Turiştii care merg pe munte în aceste zile libere trebuie să ţină cont că în multe locuri încă mai există zăpadă, pe versanţii de nord şi nord-est şi la altitudini mai mari de 1.300 de metri chiar şi de 1-1,5 metri grosime. Din acest motiv, salvamontiştii le recomandă amatorilor de drumeţii să abordeze doar traseele uşoare şi să nu uite acasă echipamentul mai gros.
Pentru masivul Rarău sunt recomandate traseele care urmăresc drumurile de acces spre motelul alpin şi care pleacă din Pojorâta, Chiril şi Câmpulung Moldovenesc, prin Izvorul Alb. Pentru masivul Giumalău traseele indicate de salvamontişti sunt cele care pleacă din Rusca, Mestecăniş, Vatra Dornei şi Valea Putnei. În ceea ce priveşte masivele Călimani, Suhard şi Bistriţei este necesar echipament bivuac, şi asta pentru că nu există cabane sau refugii, iar dacă vremea este nefavorabilă recomandarea este de a evita traseele menţionate. Amatorii de munte trebuie să mai ştie că în Călimani şi pe vârful Omu, din masivul Suhard, este necesar echipament de iarnă, cu schi de tură sau rachete de zăpadă.
„Nu recomandăm turiştilor care nu au experienţă în drumeţii pe trasee turistice montane şi nu au echipament adecvat (ghete de munte, rucsac, parazăpezi, mănuși, căciulă, haine de protecţie pentru vânt) traseul marcat cu bandă roşie ce leagă masivul Rarău de vârful Giumalău, din cauza stratului mare de zăpadă din zona cu jnepeniş, traseul marcat cu bandă albastră în masivul Suhard, între vârful Faraoane şi vârful Omu, precum şi traseele din masivul Călimani”, a declarat Voicu Raia, şeful Serviciului Salvamont al judeţului Suceava.
Salvamoniştii suceveni spun că, în condiţiile actuale, în prima zi este recomandat a se urca pe un traseu uşor, iar a doua zi, dacă condiţiile meteo permit, dar şi în funcţie de echipamentul şi starea fizică a turistului, se poate aborda un alt traseu mai dificil, pentru coborâre. De asemenea, ora de plecare trebuie să fie cât mai devreme posibil, pentru ca turiştii să nu fie surprinşi de întuneric pe traseele montane.
Pentru informaţii şi recomandări privind zona montană, turiştii sunt rugaţi să sune la 0745 313 052 sau 0salvamont, iar pentru cazurile ce implică acţiunea comună a mai multor servicii de urgenţă la numărul 112.