Locuitorii municipiului Suceava racordaţi la sistemul centralizat de termoficare au ieşit din iarnă cu o datorie de aproape 220 de miliarde de lei vechi în contul căldurii şi apei calde consumate.
Mai exact, în ciuda eforturilor de impulsionare a încasărilor de la asociaţiile de proprietari, la o lună după încetarea furnizării căldurii, sucevenii nu au reuşit să achite nici măcar gigacaloriile consumate în prima lună de iarnă.
„Suntem atât de departe cu încasările, încât populaţia încă nici nu a început să plătească pentru 2013. Cea mai mare parte din populaţie este cu plăţile încă în 2012”, a spus directorul Termica, Ovidiu Dumitrescu.
Plăţile slabe din ultima perioadă din partea populaţiei către furnizorii de utilităţi îl îngrijorează şi pe primarul Sucevei, Ion Lungu, care a făcut apel către suceveni, prin intermediul conducerii asociaţiilor de proprietari, să achite cât mai mult din datorii, pentru a putea beneficia în continuare de utilităţi.
„Sunt probleme grave legate de plata utilităţilor la încălzire, apă caldă şi apă rece. Cu toate eforturile făcute în ultimele luni, la Termica, soldul la data de 1 mai este de 219 miliarde de lei vechi. Este o sumă enormă. În măsura în care eforturile noastre nu sunt completate şi de populaţie, nu putem garanta asigurarea apei calde pe toată durata anului, până vom da în funcţiune noua centrală. Populaţia trebuie să menţină ritmul plăţilor pentru ceea ce a consumat. Indiferent cine se va ocupa de furnizarea acestor servicii, de cine va fi primar, în Consiliul Local sau chiar prim-ministru, nu mai putem consuma fără să plătim!”, a spus şeful municipalităţii sucevene.
Pentru a stimula încasările, Ion Lungu vrea să menţină comandamentele de gestionare a datoriilor către furnizorii de utilităţi şi echipele mixte care să meargă din uşă în uşă, somând datornicii să achite ce au consumat.
Furnizarea apei calde, condiţionată de încasările de la populaţie
Asigurarea apei calde în municipiul Suceava în perioada următoare, până la punerea în funcţiune a noii centrale de termoficare a Adrem Invest, depinde de încasările pe care asociaţiile de proprietari le vor avea de acum înainte. Dacă acestea vor fi slabe, Termica nu va avea cu ce plăti gazul metan şi energia electrică, încât apa caldă la robinete va deveni un vis frumos.
„Avem o convenţie de reeşalonare a datoriilor cu E.ON, trebuie să plătim câte 600.000 lei lunar, ca datorie, la E.ON, pe lângă factura curentă de gaz metan şi energie electrică, care ajunge la aproximativ 800.000 lei”, a precizat Ovidiu Dumitrescu, directorul societăţii de termoficare.
Practic, lunar, Termica trebuie să încaseze de la populaţie peste 12 miliarde de lei vechi, numai pentru a putea face plăţile către E.ON, în afara altor cheltuieli curente, precum apa rece consumată, dobânzile la creditele luate pentru achiziţia cărbunelui sau cheltuielile de funcţionare.
(15 mai 2013, 11:46:51
atunci, sa nu suferim si noi cei corecti, luati masurile ce se impun....
in general, marii datornici sunt oamenii cu venituri, putin sunt cei fara venituri......