Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
marţi, 30 apr 2013 - Anul XVIII, nr. 100 (5307)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

În Piaţa Mare

A început vânzarea mieilor de Paşte. Un miel, egal jumătate de pensie

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

 

Începând de ieri, în Piaţa Agroalimentară din municipiul Suceava a început vânzarea de miei, crescătorii autorizaţi sanitar-veterinar venind în hala special amenajată cu miei în general mari, de peste zece kilograme. Automat asta înseamnă şi un preţ mai ridicat, însă această situaţie nu miră, în condiţiile în care în acest an sărbătorile de Paşti sunt în luna mai. Deşi au venituri mici, cei mai interesaţi să cumpere un miel au fost, cel puţin în prima zi, pensionarii.

 

Miei mari, 25 de lei kilogramul şi puţină disponibilitate la negocieri

În hala din Piaţa Mare a Sucevei, singura în care este autorizat un punct de vânzare al mieilor,  crescătorii au avut vânzări din prima zi. Nu au vândut chiar toţi mieii, însă unii s-au apropiat de acest obiectiv foarte mulţumitor.

De exemplu, Aurica Dolceanu, din Burdujeni, mai avea în jurul orei 11.00 un singur miel de vânzare.

„Mieii sunt frumoşi anul acesta, de 15, 14, 10 kilograme, în general cam peste zece kilograme. Preţul e de 25 de lei la kilogram, la negocieri mai putem să scădem un pic, dar nu mult, că a fost iarna lungă şi grea”, ne-a spus crescătoarea.

25 de lei pe kilogram, acesta a fost preţul cerut de toţi crescătorii aflaţi ieri în hala Pieţei Mari din centrul Sucevei.

Elena Şuiu, membră a unei cunoscute familii de crescători oi din Iţcani, a declarat:

„Ne aşteptăm la vânzări mai mari miercuri, joi şi vineri, omul nu are unde să ţină mielul acum, că e cald, şi mai amână. Suntem producători şi mai putem negocia puţin la preţul total, însă credem că nu vom scădea sub 25 de lei pe kilogram”.

 

Un miel, o jumătate de pensie, dar „Paşte fără miel nu se poate”

În cele aproximativ 20 de minute în care reporterii Monitorului de Suceava s-au aflat ieri în hală, cei mai mulţi potenţiali clienţi au fost vârstnicii. Aceştia par să fi rămas cumpărătorii fideli ai mieilor din pieţe, în timp ce persoanele mai tinere îşi caută un miel direct la stână ori, cei mai mulţi, aleg să cumpere câteva kilograme de carne din hipermarketuri.

La ieşirea din hală am găsit-o pe Elena Mihalachi, care tocmai îşi cumpărase un miel de zece kilograme.

„Nu avem ce să facem, vine Paştele, dăm cât avem, de unde nu avem ne-om uita şi noi către Cel de Sus. E scump, dar ce să facem, avem în casă mulţi copii, trebuie să luăm un miel. Am dat două milioane cinci sute (n.r. milioane lei vechi), jumătate din pensie, eu nu am mai mult de cinci milioane de lei pensie”, ne-a spus femeia. Ea a recunoscut că este o norocoasă faţă de alţi pensionari, pentru că are copii care o sprijină financiar.

Un alt cumpărător a fost Costică Uriciuc, şi el vârstnic.

„Preţul e ca şi anul trecut, nu s-a schimbat nimic la capitolul ăsta. Mieii sunt mari că e deja aproape 1 mai, nu e Paştele la începutul lui aprilie ca în alţi ani. O să cumpăr un miel totuşi, pentru că Paşte fără miel nu se poate”, ne-a spus bărbatul. La scurt timp, acesta şi-a achiziţionat un miel, cel mai mic de hală, de şapte kilograme.

 

Trei puncte de sacrificare temporare

Oficialii Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Suceava au precizat că Piaţa Agroalimentară din Suceava este singura din tot judeţul autorizată pentru comercializarea mieilor.

Există apoi trei puncte de sacrificare şi vânzare temporare, aprobate la solicitarea primăriilor, după un control sanitar-veterinar. Un astfel de punct de sacrificare temporar autorizat este în Vereşti (crescător Ioan Chihaia), unul în Suceava (Ana Şuiu, Iţcani), şi unul în Pătrăuţi (crescător Elena Şuiu).

Doctorul Dănuţ Corneanu, şeful Biroului Siguranţă alimente de origine animală, din cadrul DSVSA Suceava, a declarat:

“Recomandăm cumpărătorilor să achiziţioneze miei şi produsele de origine animală numai din locuri avizate sanitar veterinar, nu din portbagaj, din comerţul stradal sau alte locuri unde nu există nici un control al calităţii. În caz contrar oamenii îşi asumă riscuri mari, iar noi nu avem cum să le mai oferim vreo garanţie”. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului A început vânzarea mieilor de Paşte. Un miel, egal jumătate de pensie.
 Vizualizări articol: 3937 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
A început vânzarea mieilor de Paşte. Un miel, egal jumătate de pensie5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Paste fara miel.. trimis de
(30 apr 2013, 11:16:27
Smecherii profita ..fraierii o trag.. ;Mereu sarbatorile au fost doar comerciale si pentru a se face bani.. daca vrei miel de paste... scoate banu.. mori de foame tot anul dupa...
Daca ar durea prostia..

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei