Ministrul Educației Naționale, Remus Pricopie, a susţinut, în cursul zilei de luni, o videoconferință cu şefii tuturor inspectoratelor școlare județene, prilej cu care au fost prezentate o serie de date privind înscrierile în clasa pregătitoare pentru anul școlar 2013-2014.
Potrivit prof. Gheorghe Lazăr, inspector general în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Suceava, „în prima etapă de înscriere în clasa pregătitoare pentru anul şcolar 2013-2014, la nivelul judeţului, s-au depus 6.111 cereri. Toate au fost introduse şi validate, ceea ce înseamnă că în Suceava nu au fost cazuri de cereri nesoluţionate. Din totalul cererilor, 644 au fost depuse pentru înscrierea la o altă şcoală decât cea de circumscripţie. 5.467 de cereri au fost depuse pentru şcoala de circumscripţie”. Acesta a mai precizat că situaţia nu e definitivă, dat fiind faptul că începând cu 8 mai se va desfăşura cea de-a doua etapă de înscriere în clasa pregătitoare.
„Cu toate că cea de-a doua etapă se finalizează în data de 17 mai, în judeţul Suceava, cel mai probabil, se vor mai putea face înscrieri şi după această dată. Sunt familii care vin din Italia, Spania, Franţa sau din alte ţări, pentru a-şi înscrie copiii la clasa pregătitoare. Nu vom refuza pe nimeni, toţi copiii vor fi înscrişi”, a mai menţionat Lazăr.
La nivel naţional, 16% dintre părinţi au optat pentru o altă şcoală decât cea de circumscripţie pentru înscrierea copiilor în învăţământul primar.
În această perioadă, unitățile de învățământ din judeţ trebuie să afişeze canditaţii înmatriculaţi, numărul de locuri rămase libere şi lista copiilor neînscrişi după prima etapă (arondaţi acelei şcoli). Aceste informaţii vor fi postate şi pe pagina electronică a IŞJ.
Cu 22 de clase pregătitoare mai mult decât planul iniţial
Inspectoratul Şcolar Judeţean a aprobat cererile şcolilor care solicitau suplimentarea numărului de clase pregătitoare. Reamintim că din cauza adresabilităţii ridicate,
31 de şcoli gimnaziale au solicitat suplimentarea numărului de locuri la clasele pregătitoare. Dintre acestea, 11 şcoli gimnaziale au cerut cu o clasă mai mult decât planul de şcolarizare iniţial, cinci unităţi au cerut suplimentarea cu fracţiuni de clase (la învăţământul simultan), iar altele 14 au cerut suplimentarea doar a numărului de locuri pentru fiecare clasă.
Şcoala Gimnazială Nr. 3 şi Şcoala Gimnazială Udeşti au solicitat suplimentarea cu două clase pregătitoare, pe lângă cele planificate iniţial.
De cealaltă parte, patru unităţi şcolare din judeţ au solicitat reducerea numărului de clase zero, din cauza numărului scăzut de copii înscrişi, cereri acceptate de IŞJ.