Incendiile de vegetaţie uscată, provocate de cei care vor să-şi cureţe terenurile şi care se extind la pădure, au devenit un adevărat coşmar pentru pompierii din judeţ. De mai bine de o săptămână, incendii de proporţii la fondul forestier se succed unul după altul, iar în urmă rămân zeci de hectare de pădure pârjolite. Cele mai multe incendii erau stinse ieri după-amiază, însă riscul reizbucniri continua să fie mare.
Pădurea a luat foc a treia oară la Dornişoara
Cea mai critică situaţie este la pădurea din satul Dornişoara, comuna Poiana Stampei, la limita cu Bistriţa-Năsăud. Aici, acum trei zile a izbucnit un al treilea incendiu de pădure. Vineri, 10 mai, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Suceava a fost anunţat că o parcelă alăturată celei pe care abia a fost stins un incendiu arde, focul fiind extins pe aproximativ zece hectare.
Anterior, în perioada 3 mai - 7 mai, peste cinci sute de pompieri s-au chinuit să stingă un incendiu care s-a extins pe 40 de hectare de fond forestier. Foarte probabil, este vorba de o reaprindere a unui incendiu anterior, care a evoluat subteran.
Forţe suplimentare de la ISU Neamţ şi Iaşi, pentru ca lucrurile să nu fie sub scăpate de sub control
În zonă au fost mobilizaţi pompieri de la ISU Suceava, de la ISU Bistriţa-Năsăud şi lucrători de la Ocolul Silvic Tihuţa-Colibiţa, care administrează pădurea în zonă, şi de la Ocolului Silvic Dorna Candrenilor. Pentru că efectivele nu erau suficiente, conducerea ISU Suceava a apelat şi la ajutor din judeţele vecine. Începând de sâmbătă, la incendiu intervenit câte 20 de pompieri de la ISU Neamţ şi de la ISU Iaşi.
Ieri după-amiază, numeroase forţe interveneau încă la faţa locului.
Conform locotenentului Marian Ruscan, purtătorul de cuvânt al ISU Suceava, „incendiul se manifesta pe o suprafaţă de aproximativ 13 hectare, fiind localizat şi lucrându-se la lichidare. La faţa locului au fost mobilizaţi 260 de pompieri militari, 40 de lucrători silvici şi voluntari de la Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă Poiana Stampei”.
Intervenţia de la faţa locului este coordonată de colonelul Ioan Burlui, inspectorul-şef al ISU Suceava.
Zilele trecute, ISU Suceava i-a amendat pe reprezentanţii Ocolului Silvic Tihuţa-Colibiţa pentru că nu au luat măsurile necesare pentru prevenirea incendiilor.
Alte cinci incendii izbucnite vineri şi sâmbătă
Începând de vineri, pompierii au mai avut de intervenit la alte cinci incendii de vegetaţie uscată, toate cu pericol de propagare la fondul forestier. S-a intervenit în comuna Baia, la un incendiu izbucnit la vegetaţie uscată şi arboret, pe o suprafaţă de aproximativ două hectare, în comuna Frumosu, la un foc pe 500 de mp, la marginea unei păduri, la Costileva-Ulma, unde au ars două hectare, la Probota-Dolhasca, unde focul s-a extins de la vegetaţie uscată la conifere, pe trei hectare, cu risc de propagare la alte zece hectare, şi la Rusca-Dorna Arini, unde flăcările au afectat un hectar de resturi de exploatare forestiere.
Până sâmbătă, mari probleme a pus şi un incendiu extins pe 15 hectare, pe raza satului Gura Haitii, comuna Şaru Dornei, în apropiere de Parcul Naţional Călimani.
Unul dintre incendii a trecut graniţa, în Ucraina
Incendiul de la Costileva-Ulma, izbucnit sâmbătă, în jurul orei 12.00, şi care s-a extins pe două hectare de fond forestier (litieră şi doborâturi) s-a propagat peste graniţă, pe teritoriul Ucrainei. Iniţial, la faţa locului a intervenit Garda de Intervenţie Vicovu de Sus.
„Cu sprijinul militarilor de la Detaşamentul Rădăuţi şi a unui număr de zece voluntari de la Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă Brodina s-a reuşit lichidarea incendiului în limitele găsite. Cauza probabilă de producere a acestuia a fost stabilită ca fiind flacăra provenită de la un foc în spaţii deschise, lăsat nesupravegheat”, a declarat locotenentul Marian Ruscan.