Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
marţi, 30 apr 2013 - Anul XVIII, nr. 100 (5307)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Motivarea judecătorilor

De ce nu a fost arestat nici unul dintre acuzaţii în dosarul contrabandei de 3,2 milioane de dolari

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

 

Completul de judecători din cadrul Tribunalului Suceava care a decis, vineri seară, lăsarea în libertate a lotului celor 14 învinuiţi de contrabandă în dosarul cu un prejudiciu de 3,2 milioane de dolari americani, respingând propunerea de arestare preventivă făcută de procurorii Direcţiei de Investigarea a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) Suceava, a dat ieri dimineaţă motivarea deciziei pe care a luat-o la sfârşitul săptămânii trecute.

Aşa cum anticipam în ediţia de ieri, principalul motiv pentru care celulele pregătite de procurorii DIICOT pentru impresarul maneliştilor, interlopul bucureştean Paul Iova (51 de ani), zis „Ion Petrişor”, fălticeneanul Ioan Sava  (42 de ani), poreclit „Căsuţă”, proprietarul pensiunii „Luciano” din localitatea Spătăreşti, şi restul de 12 învinuiţi, este acela că faptele de care sunt acuzaţi au fost comise în perioada martie 2011-aprilie 2012, iar suspecţii au fost săltaţi de structurile de combatere a crimei organizate tocmai acum, în aprilie 2013.

„În condiţiile în care, pentru perioada de un an cât s-a scurs până la formularea propunerii de arestare preventivă, nu există alte dovezi că inculpatii au mai manifestat vreo conduită socială inadecvată care să contureze în mod obiectiv un pericol real pentru comunitate, neexistând nici măcar un simplu indiciu în acest sens, solicitarea de a se dispune privarea lor de libertate, pe temeiul analizat, este lipsită de un fundament faptic, pertinent şi actual”, susţin judecătorii.

În motivare, magistraţii Tribunalului arată de asemenea că „este dificil de înţeles poziţia organului de urmărire penală care a înţeles să formuleze prezenta propunere în baza aceluiaşi probatoriu de care dispunea şi în urmă cu un an, fără să apară aşadar elemente noi de interes până în prezent, fără să considere la acel moment că se impunea cel puţin să intervină prin restrângerea dreptului lor la liberă circulaţie şi mai ales în condiţiile în care nu s-a dovedit că inculpatii nu ar fi răspuns notificărilor organului de cercetare penală fără a fi constrânși”.

Magistraţii care le-au deschis uşile la celule celor 14 indivizi puşi sub acuzare de DIICOT explică că nu înţeleg de ce anchetatorii nu au acţionat mai devreme, dacă consideră că suspecţii lor trebuie neapărat să fie încarceraţi.

 

„Nu reprezintă un pericol concret pentru ordinea publică”

Cum în timpul judecării propunerii de arestare preventivă, avocaţii au susţinut că o parte din clienţii lor au fost cercetaţi în alte dosare pentru aceleaşi fapte de care sunt acuzaţi acum de procurorii DIICOT Suceava, magistraţii Tribunalului Suceava au mai găsit un argument: „Este mai mult decât probabil ca pentru aceste fapte să se fi pornit şi alte procese penale, ba mai mult să se fi dispus unele măsuri preventive, privative sau restrictive de libertate. În condiţiile în care o asemenea probabilitate există iar, dat fiind caracterul urgent al unei asemenea cauze, prezenta instanță se află în imposibilitate de a face asemenea verificări, de durată – prin efectuarea de adrese corespunzătoare către instituţiile abilitate, iar în referatul cu propunerea de arestare preventivă nu se face nici o referire sub acest aspect, deşi unii inculpaţi, prin apărători, au invocat aceste aspecte, nu rămâne decât ca propunerea D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Suceava să fie respinsă”.

În concluzie, completul consideră că lăsarea în libertate a celor 14 învinuiţi „nu reprezintă un pericol concret pentru ordinea publică”.

 

57 de percheziţii, mii de ore de filaj şi interceptări telefonice, şi nici un pat ocupat în celule

Procurorii DIICOT Suceava au făcut recurs împotriva deciziei Tribunalului Suceava, acesta urmând să se judece săptămâna aceasta la Curtea de Apel Suceava.

Gruparea lui „Ion Petrişor” şi a lui „Căsuţă” a fost anihilată joia trecută, în urma a zeci de percheziţii făcute în toată ţara.

În total, susţin procurorii DIICOT, în gruparea respectivă sunt peste 60 de persoane puse sub învinuire.

Conform anchetatorilor, traficul de ţigări se realiza pe mai multe relaţii: Ucraina - România, Republica Moldova - România, Turcia – România -Spania, Grecia - România şi România – Germania - Marea Britanie.

La Bucureşti, membrii grupării aveau chiar o minifabrică de ţigarete, unde reambalau şi pregăteau marfa pentru piaţa internaţională.

Conform unui comunicat, „învinuiţii au introdus pe teritoriul României peste 1.400.000 de pachete de ţigări, în valoare de 3,2 milioane de dolari. Procurorii DIICOT au descoperit şi ridicat pe parcursul cercetărilor o linie completă de producție țigarete, precum şi cantitatea de 7.100.000 de țigarete în valoare de un milion de dolari”.

În urma perchezițiilor de joi, au fost indisponibilitate 15 autovehicule, 35.000 de euro, 12.000 lei, 60 de telefoane mobile şi alte bunuri şi înscrisuri.

Vineri după-amiază, 14 dintre suspecţi au fost duşi la arestare, însă, spre seară, verdictul judecătorilor a căzut ca un trăsnet peste anchetatori: nici unul dintre învinuiţi nu a fost arestat şi nici nu s-a luat o altă măsură preventivă faţă de aceştia.

Nu mai puţin de 57 de percheziţii în toată ţara, mii de ore de filaj şi interceptări telefonice, mii de pagini cu acuzaţii, sute de poliţişti, jandarmi, angajaţi ai structurilor din cadrul Ministerul Afacerilor Interne implicaţi, însă celulele pregătite în arestul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava au rămas goale.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului De ce nu a fost arestat nici unul dintre acuzaţii în dosarul contrabandei de 3,2 milioane de dolari.
 Vizualizări articol: 3051 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.75/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.8 din 4 voturi
De ce nu a fost arestat nici unul dintre acuzaţii în dosarul contrabandei de 3,2 milioane de dolari4.854

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Bravo justitia trimis de
(30 apr 2013, 16:49:56
dute tu sergiule si cu baieti de la dicot si ocupatile paturile ca scrieti numai prosti vezi mai bine ca inculpatii din acele dosare sau judecat odata la bucuresti si leau dat cate doi ani cu suspendare la toti, mai bine ocupativa de ceva concret si nu mai risipiti bani publici.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei