În judeţul Suceava s-ar putea construi, în viitorul apropiat, un Centru de medicină tradiţională chineză. Propunerea aparţine preşedintelui Consiliului Judeţean, Cătălin Nechifor, şi a fost făcută autorităţilor chineze în timpul vizitei pe care a efectuat-o recent în provinciile Shanghai şi Xi`an, împreună cu o delegaţie a PSD din care au făcut parte mai multe persoane, printre care şi secretarul general al partidului, Andrei Dolineaschi.
Nechifor a arătat că medicina tradiţională practicată în China dă rezultate foarte bune şi tratează de multe ori boli pe care medicina clasică nu le poate rezolva. El a spus că o investiţie într-un centru de medicină tradiţională chineză s-ar preta în zone precum Solca, Cacica sau Vatra Dornei.
„În Suceava avem câteva zone pretabile pentru astfel de investiţii. Mă gândesc la Cacica, unde avem un potenţial balneo-climateric extrem de important, unde avem salina care poate să ofere efecte curative pentru anumite boli şi maladii. Mă gândesc apoi la Solca, unde avem cel mai ozonat aer din Europa, unde partea chineză ar putea fi interesată să dezvolte un astfel de centru medical. Nu în ultimul rând, mă gândesc la Vatra Dornei. Am purtat discuţii exploratorii şi acum aşteptăm să vedem ce se leagă şi după ce vom discuta şi cu cei de la Ambasada Chinei la Bucureşti”, a spus Nechifor.
La orizont, parteneriate între autorităţi locale din China şi Suceava
Cătălin Nechifor a declarat că atragerea investitorilor chinezi în România şi implicit la Suceava este un lucru extrem de important în condiţiile în care sursele de finanţare interne sau europene vor fi insuficiente. El a spus că a mai discutat cu partea chineză şi despre posibilitatea realizării unor parteneriate publice-private, între autorităţi publice sau între companii din cele două ţări. Nechifor a subliniat că a prezentat oportunităţile judeţului Suceava, inclusiv faptul că în curând va dispune de un aeroport modernizat, sperând să atragă cât mai mulţi din cei peste 80 de milioane de turişti chinezi care-şi petrec vacanţele în afara ţării.
„Discuţiile au vizat şi componenta economică. Am vizitat câteva parcuri industriale la Shanghai şi Xi`an. E vorba de parcul industrial Pudong, un cartier al provinciei Shanghai care are şase milioane de locuitori şi care s-a dezvoltat fantastic în 20 de ani, de la un teren viran la o zonă de construcţii inclusiv cu zgârie nori, dar şi un parc high tech în zona oraşului Xi`an, unde am avut ocazia să cunoaştem foarte mulţi oameni de afaceri şi reprezentanţi oficiali ai administraţiei locale care şi-au arătat disponibilitatea de a discuta variante de investiţii, inclusiv în crearea de întreprinderi mixte româno chineze”, a spus Nechifor.
El a mai constatat că această ţară nu mai are nimic de a face cu China comunistă din trecut, fiind în prezent o adevărată putere economică. „China este o ţară aflată într-o dezvoltare extraordinară şi sper ca România să aibă capacitatea să atragă investiţii directe chinezeşti, aceasta fiind o soluţie înţeleaptă pentru noi”, a încheiat preşedintele Consiliului Judeţean.