Sucevenii vor plăti mai mult pentru căldura şi apa caldă de care vor beneficia din iarna acestui an, odată cu punerea în funcţiune a noii centrale termice, realizată de către un investitor privat, Adrem Invest. Termenul de punere în funcţiune a noii centrale este 9 noiembrie 2013, moment din care Termica, actualul furnizor de căldură şi apă caldă, se va mai ocupa doar de transportul şi distribuţia agentului termic.
„Cu tot cu transport, distribuţie şi TVA, preţul gigacaloriei va fi undeva la 250 de lei, dar astăzi, costul real de producţie este de 700 de lei. Până acum, diferenţa de costuri a tot fost acoperită de către primărie, dar nu mai putem acorda subvenţii pentru termoficare”, a declarat ieri primarul Sucevei, Ion Lungu.
Acesta a spus că, deşi preţul pe care populaţia îl va avea de plătit pentru gigacalorie va fi mai mare decât acum – 185 lei (preţ subvenţionat, stabilit de Consiliul Local), tot va fi unul din cele mai mici preţuri din ţară.
„Un preţ de 250 lei va fi unul suportabil pentru populaţie, mai ales că la persoanele defavorizate se mai acordă şi subvenţiile de la Guvern. Peste tot, în ţară, preţul gigacaloriei este în creştere, pentru că nu mai poate fi subvenţionat. La Ploieşti s-a mărit preţul gigacaloriei cu 43%, încât iarna viitoare, preţul de furnizare va fi de 275 lei. La Constanţa şi Timişoara a fost de 350 lei în în această iarnă”, a precizat şeful municipalităţii sucevene.
Noua centrală de termoficare a Sucevei va produce gigacaloria la preţul la care s-a angajat prin contract, de 116 lei, dar la această valoare se vor mai adăuga aproape 30 de lei – valoarea TVA-ului, de 24%, precum şi costurile de transport şi distribuţie a energiei termice, de aproximativ 100 de lei pe gigacalorie.
„Unii vor spune că a crescut preţul gigacaloriei. Eu spun că noua centrală termică va produce energia termică la un preţ de numai 40% din costul actual de obţinere a gigacaloriei. Primăria Suceava nu mai putea suporta costurile de producere de pe vechea centrală”, a spus Ion Lungu
4.000 de miliarde de lei vechi, subvenţii la Termica
Şeful municipalităţii sucevene consideră că realizarea noii centrale de termoficare reprezintă salvarea sistemului centralizat de termoficare a oraşului, dar şi a multor suceveni care nu aveau cum să îşi asigure încălzirea locuinţelor prin alte mijloace.
„Primaria Suceava a plătit, până acum, la Termica, 4.000 de miliarde de lei vechi. E o sumă care e greu de scris, dar să o mai şi plăteşti. Banii pe care a trebuit să îi plătim până acum la Termica au decapitalizat la propriu primăria. Am avut două variante – fie să ridic mâinile în aer şi să spun că primăria nu mai poate gestiona termoficarea oraşului, fie să încerc să fac ceva. Am încercat să fac ceva pentru Suceava şi suceveni. Sunt multe speculaţii pe această temă, dar mă uit în ochii fiecărui sucevean şi-i spun clar că este vorba doar de interesul oraşului. Mult a fost, puţinmai este. Până la sfârşitul anului sucevenii vor trage concluzia dacă am avut dreptate sau nu. Dar eu zic că da şi sunt optimist în privinţa acestui proiect, care este singura variantă de încălzire civilizată a Sucevei”, a adăugat edilul sucevean.
Noua centrală termică, realizată de către Adrem Invest, prin sucursala sa, Bioenergy Suceava, va asigura căldură sucevenilor din iarna acestui an, după ce producţia de energie termică pe cărbune, la Termica, s-a sistat definitiv de luna aceasta.
( 1 mai 2013, 12:16:04