Sucevenii care nu şi-au făcut cumpărăturile pentru masa de Paşte au la dispoziţie cele mai delicioase produse tradiţionale româneşti la ediţia specială de Paşte a Târgului Alimenta Tradiţional, din incinta Shopping City Suceava. Cea de-a X-a ediţie a târgului, organizată de Camera de Comerţ şi Industrie Suceava, în parteneriat cu Consiliul Judeţean şi Shopping City, a reunit în centrul comercial zeci de expozanţi a căror ofertă este una foarte generoasă. Cei interesaţi pot găsi o gamă variată de brânzeturi, dulciuri, mezeluri, produse apicole, dulceţuri, vinuri, sucuri, produse de panificaţie, dar şi produse specifice Sărbătorilor Pascale, precum pască sau cozonac.
Delicatese din toate zonele ţării
La invitaţia organizatorilor au răspuns prezent nu doar agenţi comerciali din judeţ, ci şi din celelalte zone ale ţării.
Raluca Condur a venit de la Bacău, cu o gamă foarte variată de dulciuri, produse tocmai în Ungaria. „La cel mai colorat şi cel mai dulce stand de la târg, clienţii pot alege fructe uscate natural, fără zahăr, care sunt şi cele mai sănătoase produse, rahat, foarte căutat în această perioadă, ciocolată cu fistic sau fructe, caramele de casă, afine roşii, prăjituri cu bezea, rafaelo. Pentru cei care ţin post propunem halvaua, zahărul caramelizat cu alune sau nucă, salamul de biscuiţi sau jeleurile”, povesteşte Raluca Condur. Preţurile dulciurilor ungureşti variază de la 2 lei până la 10 lei pentru 100 de grame de produs.
La târg au fost prezenţi şi numeroşi comencianţi care au expus o gamă diversificată de produse apicole, mare parte dintre ele având importante proprietăţi terapeutice.
Carmen Oicu a adus din Vrancea miere naturală de tei, miere cu miez de nucă, cu fructe de goji sau cu scorţişoară. „Cumpărătorii se întorc către produsele bio, dat fiind faptul că alimentaţia modernă cauzează foarte multe afecţiuni. Din păcate, mai mult vindecăm decât prevenim, şi de aceea, după ce oamenii se confruntă cu o boală, apelează la produsele noastre, care sunt naturale”, spune comercianta.
Ca la orice eveniment de acest gen nu lipsesc produsele din carne de porc, vită, oaie precum cabanoşii, cârnăciorii, costiţa afumată tradiţional, şunca presată, şunculiţă ţărănească sau toba, muşchii împletiţi, slănina afumată, şoricii, jambonul tradiţional, pastrama de vită sau cea de oaie.
Sucevenii pot gusta şi din cozonacii cu nucă, rahat sau stafide, de post sau de frupt, după preferinţe, din produsele lactate ecologice: brânză de burduf, caşcaval, brânză frământată, caş, telemea, unt şi smântână, toate realizate după reţete tradiţionale, aşa cum susţin comercianţii.
La târg nu au fost expuse doar bucate pentru masa de Paşte, ci şi produse întrebuinţate pentru tratarea anumitor boli, cum ar fi argila albastră de Râciu.
„Argila albastră de Râciu este un produs 100% natural, fie sub formă de pulbere, fie granule, fie pastă. Argila se foloseşte în tratarea multor afecţiuni, precum reumatismul, guta, dureri lombare şi articulare, hemoroizi, prostată, varice, vergeturi. Pentru cura internă se folosesc granulele şi pulberea de argilă, care reglează tensiunea arterială, tranzitul intestinal, drenează, reglează glicemia şi colesterolul”, a declarat Lucian Farcaş, de la Târgu Mureş.
Expozanţii nu au aşteptat prea mult până să apară şi primii clienţi care s-au orientat spre bucate tradiţionale pentru masa de Florii sau Paşte.
Târgul este deschis în perioada 27 aprilie – 2 mai şi poate fi vizitat zilnic, între orele 10:00-18:00.
(29 apr 2013, 12:06:34