Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) Suceava au primit o umilitoare lovitură, vineri seară, din partea judecătorilor Tribunalului Suceava, care nu au arestat nici una dintre cele 14 persoane duse la arestare în dosarul grupării de contrabandişti cu ţigări de 3,2 milioane de dolari americani.
Nu mai puţin de 57 de percheziţii în toată ţara, mii de ore de filaj şi interceptări telefonice, mii de pagini cu acuzaţii, sute de poliţişti, jandarmi, angajaţi ai structurilor din cadrul Ministerul Afacerilor Interne implicaţi, însă celulele pregătite în arestul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava au rămas goale. Judecătorii au făcut „curat”.
Propunerea de arestare preventivă făcută de procurorii DIICOT avea peste 700 de pagini, în care suspecţilor li se aduceau acuzaţii grave.
Cu toate astea, completul care a judecat cauza a văzut altfel lucrurile şi a considerat că nici unul dintre cei 14 inculpaţi nu prezintă pericol social, dispunând cercetarea respectivilor în stare de libertate.
Cine era pe lista celor 14 inculpaţi
Pe lista celor 14 se aflau şi cei care sunt acuzaţi a fi capii acestei grupări infracţionale, specializate în contrabanda cu ţigări, Paul Iova (51 de ani), din municipiul Bucureşti, alias „Ion Petrişor”, şi Ioan Sava (42 de ani), din municipiul Fălticeni, poreclit „Căsuţă”, proprietarul pensiunii „Luciano” din localitatea Spătăreşti.
Restul inculpaţilor sunt: Mihail Tudor Deleanu (25 de ani) şi Ion Pricop (33 de ani), ambii din municipiul Fălticeni, Costică Niţu (42 de ani), zis „Bîz”, şi Arcadie Plămadă (44 de ani), din Vicovu de Sus, Gheorghe Plăcintă (47 de ani), din Mălini, Ion Alexandru Bălăceanu (30 de ani), zis „Câinele”, din Târgu Frumos, Alexandru Gino Grama (52 de ani) şi Marius Viorel Negrea (38 de ani), din municipiul Bistriţa, Cristian Andrei (50 de ani), zis „Ciocolată”, Costel Icuşar (39 de ani), Alexandru Neacşu (42 de ani), zis „Tijă”, şi Vasile Pricob (44 de ani), zis „Hamalu”, ultimii din municipiul Bucureşti.
Peste 60 de persoane cercetate în acest dosar
În total, susţin procurorii DIICOT, în gruparea lui „Ion Petrişor” şi „Căsuţă”, sunt peste 60 de persoane puse sub învinuire.
Conform anchetatorilor, traficul de ţigări se realiza pe mai multe relaţii: Ucraina - România, Republica Moldova - România, Turcia – România -Spania, Grecia - România şi România – Germania - Marea Britanie.
La Bucureşti, membrii grupării aveau chiar o minifabrică de ţigarete, unde reambalau şi pregăteau marfa pentru piaţa internaţională.
Conform unui comunicat al DIICOT „învinuiţii au introdus pe teritoriul României peste 1.400.000 de pachete de ţigări, în valoare de 3,2 milioane de dolari. Procurorii DIICOT au descoperit şi ridicat pe parcursul cercetărilor o linie completă de producție țigarete, precum şi cantitatea de 7.100.000 de țigarete în valoare de un milion de dolari”.
În urma percheziţiilor de joi, au fost indisponibilizate 15 autovehicule, 35.000 de euro, 12.000 lei, 60 de telefoane mobile şi alte bunuri şi înscrisuri.
Un container cu ţigări din Turcia, pentru piaţa neagră din Spania
Ioan Sava, alias „Căsuţă”, susţin anchetatorii, coordona activitatea de preluare a ţigărilor de contrabandă din zona de frontieră şi livra marfa cu timbru ucrainean ori moldovean grupării lui „Ion Petrişor”.
Capii acestei reţele învârteau sume ameţitoare, de ordinul sutelor de mii de euro sau de dolari americani şi şi-au extins afacerile cu tutun ucrainean şi în străinătate.
Surse din rândul anchetatorilor dau ca exemplu un caz petrecut în august 2011, când fălticeanul Ioan Sava, împreună cu alţi suspecţi în acest dosar, au comandat nu mai puţin de 2.400 de baxuri de ţigări, mărcile Vision Plus, respectiv Private Point de la producătorul turc European Tabacco Sigara Ve Tutunculuk Ve Tigaret A.Ş..
Inculpatul Bălănescu, împreună cu un alt individ pus sub acuzare, Gheorghe Marian Ciuta, s-au deplasat în luna septembrie a aceluiași an în Turcia, unde au discutat cu reprezentanţii companiei turceşti şi au semnat un precontract de fabricare/livrare de ţigări cu destinaţie declarată Spania, recomandându-se drept reprezentanţii unei firme româno-spaniole „Tigaret Com".
Într-un final, a fost comandată doar jumătate din cantitatea de ţigări solicitate iniţial, 1.020 de baxuri, pentru care s-au plătit 112.000 dolari americani, ţigările urmând să fie comercializate pe piaţa neagră din Spania.
„Modalitatea de furnizare/preluare a ţigărilor, agreată în final de ambele părţi, prevedea încărcarea mărfii într-un container şi transportarea din localitatea Mersin - Turcia, în Constanţa, pe cale maritimă, durata estimată fiind de 17 zile, transferul până în Spania urmând a se realiza pe cale rutieră”, arată sursele noastre.
