Trei incendii de vegetaţie uscată izbucnite ieri, în interval de aproximativ două ore, în apropierea unor suprafeţe întinse de pădure, au declanşat din nou alerta în rândul pompierilor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Suceava. Până ieri după-amiază două dintre incendii erau localizate, iar pericolul extinderii era localizat. Al treilea incendiu punea însă probleme deosebite.
Foc extins în pădure, lângă Călimani
Ieri, puţin după ora 15.00, un apel la numărul de urgenţe 112 a anunţat izbucnirea unui incendiu de vegetaţie pe raza satului Gura Haitii, comuna Şaru Dornei, în apropiere de Parcul Naţional Călimani. Focul s-a extins cu repeziciune şi nu a putut fi ţinut sub control. Ieri, în jurul orei 18.00, incendiul era deja extins pe aproximativ cinci hectare, intrând în fondul forestier, inclusiv la coronamentul arborilor. La faţa locului au fost mobilizaţi zeci de pompieri şi silvicultori.
Colonelul Ion Burlui, inspectorul-şef al ISU Suceava, a declarat: “Situaţia este problematică, avem de a face cu un nou incendiu de proporţii, extins la fondul forestier. Incendiul se manifestă în vârf de pantă, în condiţii de vânt, inclusiv la arbori foarte mari”.
Incendiu puternic, stins cu greutate, după mobilizarea a 40 de oameni, la Crucea
Anterior, ieri, în jurul orei 12.00, un puternic incendiu a izbucnit în satul Cojoci, comuna Crucea. Flăcările au pornit de la o păşune aflată lângă pădure. Din primele date, incendiul a fost provocat de un localnic din satul Cojoci, care a dat foc unor resturi după ce a curăţat livada. Focul s-a manifestat pe pârâul Fierului, în zona greu accesibilă numită „La Troci”. Pentru stingerea incendiului, extins pe aproximativ două hectare, au acţionat în jur de 40 de oameni.
Pericolul a fost accentuat şi de existenţa în zonă a unor elemente de muniţie rămase neexplodate şi care au fost activate sub efectul termic al flăcării. Din fericire, incendiul a fost localizat şi nu s-au înregistrate alte incidente. Aseară, situaţia era sub control, iar incendiul era stins.
Un al treilea incendiu de vegetaţie uscată a izbucnit în jurul orei 13.00, în comuna Frumosu, tot în apropiere de pădure. Aici nu au existat probleme, incendiul extinzându-se doar pe aproximativ 500 de mp şi fiind stins în scurt timp.
Pădure mistuită de flăcări cinci zile la Dornişoara
Problemele majore de ieri vin după ce acum trei zile pompierii abia au reuşit, după cinci zile de muncă, să stingă un incendiu de pădure de mari proporţii izbucnit pe raza satului Dornişoara, comuna Poiana Stampei, la limita cu Bistriţa-Năsăud. Timp de cinci zile, de pe 3 mai şi până pe 7 mai, inclusiv, peste 500 de pompieri, ajutaţi de pompieri voluntari, silvicultori şi militari, s-au luptat cu incendiul care a afectat 40 de hectare de fond forestier.
Toate aceste mari probleme au apărut în general după incendierea păşunilor de cei care vor să-şi cureţe terenurile, fără a realiza ori ignorând faptul că pot declanşa un adevărat pârjol şi pagube imense.