Fundaţia Romanian Angel Appeal (RAA) din Bucureşti şi Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Suceava au organizat, săptămâna trecută, o întâlnire cu specialişti din cadrul diferitelor servicii ale Protecţiei Copilului, pentru instruirea acestora ca „supervizori ai serviciilor de îngrijire a copiilor pe timpul zilei”, care, la rândul lor, vor deveni „învăţători” pentru bone sau babysitter.
La întâlnire au luat parte 20 de specialişti din cadrul Protecţiei Copilului Suceava şi asistentul social din cadrul Primăriei Solca.
Managerul zonal în cadrul RAA, Cristina Enache, a declarat că Fundaţia Romanian Angel Appeal implementează, în parteneriat cu Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice - Direcţia pentru Protecţia Copilului, proiectul "Femei pentru Femei", program naţional de calificare şi acreditare a femeilor în ocupaţia de babysitter. Proiectul este cofinanţat din Fondul Social European, prin POS DRU. Cristina Enache a completat că în cadrul acestui proiect, „unul dintre obiective este formarea, la nivel naţional, a 100 de supervizori din cadrul autorităţilor administraţiei publice. Această activitate a fost gândită pentru a facilita implementarea viitoare a legii privind serviciile de supraveghere şi îngrijire la domiciliu a copiilor pe timpul zilei. În acest moment, legea este încă în stadiul de proiect, dar se doreşte ca, atunci când legea va intra în vigoare, să existe un număr de persoane instruite care să poată realiza supervizarea persoanelor care practică ocupaţia de bone în comunitate.”
Manual al supervizorului
Managerul de formare al RAA, Nicoleta Manescu, a declarat că, până acum, împreună cu experţi din domeniul serviciilor pentru protecţia copilului, „am elaborat un Manual al supervizorului şi am ajuns în stadiul în care vom instrui potenţialii supervizori ai serviciilor de îngrijire şi supraveghere la domiciliu a copiilor pe timpul zilei”.
Şefa Protecţiei Copilului Suceava, Margareta Isăilă, ne-a spus că, în anul 2012, au fost formate şi calificate în meseria de babysitter 37 de persoane din municipiul Suceava şi 16 din oraşul Solca. Diplomele de babysitter sunt recunoscute la nivel european, astfel încât absolventele să aibă posibilitatea angajării cu contract de muncă în orice stat al Uniunii Europene.