Realizând că nu pot evita plata taxelor vamale şi a accizelor aferente importului de ţigarete, membrii grupării au încercat şi au reuşit să găsească o firmă intermediară care să preia containerul cu ţigări.
Containerul respectiv a fost retrimis în Turcia, însă nu a mai ajuns la destinaţie, fiind deturnat spre o altă destinaţie, neidentificată până în prezent.
Ţigările făceau Europa pe mare sau în autocamioane destinate transportului cu produse chimice
Surse din rândul anchetatorilor mărturisesc că membrii grupării procurau şi ţigări de calitate superioară care erau fabricate în Austria. Marfa era transportată în autocamioane ale suspecţilor până în Germania, iar de aici, pe cale maritimă, pe ruta Germania -Anglia, stabilind în acest sens legătura cu comandantul unui vas care efectuează transporturi pe ruta respectivă.
„O alternativă identificată de membrii grupării, considerată mai sigură, presupunea transportul de ţigarete procurate din Grecia pe ruta Italia, unde aceştia deţin o locaţie pentru transbordarea ori disimularea ţigaretelor printre marfa transportată către ţara de destinaţie – Anglia, şi disimularea acestora în contextul unor transporturi de produse chimice”, explică pentru „Monitorul” ofiţeri din cadrul structurilor de combatere a crimei organizate.
Ţigările preluate din Italia erau disimulate în autocamioane destinate transportului produselor chimice care aveau ca destinaţie localităţile Newmarket (situată în apropiere de Cambridge) şi Dover din Anglia.
Era acoperirea perfectă, mai ales că transporturile de produse chimice nu erau supuse controalelor autorităţilor vamale britanice cu aparate cu detecţie prin raze „X".
Şoferul prima între 10.000 şi 15.000 de euro de fiecare transport, ducând la o singură cursă chiar şi 40 de baxuri de „produse chimice”.
Scenariu tras la indigo. Tribunalul a golit celulele într-un alt dosar de contrabandă
„Ion Petrişor” şi „Căsuţă” au mai fost arestaţi preventiv în dosare instrumentate de procurorii DIICOT, tot pentru contrabandă, însă de fiecare dată judecătorii le-au dat drumul repede din celulele de la subsolul poliţiei judeţene.
Vestea respingerii propunerii de arestare preventivă în cazul celor 14 suspecţi, fără să fie luată nici măcar o interdicţie, i-a stupefiant pe anchetatorii acestui amplu dosar în care s-a colaborat chiar cu ofiţeri de legătură din Marea Britanie, dar şi alte state.
Culmea, scenariul pare tras la indigo cu cel de la sfârşitul lunii trecute, când procurorii DIICOT au dus la arestare, într-un alt dosar de contrabandă, cu un prejudiciu de 400.000 de euro, alţi 14 suspecţi.
Tribunalul Suceava i-a lăsat în libertate pe toţi cei 14. Motivarea: “Dacă DIICOT ar fi intervenit la timp pentru primele două-trei acte materiale ale activităţilor asimilate infracţiunii de contrabandă cu ţigarete de provenienţă extracomunitară, presupus a fi săvârşite de aceşti inculpaţi, cheltuielile suportate de stat ar fi fost mult mai mici decât cele care s-au efectuat prin întocmirea celor 37 de volume ale prezentului dosar, care depăşesc valoarea taxelor vamale şi fiscale ale obiectelor traficate, iar referatul cu propunerea de arestare preventivă să fie format din 466 de pagini”.
Suspecţii s-au bucurat doar câteva zile de libertate.La recursul judecat la Curtea de Apel, magistraţii acestei instanţe au decis să-i trimită după gratii pe zece dintre cei 14 inculpaţi.
(27 apr 2013, 12:06:59
Furată, pângărită de… ( cred ) alţi “români”
Văd cum naţia mi-e desculţă şi-umilită
Plâng fiindcă slugile-s în ţoale de stăpâni
Distanţa dintre noi e muta din tăcere
Pecetea sufletului românesc e urinată
Şi totuşi sunt român ( zic, cu plăcere)
Român captiv într-o ţară sechestrată
Egeria dreptăţii nu-i nici măcar pe buze
Lacrimile-mi fug pe faţă, dar …tac
Deşi nu-i război îs 22 milioane de obuze
Şi totuşi sunt român. Ce să fac ?!
Ca o ruşine patentată a unei naţii
Au devenit românii cinstiţi…de aici
Tribunalele noastre-şi judecă fraţii
Iar copii-i batjocoresc public pe bunici
Şi totuşi sunt roman. Da, da’ nu mi-e bine
Căci ţara nu mă iubeşte, în “chirie” stau
Şi sunt vândut străinului .. fără ruşine
Iar banii nu-i iau, NU. EU TRE’ SĂ DAU
Mă simt infinit de mic, de ce oare ?
Căci sunt (nu-i aşa ?! ) român în ţara mea
De ce nu mă simt bine ? de ce mă doare ?
De ce eu să dau lacrimile iar altu’..elicea ?
Cu mâinile-mi ţin picioarele ..de-a nu emigra
I am fucking angry !!! nu stau că-s român
Stau insistând să-mi fie bine-n ţara mea
Dar..dacă vor pleca toţi, eu… cu cine rămân ?