ridicăm, să avem mai multe animale, iar acum a venit această lovitură”, s-a revoltat Marcel Chiruţă.

Eugen Mogoş, directorul APIA Suceava, a precizat că în această situaţie sunt 853 de crescători de animale din judeţ. Cea mai mică sumă de restituit este 3.180, iar cea mai mare 666.700 de lei. El a arătat că în momentul de faţă APIA se află în proces cu Camera de Conturi Suceava, cu privire la aceste datorii.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sute de crescători de vaci au de restituit sume imense pentru datorii din 2008.
 Vizualizări articol: 2686 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Sute de crescători de vaci au de restituit sume imense pentru datorii din 20085.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei