O casă de avocatură din București își exprimă intenția de a reprezenta în justiţie familia care acuză un caz de malpraxis la Maternitatea Spitalului Județean de Urgenţă Suceava. Este vorba de „Bărcan, Winzer & Asociații”, societate civilă de avocați din Capitală, care vrea să apere interesele părinţilor care şi-au pierdut copilul în maternitate, săptămâna trecută. Casa de avocatură s-a autosesizat în urma articolului publicat în ediţia de luni, 29 aprilie, a cotidianului Monitorul de Suceava, anunţând că va prelua cazul pro bono, adică cu titlu gratuit.
În apărarea familiei îndoliate vine şi o fundaţie din Bucureşti, Neminem Laedere, care, de asemenea, a aflat din ziarul nostru de tragicul eveniment.
Avocaţii fundaţiei intenţionează să ia legătura cu părinţii şi să-i ajute să-şi găsească dreptatea în instanţă.
Medicii Gabriela Siniavschi şi Carmen Andrei, reclamaţi că nu şi-au făcut datoria
Joi, 25 aprilie, la maternitatea Suceava un copil a murit în pântecele mamei, din motive neelucidate. Părinţii au depus plângeri la poliţie şi la Colegiul Judeţean al Medicilor pe numele specialiştilor în obstetrică-ginecologie care s-au ocupat de caz, dr. Carmen Andrei şi dr. Gabriela Siniavschi. Medicii sunt acuzaţi că au întârziat manevrele medicale la naştere, pentru că nu li s-ar fi oferit atenţii în bani.
Părinţii, Nicoleta Niga, de 25 de ani, şi Nicanor Solcan, de 23 de ani, din comuna Fundu Moldovei, susţin că fiul lor s-a născut mort fiindcă medicii „au ţinut” prea mult copilul în pântecele mamei. Tânăra era însărcinată în luna a noua când a fost adusă de rude la Spitalul Suceava, în după-amiaza zilei de 24 aprilie, pentru că nu se simţea bine, decesul bebeluşului survenind a doua zi, când s-a practicat şi intervenţia de extragere a fătului mort. Potrivit familiei, bebeluşul cântărea 2,890 kg, iar rezultatele parţiale ale examenului anatomo-patologic au arătat că acesta nu ar fi suferit de malformaţii congenitale.
Medicul de gardă: “Naşterea a devenit un loz care uneori se dovedeşte necâştigător”
În replică, medicii incriminaţi vorbesc despre o multitudine de factori de risc, arătând că la cele 36 de săptămâni de sarcină bebeluşul era prematur, iar morţile subite în uterul mamei sunt frecvente şi greu de evitat. „Naşterea nu mai este garantată în ziua de astăzi. Din mai multe motive, cum ar fi şi radiaţiile, naşterea a devenit un loz care uneori se dovedeşte necâştigător”, spune dr. Gabriela Siniavschi, medicul de gardă în ziua în care Nicoleta Niga s-a internat şi care s-a ocupat de caz până a doua zi dimineaţă, la ora 8.00, când a predat pacienta medicului curant, Carmen Andrei. Doctoriţa Gabriela Siniavschi este acuzată de faptul că nu s-ar fi implicat suficient pentru că pacienta nu era a ei, ci a colegei sale, doctoriţa Carmen Andrei, prima fiind auzită de mamă atunci când comenta această situaţie cu un alt cadru sanitar.
„M-am ocupat exact atât cât a fost nevoie. Pacienta era cu o sarcină la termen, iar pe perioada nopţii nu au apărut probleme care să justifice măsuri de urgenţă. Rolul meu a fost să urmăresc evoluţia mamei şi a copilului, considerat prematur până la 40 de săptămâni. Eu trebuia să menţin sarcina şi să predau pacienta şi fătul într-o stare bună, ceea ce s-a şi întâmplat”, spune medicul de gardă.
Medicul curant: “Dacă mă sunau dimineaţă, veneam la urgenţă şi salvam copilul. Of, of, of!”
De cealaltă parte, familia susţine că bătăile de inimă ale fătului au început să aibă un ritm anormal de joi dimineaţă, de la ora 6.30, când dr. Gabriela Siniavschi era încă de serviciu. Semnele de sarcină oprită în evoluţie ar fi apărut după ora 8.00, când de Nicoleta Niga şi bebeluşul ei răspundea deja medicul curant. Totuşi, intervenţia chirurgicală de extragere a fătului mort din pântecele mamei s-a practicat de-abia la ora 13.00, de către dr. Carmen Andrei, iar discuţia surprinsă în timpul operaţiei de către pacientă a alimentat bănuielile familiei cum că în acest caz nu s-a procedat corect. “Am auzit-o pe doctoriţa Andrei spunând că <dacă mă sunau dimineaţă, veneam la urgenţă şi salvam copilul. Of, of, of!>. Cuvintele astea n-am să le pot uita niciodată”, a mărturisit Nicoleta Niga.
Totuşi, medicul curant nu consideră că ar avea vreo vină. Doctoriţa spune că a constatat joi dimineaţa, la ora 9.30, că inima fătului a încetat să mai bată, dar nu s-a grăbit să intre în sala de operaţii fiindcă era oricum tardiv. „Nu era nici loc în sală, iar fătul era deja mort. Nu mai aveam de ce să mă grăbesc”, a spus dr. Carmen Andrei, care neagă şi acuzaţia de a fi evitat să dea ochii cu familia, după incident. ”Nu a vorbit nimeni cu mine. Nu sunt o fiinţă inabordabilă, discut cu oricine, dar rudele nu m-au căutat”, a concluzionat medicul.
În acest caz, conducerea Spitalului Suceava a declanşat o anchetă pe linie administrativă.
( 3 mai 2013, 19:01:59